Na akkor kinek hány pontos lett a biosz illetve kémia emelt érettségije?
xDD amúgy sztem ez így szokott lenni, ha nők vizsgáztatnak, akkor gonoszak..:D
Huhh én hnap megyek kémiából. Nagyon félek. Szurkolok a biosz miatt Neked is!
Én azon csodálkoztam, hogy nálunk szinte már feleltetés volt, tehát kérdezgettem meg minden. És néha úgy beszéltek a vizsgázóval, mintha egy nagy rakás tudatlanság lenne...
Jaj, de jó lett volna, ha én benzol helyett vasat húzok, merthogy az volt minden vágyam. De valahogy csak összeszedtem ezt a hülye benzolt is, amit a szervesből pont átugrottam...-.-
Mondjuk, nekem azt mondta a vizsgáztató, hogy ügyes voltam, de ennek ellenére se mosolyogtak rám, esetleg egymásra.XD :D
Biosz 76, kémia 39, állatorvosira igyekszem...
Bioszból ma szóbeliztem, Állatok szaporodása valamint Baktérium-immunrendszer. Szerintem egész egyszerű volt, bár engem ezek jobban érdekelnek, így tudom őket.
Most az önbizalmam kicsit helyreállt, látva nem csak az én írásbelijeim nem lettek nagyonjók... Kitartás és hajrá a szóbeliket! :)
Tételem biológiából:
A rész:
- Milyen öröklésmeneteket ismer? Mutassa be példákkal!
- Milyenek lehetnek a szülők genotípusai, ha az első utódnemzedék tagjainak vérplazmájában nincs antitest AB0-vércsoport rendszer esetében? Milyenek lehetnek az utódok genotípusai? Mi történik, ha az utódokat keresztezzük?
- Miért nem szabad rokonok közt utódot létrehozni?
B rész: Már a nevére se emlékszem, ami a feladattal kapcsolatba volt... Valami telomár, de nem tudom. Kromoszómák végén található dolog, amiről nem történik fehérjeszintézis. Volt hozzá egy elég gagyi szöveg, amit lámpalázamban fel se fogtam. A kérdések hozzá:
- Miben különbözik az említett kromoszóma szakasz a szabályozó illetve struktúrgének régiójától?
- Miért káros, ha rákos sejteken jelen van ez?
- A DNS-bioszintézis a sejtciklus melyik szakaszába történik? Hogyan?
- Mi a szívinfarktus?
- Vélemény a genomok kísérleteiről meg mittudomén
Na és most a vélemény....
Az első részben el kezdtem mondani Mendel törvényeit, erre közbe szóltak, hogy őket nem érdeklik. Az öröklésmenetek típusaira kíváncsiak. Elmondtam. Na de itt felment a pumpa bennem. A második kérdésnél meg végig az összes Mendel törvényt el kellett mondanom... Nem értem mi a szarnak pofáznak bele akkor a mondandómba, ha én szépen felépítettem a feleletem. Gyakorlatilag már a végére annyira bezavartak, hogy örülök, ha elérek 20/10 pontot.
A második rész még rosszabb. A két "tanár" (szerintem valami professzorok) összesúgott, hogy ezt tanítják középiskolába? Azt súgja az egyik a másiknak: hát van amelyik könyv igen, van amelyik nem. Elmondtam volna nekik ott, hogy kb. 6 könyvem van biológiából, mind más szerzőtől és a követelmény szerint haladtam és egy szó sincs telomárról vagy mittudoménmiről... Úgyhogy szép lett a feleletem!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!