Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » KÉMIA SZÓBELI KÍSÉRLETBEN...

KÉMIA SZÓBELI KÍSÉRLETBEN KELL VALAKINEK SEGÍTSÉG?

Figyelt kérdés
Ha valakinek kell segítség bármely tétellel kapcsolatban az írjon ide, szívesen segítek benne! Hátha fölmerülnek olyan kérdések, amelyek mások és az én segítségemre is lesznek, vagy nem voltak egészen világosak eddig:)

2013. máj. 28. 19:18
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/71 A kérdező kommentje:

Szia!

Réz-szulfát oldat hatására kék színű csapadék képződik (Cu(OH)2), ez rázogatás hatására feloldódik, mivel az ammóniaoldat feleslegben van, így stabilis amin-komplex (réz-tetramin) keletkezik, amely sötétkék színű. (Az első esetben a csapadék nem oldódik föl, hiába rázogatod a kémcsövet)

1.C: Ha a formaldehidet oxidálod, akkor hangyasav keletkezik belőle, amely szintén képes redukálni az ezüstöt, mert formálisan megtalálható benne a formil-csoport is. Ha acetaldehidet enyhe oxidálószerrel oxidáljuk, akkor esetsav keletkezik. Tehát formaldehiddel 2X annyi ezüsttükör választható le, mint acetaldehiddel, ugyanis első lépésben hangyasav keletkezik, de az tovább oxidálható, CO2 lesz a termék. (A reakcióegyenletek is kellenek?)Ja most olvasom..szóval így megvan az indoklás is:-))

2.C: A piridin molekulájában 1 N-atom van, a pirimidin molekulájában kettő. Mindkettő bázisként viselkedik. Mindkettő poláris, azonban a piridin 5 C-atomtól képes elektront elvonni, a pirimidin 2 N-je csak 4 C-atomtól képes elektront elvonni, így a N kevésbé hajlamos nemkötő elektronpárjával protont megkötni. Szóval a pirimidin molekulájában a nitrogénre jutó elektronfelesleg kisebb, mint a pirimidin molekulájában, így nem olyan hajlamos a proton megkötésére, gyengébb bázis, mint a piridin.

3.C: A timföldnek elég magas az olvadáspontja (kb.:2000 C-fok), így rendkívül energiaigényes folyamat lenne maga a timföld megolvasztása. A kriolit Al-tartalmú fluorvegyület (Na3AlF6 (ha jól emlékszem)) Ennek olvadáspontja 1000 C-fok. Kriolitban oldják a timföldet, így csökkenthető az olvadáspontja. Egyébként ennek a kriolitolvadéknak kisebb a sűrűsége, így védi a fémet az újraoxidálástól, illetve könnyen eltávolítható a fém felületéről.

Remélem hülyeséget nem írtam:-)

2013. jún. 1. 18:14
 12/71 anonim ***** válasza:
Bocsi hogy írok, nekem nem kell semmi, viszont remélem orvosira készülsz, mert ilyen segítőkész orvosokból jó lenne egy pár..:)
2013. jún. 1. 18:38
 13/71 anonim válasza:
Hálám üldözni fog ! :)
2013. jún. 1. 18:53
 14/71 A kérdező kommentje:
:-)) aranyos vagy:-) állatorvos szeretnék lenni, mondjuk szívesen foglalkoznék emberekkel is, de valahogy az állatorvosi közelebb áll hozzám, nem valószínű, hogy idén összejön:-(
2013. jún. 1. 19:21
 15/71 anonim ***** válasza:
Ne add fel semmiképp, az állatoknak is szükségük van rád..:) Ha nem jönne össze legalább még jövőre adj neki egy esélyt :)
2013. jún. 1. 19:39
 16/71 A kérdező kommentje:
Nem fogom feladni! A kémiát mindenképpen újraírom, de lehet, hogy a biológiát is. Jövőre remélem bent leszek, nagy álmom válna valóra. Igazából csak az állatok miatt kezdtem el orvosi irányba gondolkodni, azóta az ált. orvosi is nagyon megtetszett, de csak jobb lenne, ha beteljesülne az álmom:-)
2013. jún. 1. 21:17
 17/71 anonim ***** válasza:

Először én is az állatorvosi miatt akartam ilyen irányba jönni, viszont nálam ez már annyira megváltozott, hogy mostmár viszont teljesen az ált.orvosi érdekel :)

És amúgy azért remélem még idén meg lesz az ;) Sok sikert hozzá! :)

2013. jún. 1. 21:29
 18/71 A kérdező kommentje:
Köszi szépen! Én is szurkolok minden ÁOK-ra felvételizőnek! (idén érettségizel(tél) Te is igaz?)
2013. jún. 1. 21:33
 19/71 anonim ***** válasza:

Szia! Nekem csak 1 kísérlet van amit nem igazán értek :( Tudnál benne segíteni??

12. A tálcán lévő üvegben kb. 100 cm3

, fenolftaleinnel megszínezett, 0,1 mol/dm3

koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat van. Egy másik üvegben sósavat vagy

kénsavoldatot kapott, amelyről annyit tudunk, hogy koncentrációja vagy

1 mol/dm3

, vagy 0,1 mol/dm3

, vagy 0,01 mol/dm3

. A tálcán lévő eszközök

segítségével minél egyszerűbben döntse el, hogy mi a kiadott sósav vagy

kénsavoldat koncentrációja! Értelmezze megoldásának menetét!

Előre is köszi :)

2013. jún. 1. 23:24
 20/71 A kérdező kommentje:

Szia!

Hát ez elég gondolkodtató, szerintem kicsit erőltetett feladat..-.-

A lényeg, hogy eléd raknak egy savat, meg egy meghatározott koncentrációjú lúgot. A két lehetséges sav a sósav és a kénsav. A kénsav kétértékű erős sav, a sósav egyértékű, szintén erős sav. Tehát fele annyi kénsavat kell alkalmazni ugyanakkora mennyiségű NaOH oldat semlegesítéséhez, mint amekkora sósavat. Először ki kell mérni 10 cm3 NaOH oldatot és ezt próbáljuk közömbösíteni. Mindig a töményebb oldattal kell kezdeni a próbálkozást! Tehát először hozzáöntesz 0,5 cm3 kénsavat (A 10 cm3 NaOH oldatban 0,001 mol OH- van, ennek közömbösítéséhez fele annyi H2SO4 kell, azaz 0,0005 mol H+. Ezt egyszerűen fel lehet írni egy arányossággal: Ha 1000 cm3 oldatban 1 mol H3O+ van, akkor 0,0005 mol 0,5 cm3-ben van meg.) Ha ennek hozzáadásával sikerül közömbösíteni a lúgot (elszíntelenedik, mert eredetileg lila színű a fenolftalein miatt), akkor 1 mólos kénsavról volt szó, ha nem, akkor tovább kell próbálkozni. Ezután megduplázod a mennyiséget, ugyanis lehet, hogy 1 mólos sósavad van (azért kell megduplázni, mert a sósav egyértésű sav 1:1 arányban reagál a nátrium-hidroxid oldattal) DE ARRA FIGYELNI KELL, HOGY MÁR HOZZÁÖNTÖTTÉL 0,5 CM3-T!!! Tehát ahhoz, hogy ugyanaz a hatást érd el, mint 1 cm3 sósavval csak 0,5 cm3-t kell az oldathoz adnod!. Ha ekkor elszíntelenedik, akkor 1 mólos sósavat adtak neked, ha nem, akkor 0,1 mólos, vagy 0,01 mólos lehet a két sav. 0,001 mol OH- semlegesítéséhez 5 cm3 kénsavra van szükség.(mert 0,001 mol Oh- kell semlegesíteni, amelyhez 0,1 mólos kénsavból 5 cm3 kell

1000 cm3 kénsavban < 0,1 mol H3O+

x cm3 < 0,0005 mol H3O+ (a kacsacsőr nyilacska lenne..)

Mivel 1 cm3 savat eddig hozzáadtál az oldathoz, ezért csak 4 cm3 savat kell kimérni, ha nem színtelenedik el, akkor 0,1 mólos sósavval próbálkozol. Eddig 5 cm3 savat öntöttél az oldathoz, így ahhoz, hogy 10 cm3-nyi sav legyen az oldatban még 5 cm3 sósavat kell hozzáöntened. Ha nem színtelenedik el, akkor 0,001 mólos kénsavról, vagy sósavat kaptál. a 10 cm3 sav mellé még 40-et kell önteni, így lesz meg az 50 cm3 kénsav, ha nem színtelenedik el, akkor még 50 cm3-t és akkor 0,01 mólos sósavat kaptál.

Nem tudom, hogy mennyire érthető..annyira hosszadalmas leírni..Remélem nem tolnak ki velünk és nem 0,01 mólosat adnak..xD amúgy nem tudom Ti hogy vagytok vele, de 10 cm3-es mérőhengerbe FŐZŐPOHÁRBÓL 1 cm3 savat kimérni nem kis dolog (savpipettát nem adnak) ráadásul, ha 0,01 mólos az oldat, akkor a kémcső dugig lesz vele.. Kíváncsi lennék, hogy aki kitalálta ezt a feladatot az elvégezte-e ilyen eszközökkel..-.-

2013. jún. 2. 12:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!