Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy az emberek...

Miért van az, hogy az emberek többsége sz*rba sem néz, meg eleve sajnálkoznak rajtam, mert bölcsészkaron végeztem?

Figyelt kérdés
Elegem van abból, hogy a környezetemben, meg a mai világban mindenki azt mondja, hogy lúzer bölcsészek, de sz*r nekik, nímandok...A debreceni Egyetem történelem-nyelvészet szakán végeztem, és bár szerettem, de oké, azt aláírom, hogy k**va nehéz elhelyezkedni...tanári állás nincs, máshova meg ismertség kell, hogy bejuss..Pályakezdő?? És már köpnek is utánam...Nem kellek...De gyűlölöm, mikor kérdezik, mi a végzettséged?" Hmm...Történelemtanár...", "jaj, bölcsész, azzal se tudsz elhelyezkedni, büfé szak, zsíros hajú,nyomi bölcsészek...Pedig én nem vagyok elvont, se zsíros hajú, csinosan öltöző 24 éves nő vagyok, nem is vagyok levont, és igenis 5 éve keserves munkája van mögöttem, mert NEHÉZ volt elvégezni!!!! Bármilyen nehéz is elhinni, nem láblógatós...És mégis, akkor miért van, h az emberek általánosítanak, és sajnálkoznak rajtam...??? Gyűlölöm, ha azt kérdezik, h mi a foglalkozásom!(Egyébként én nem bántam meg, mert szeretem amit tanultam, de előtte német szakra jártam, azért jelentkeztem bölcsésznek, de sajnos nem sikerült elvégezni...Csak azért írom ezt le, mielőtt valaki megkérdezné, h miért jelentkeztem akkor BTK-ra.)
2009. szept. 19. 18:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
70%
Én nem tudom, miért nézik le a bölcsészeket, nem kevés munkát végeztek el a tudás megszerzéséért. Én tisztelem őket, szerintem sokkal értelmesebbek mint sok közgazdász. Ez saját vélemény és tapasztalat.
2009. szept. 19. 18:52
 2/16 anonim válasza:
20%
Nehéz volt elvégezni és azért váltottál..... Minek mentél olyan szakra amivel tudtad, hogy nem fogsz tudni elhelyezkedni? Tudod ki megy ilyen szakra akik nem akarnak dolgozni hanem még pár évig szeretnék élvezni a kedves szülei támogatását(tudom te mindig dolgoztál és sose támogattak otthonról) Tedd félre a beképzelt diplomás mosolyod és menj el dolgozni....
2009. szept. 19. 18:58
 3/16 A kérdező kommentje:

kedves utolsó válaszoló!!!

Na az ilyen nagyon okos emberkékről beszéltem éppen...Tehetsz egy szívességet!!! (F...k!)Thx!

2009. szept. 19. 19:26
 4/16 anonim ***** válasza:
49%

Én nem azért "nézem le" (ez rossz szó, mert nem nézem le őket, csak nem veszem a tanulmányaikat diploma számba) a bölcsészeket mert nem tanulnak sokat vagy ilyesmi. Minden egyetemen sokat kell tanulni.

Hanem pontosan azért mert ebben az országban mindenki tudja, hogy egy bölcsész diplomával kitörölheted a seggedet. Nem ér semmit. Mindenki tudja előre és mégis van aki belevág. Hát mennyi esze van az ilyennek? És ne haragudj, de neked is. Az ember ne menjen olyan szakra amivel nem kap munkát... Ezek tömegszakok. Olyan emberek mennek oda, akik nem tudják eldönteni, hogy mik legyenek, de azért a diploma az kell. Az ilyesminek semmi értelme. Idő pocsékolás.

Te is elvégezted és most sír a szád, hogy mindenki lesz*r. Hát ez tudható volt előre. Akinek nem tetszik ne menjen bölcsésznek.

2009. szept. 19. 20:05
 5/16 anonim ***** válasza:
78%

Megértelek, mert én is unom, pedig még csak másodéves vagyok. Még a saját apámtól is azt hallom egyfolytában, hogy nem lesz munkám, stb...

Viszont nagyon élvezem, amit tanulok, és szerintem így sokkal jobban fogom majd tudni végezni a munkámat - ha lesz - mint mondjuk az, aki kényszerből csinálta.

A többi válaszolónak üzenem, hogy ma nincs olyan egyetemi szak Magyarországon, amivel el lehet helyezkedni. Másrészt, ha nem megy a maték-fizika-kémia, akkor nyilvánvaló, hogy nem megyek ilyen irányba tovább.

És ha annakidején, amikor hatodikas koromban kéttannyelvű gimnáziumba jelentkeztem, tudtam volna, hogy ilyen szar lesz a helyzet, akkor valószínűleg elmentem volna szakmát tanulni. De a gimnáziumot meg a rengeteg befektetett energiát nem hagytam volna félbe semmi pénzért.

2009. szept. 19. 21:35
 6/16 anonim ***** válasza:
18%

Juj, de érdekes, én egyből el tudtam helyezkedni a szakmámmal amit egyetemen tanultam. Ne haragudj, de te egy álomvilágban élsz. Azért mert a te diplomáddal nem vesznek fel sehova, más diplomával még igen. Én nem ismerek olyat aki ne kapott volna egyből munkát... Két bölcsész ismerősömet leszámítva.

20:05-ös voltam

2009. szept. 19. 21:52
 7/16 anonim ***** válasza:
35%

21:35 Nem értem a feltételezést, miszerint ha valaki szakmát tanul egyetemen, akkor azt kényszerből teszi. Vagy ha nem is erre értetted, akkor hogy jön ez ide? Más miért ne élvezné a munkáját? Hisz annak tanult ami.

Nem csak matek-fizika-kémia szakokkal lehet egyetemre menni, így ezt a logikádat se tudom követni.

Illetve a gimnáziumra vonatkozó részt sem értem. Nem csak szakközépbe tanulnak szakmát, hanem az egyetemek és főiskolák 95%-ban.

És a feltételezést sem értem, miszerint egyetemi szakmákkal nem lehet elhelyezkedni. A szakmát adó egyetemek-főiskolák igen nagy részében, hanem éppen mindeben kötelező a gyakorlat. Gyakorlaton az ember a szakmáját gyakorolja (ugye innen a neve), olyan helyeken ahol később dolgozni fog. Ha ügyes az ember és az intézménynek tetszik a munkája és a hozzáállása, akkor még az iskola elvégzése előtt megvan a munkahelye. Ezt rengetegen így csinálják. Nekem az összes barátom és a párom is így helyezkedett el.

2009. szept. 19. 22:06
 8/16 anonim ***** válasza:
31%

Sokan azért nem veszik olyan értékes diplomának a btk-diplomát, mert nem kell rajta úgy gondolkozni, érteni azokat a folyamatokat, amike pl egy műszakinak, ttk-snak tudni kell megérteni. Kicsit furcsán fogalmaztam, arra gondolok hogy az említett karok tanulóinak tudni kell gondolkozni, míg a btk-n bemagolni kell az anyagot-szavakat, évszámot, stb.

Annyi btk-s végzettségű nyelvész meg kommunikációs kerül ki évente az egyetemekről, hogy Dunát lehetnee velük rekeszteni, ennyi ilyen jellegű diplomásra nincs szükség.

Mégis sokan elmennek bölcsésznek, részben mert ez érdekli őket, a másik rész meg mert "nem tud gondolkodni" legalábbis nem úgy mint aki orvosnak meg kutatónak megy.

2009. szept. 19. 22:56
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

4. vagyok, reagálnék a felvetésekre.

Nem fogalmaztam pontosan. Szóval a diplomák 90%-ával nem lehet elhelyezkedni, mert a munkaerőpiac nem képes vagy nem akarja befogadni a pályakezdőket. Kivételt képez néhány szak (gépészet és társai, amihez keményvonalas matemetika-kémi-fizika kell). És ez a 90% nem a bölcsészeket takarja. Hova kell itt annyi jogász például? Vagy turizmusos, akik közgáz diplomát kapnak? Sehova. És valljuk be, azért ezekre sokkal több embert vesznek fel, mint a bölcsészkarokra.

A szakmát úgy gondolom, mint szakmunkás. Mert az egyetemi gépész az nem fog gépeket szerelni, mint apukám, aki géplakatos. Nem fog nyakig olajosan hazaérni a munkahelyéről.

Igen, szakmai gyakorlat. Az egy nagyon szép dolog, főleg, ha budapesti vagy és valami multinál be tudsz állni a mókuskerékbe. De elárulom, hogy a tanárszakokon is van gyakorlat, mégsem ragadnak ott a leendő tanárok. Ugyanez a könyvtárosokra is igaz. Vajon miért, erre elég sok válasz van.

Fogalmazzuk át ezt a kényszert is, hogy értsétek, mit akartam mondani. Van egy rakat ember, aki elmegy egyetemre, mert végzett a középiskolában, és mégiscsak tovább kell tanulni. Ennek van két fajtája: tanulok valami olyat, amihez nincsenek meg a képességeim, nem is érdekel, viszont később jól fogok keresni vele. A másik meg bejelöl valami szakot, ami jól hangzik, és fogalma sincs róla, hogy mit takar, de ha már ottvan végigszenvedi, ahelyett, hogy váltana bármi másra. Na ők fogják szarul végezni azt, amit tanultak.

Hülyeségnek tartom, hogy a bölcsészek nem tudnak úgy gondolkodni, mint egy kutató. Köztük is van számos doktor és doktorandus, akiknek megvan a maguk kutatási területe. Ehhez gyakran 3-4 idegen nyelv elsajátítása is szükséges. Tény, hogy nem úgy kutatnak, mint egy biológus, viszont a rengeteg különböző helyen talált apró információmorzsát összerakni, értékelni, és ebből hiteles következtetéseket levonni nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Egyetértek veletek abban, hogy vannak szakok, amivel semmire sem megy az ember (szabad bölcsészet, kommunikáció és médiatudomány), vagy azért mert tényleg nem sok értelme van, vagy pedig azért, mert sok a felesleges, motiválatlan ember. De amikor a bölcsészeket szidjátok, ne felejtsétek el, hogy ők fogják a következő generációt felnevelni a társadalomnak.

2009. szept. 19. 23:40
 10/16 anonim ***** válasza:
26%
23:44 És pont az utolsó mondatod miatt haragszom a bölcsészekre. Túl sok van belőlük. Még mindíg nem nézem le őket, de nem megfelelő az oktatásuk. A mai tanárok nem tanítananak, sajnos nem ők alapozzák meg a gyerekek jövőjét, hanem inkább elveszik a kedvüket a tanulástól és így az esélyt a jobb jövőre. Mind szép és jó dolog lenne, amit mondasz, ha minden bölcsész aki kikerül az egyetemről tanítani is tudna és nem nem csak a diplomáját lobogtatná, hogy "én ennyi mindent tudok mégsem kapok munkát". Nem túlzás ha azt mondom, hogy a tanárok 99%-a semmit sem ér így még mindíg jogosnak érzem szidni őket.
2009. szept. 20. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!