Milyen plusz nyelvet tanulhatok a bölcsészkaron?
Germanisztika németre fogok majd járni. Minornak eddig a törit gondoltam, de azzal a munkaerőpiacon nem sokra megyek majd. Ezért egy második nyelv kéne. Angolul tanultam eddig két évet, de szinte semmit nem tudok, meg különben sem az angolt szeretném, hanem pl az olaszt vagy a spanyolt. Felvehetem valamelyiket úgy minornak, hogy ott kezdem tanulni és nincs belőle érettségim? Vagy ez nyelvfüggő? Gondolom pl a litván nyelvből nem kell előképzettség.
Köszönöm a válaszokat!
ELTE-s példát tudok mondani, de szerintem máshol is hasonlóan működik.
Az olaszhoz és a spanyolhoz (+ a franciához) középfokú nyelvtudás kell, papírt nem kérnek róla, de év elején szintfelmérőt íratnak és az alapján kerül be megadott létszámú ember a minorra.
Angolból nem íratnak szintfelmérőt, de fel kell venni már az első két félévben 2-2 angolos tárgyat, amik elég nehezek, pl. első félévben Angolszász politikai kultúrák, természetesen angol nyelven tanítják. A 2. félév végén átlagolják a jelentkezők angolos tárgyainak eredményét, és az alapján jut be kb. 60 fő minorra.
Nem tudom, hova jelentkeztél, de tegyük fel, hogy az ELTE-re, akkor ajánlom ezt az oldalt:
A "minor" oszlopot böngészd, azok a választható minorok, ha rákattintasz a nevükre, egy word dokumentumot nyithatsz meg, ami mindent leír az adott minorról: kik vehetik fel, mikortól kell felvenni, milyen tárgyak vannak.
Ha kérdésed van, írj :)
A második vagyok.
Figyelj, én a nulláról heti 2x1,5 óra tanulással 9 hónap alatt eljutottam a középfokú nyelvvizsgáig olaszból. Úgyhogy nyáron, ennél is nagyobb intenzitással nem lehetetlen, de legalábbis vesztenivalód nincs. Egy nyelv tudása mindig sokat ér. Megírod a szintfelmérőt, aztán jó esetben sikerül, rosszabbik esetre meg legyen B-terved.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!