Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Igazából írtam egy verset, és...

Igazából írtam egy verset, és véleményt kérnék. Szóóval, milyen lett?

Figyelt kérdés

Csillagok már az égen

az összekötő híd is meg megcsillan

a sárgásfehér holdfényben,

mintha rám mosolyogna vissza a zöld acélszerkezetről,

ami mint szerető anya fogja össze a keletet s nyugatot,

a kapocs az Aquincum és Újpest között.

Azok a nyugodt esték,

mikor ok és okozat nélkül sétálsz át rajta,

csak hogy menj, csak hogy élj,

s már már egyé válsz vele,

érzed minden rezgését,

ha vonat halad át, lábad beleremeg,

vele remeg...

A Népsziget fölött a város robaját átveszi a kutyák és a Hold násza.

Reménytelen kapcsolat, bárhogy hívják, bárhogy csábítják

szép szavakkal, ígérnek neki fűt-fát,

az csak marad távolságtartó.

Makacs szerető.

2013. febr. 16. 23:18
 1/7 A kérdező kommentje:

leginkább a szókincsem amit eléggé gyatrának érzek, meg úgy lagymatag, gyerekes metafórák, és stb

persze eléggé önkritikus tudok lenni, ismerősöket szoktam még 'faggatni', de ők úgyse mondják meg a tuti, hogy hogy 'ja tetszik'

2013. febr. 16. 23:20
 2/7 anonim ***** válasza:

Ha az abszurditás szándékos, akkor nem olyan rossz. Viszont kicsit figyelj oda a központozásra, hogy a nehezen érthetőség ne egy vessző hiányából fakadjon, hanem csak magukból a képekből. (itt az első versszakra gondolok)

Viszont: eggyé, nem *egyé.

2013. febr. 16. 23:24
 3/7 anonim ***** válasza:
Anyukám arra tanított, hogy ha nem tudok valamiről jót mondani, akkor inkább ne mondjak semmit. Úgyhogy nem mondok semmit. Viszont én Petőfi műveit sem tudtam soha sokra értékelni...
2013. febr. 16. 23:24
 4/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a gyors választ

igen, most olyan elvont hangulatba voltam, megláttam a Holdat az égen, s ilyenkor szárnyal a képzeletem :)

az eggyé-t meg igen, benéztem eléggé, javítottam :DD

2013. febr. 16. 23:43
 5/7 anonim ***** válasza:

Érdekes, inkább szabadvers-jellegű, legalábbis nem annyira a szokványos gyakorikérdések-vers. Kicsit nekem magamutogató, fitogtató, nem igazán szól semmiről. Bár ez utóbbi nem hiba, mert vannak ilyen csak sima helyzetjelentés típusú versek is. Viszont én érzem rajta azt az amatőr erőlködést, hogy nem is igazán őszintén el akartad mondani egy versben, hogy mit érzel, hanem a tehetség kimutatására, kifürkészésére készült inkább.

Én egy kicsit több ritmust és rímet várok el még az ilyen típusú versektől is, egyszerűbb, de éppen ezért hatásosabb, ütősebb szavakkal, kifejezésekkel és nem utolsó sorban érzelmekkel. Néhol viszont egy kicsit közhelyesek a szerkezetek, pl. "ígérnek neki fűt-fát", "lábad beleremeg".

Azért a nagy posvány átlagtól jobb, szerintem.

Viszont:

meg-megcsillan

már-már

2013. febr. 16. 23:46
 6/7 anonim ***** válasza:

Én csak egy fiatalabb korában verseket kedvelő totál laikus vagyok, de elmondhatom a véleményem.

Már említették a helyesírást, arra vigyázz picit jobban. A meg-megcsillant sem írtad jól, remélem, én igen, a kötőjelekkel sosem voltam jóban, pedig alapvetően jó a helyesírásom, legalábbis az internetezésem előtt még az volt. A már-már is ott van.

Szokás ilyen néha rímel, máskor nem verseket írni manapság? Tényleg nem tudom, én mindig is a klasszikusabb verseket kedveltem.

Pár ponton értelmezési problémáim vannak. Nem azért, mert mély vagy ködös, hanem mert hibásnak tűnik számomra. Tévedhetek persze, de az nem annyira jó, ha egy intelligensebb olvasó elgondolkodik és nem érti. Vagy szűkebb rétegnek írsz?

- A "zöld acélszerkezet" nem maga a híd? Akkor miért az "acélszerkezetRŐL" szerepel a versben? Vagy várjunk csak, az a holdfény akar lenni, ugye? De azt nem így kell szerkeszteni, most nem azt jelenti a mondatod.

- "ok és okozat nélkül"... Ez nekem kissé sok. Ok nélkül, ez világos, ezt akartad érdekesebbé tenni, vagy Te érted? A szavakat én is, még az ok és okozat kapcsolatot is, hisz nincs abban semmi, de valahogy nem áll össze az egész. Feleslegesen, semmitmondóan túlbonyolítottnak tűnik.

- "A kutyák és a Hold násza" - milyen nász az, ahol az egyik fél csak vonít? A nász az annál beteljesültebb, s a soraidból kiderül, a kutyákat ez a távkapcsolat nem elégíti ki.

- "Makacs szerető." - A szeretővel nincs olyan bajom, mint a nássszal, nekem ez belefér, de ez a sor miért áll külön? Ráadásul ez a lezárás... Oké, a Holdnak fontos szerepe van a versben, de valahogy mégis az az érzésem, a vers a hídról szól, az első részben is őt ajnározod érzelemteli hasonlattal, a középső rész is a híd iránti rajongást bontja ki... Erre hirtelen jön a Hold a kutyákkal, a költő és a Híd odalesz és a vég sem hozza vissza. Ez bennem hiányérzetet okoz.

A két fókusz túl gyöngén kapcsolódik. Többnyire képekről mondok véleményt mint amatőr, de lelkes kritikus, ott azt mondanám, a szem nem tudja bejárni a képet, csapong két pont között, nem tudva, melyiket válassza. Képnél ez kompozíciós hiba, az alkotónak irányítania kell a szemet, hogy az bejárja az egész képet, s ne csapongjon ideoda. Valószínűleg versnél is van ilyesmi.

Hangulat, stílus, hatás, ésatöbbi? Nem tudom, nehéz szavakba önteni, amit okoz bennem. Kissé érzelgősnek tűnik a középrész (nekem túl gyorsan jön a sok érzelem, de engem nem hoznak lázba a tárgyak, ez befolyásolhat), ez a véleményem a saját, ritka és prózaibb irományaimról is :D Nem könnyű érzelmesen, de jól írni, azt hiszem.

Még a középső versszakról. Írtam, hogy nekem gyors. Valahogy olyan hirtelen jön. Mintha mutatnád nekem a látványt az első versszakban, majd hirtelen belehullasz közös emlékeitekbe csillogó szemmel, én pedig csak nézek, nem értve, hisz csak a lelkesedést és a számomra elég snassz építményt látom. Nekem valahogy több kéne, hosszabb mese, hogy átérezzem, mit jelent a másiknak a híd, de így csak egy spontán rajongási hullámot látok.

2013. febr. 17. 00:08
 7/7 A kérdező kommentje:

a zöld acélszerkezet igen a híd, és úgy egybe az esti égboltra gondoltam h visszamosolyog

ez a szabad verses stílus háát... néha ez jön ki belőlem, szerintem manapság pont ez még ami inkább van, absztrakt egy korban élünk

az 'ok és okozat nélkül' pedig mondjuk úgy, hogy kedvenc rappereim (akik nem mellesleg a slam poetry egyik legfőbb hírnökei) által is sokat használt 'dolog', hogy egy adott szó összevont, vagy akár más jelentéssel bíró változatát csempészik bele a szövegbe, játékként

és igen, a második versszak nagyon gyors, de általában minden versem túl gyors, mert mire kibontakozna, az ihlet odavész, és mint mikor felébredsz az álmod kellős közepén, ugyan próbálsz visszaaludni, hogy folytasd a be nem fejezett álmot, de már nem kapod el azt a fonalat

2013. febr. 17. 00:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!