Mért mondja mindenki, hogy a magyar érettségin az érvelés a legnehezebb?
Én csak a saját példámból indultam ki, nekünk a magyar tanár mondta a fenti kritériumokat és éppen ezért ő sem ajánlotta az érvelést, mert pont ez az, hogy mindenki félreérti a feladatot, nem csak a saját gondolataidat kell egymás után pakolni, hanem sokkal pontosabban fel is kell a szöveget építeni, mint egy műelemzésnél.
Egyébként ha nem érted miről írok az baj, mert ezt legkésőbb végzősként tanultad (azaz inkább tanították), de ha jól sejlik, akkor tán kilencedikes anyag.
"mindenki félreérti a feladatot, nem csak a saját gondolataidat kell egymás után pakolni, hanem sokkal pontosabban fel is kell a szöveget építeni, mint egy műelemzésnél. "
De mégis minden érvelés nagyrészt erről szól, és el is fogadják a tanárok.
"kell használni (ok-okozati, meghatározásból levezetett érv, következményen, körülményeken, ellentéten alapuló, stb. ), normálisan kell tagolni a fogalmazványodat (cáfolat, stb.), az érvet fel kell tudni építeni (tétel, bizonyíték, esetleg összekötő elem), ill. el kéne dönteni, hogy az érveknél dedukciót vagy indukciót használsz. "
Érettségi előtt rengeteg próbaérettségit írtunk. Ahhoz, amit itt írsz utolsó hónapban értünk el. Tök jó pontokat kaptam az érvelésre anélkül, hogy tudtam volna, hogy 1-nél több érv létezik. Gyakorlatban biztos használtam őket, de nem tudatosan. Szerintem józan paraszti ész kell.
Nem emelt szintű tananyag:
"Az érvelés, az érvelés beszédhelyzete és
eszközei"; "Az írásbeli meggyőzés eljárásai, az érvelés
műfajai: a bizonyítás, a cáfolat, néhány
érvtípus."; "érvelés: tétel (állítás), érv, ellenérv, cáfolat; deduktív, induktív módszer
retorika: szónoklat, alkalmi beszéd, meggyőző szövegműfajok; szónoklat részei: bevezetés (az érdeklődés felkeltése,
jóindulat megnyerése, témamegjelölés), elbeszélés, érv, bizonyítás, cáfolás, befejezés (összefoglalás, kitekintés),
érzelmi betetőzés"
Ez mind megtalálható a középszintű követelményrendszerben, ahogy a tankönyvekben is (nem kiegészítő olvasmányként), sőt, még szóbeli tételeim is voltak ezekből a témákból.
Az egyetlen ami itt emelt szintű tananyag az az indukció és a dedukció (bár ezt sem értem miért, mikor egyszerű).
tök mind1, élő példa vagyok rá h nem kell azért annyira tájékozottnak lenni egy jó magyar érettségihez.
9.ben is már írtunk ilyen érvelő fogalmazásokat, már akk tudtam h ezt fogom választani az érettségin is. ehhez csak a kötelezőket kell tudni és kész. még a költőről sem kötelező írni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!