Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Bevállalnátok ezt a helyemben?...

Bevállalnátok ezt a helyemben? Vagy ismét kihagynátok inkább egy évet?

Figyelt kérdés

Hosszú a sztori, de megpróbálom minél rövidebben. Tavaly kihagytam egy évet érettségi után azzal a szándékkal, hogy akkor idén irány az orvosi. Gazdagabb lettem egy jogsival, egy felsőfokú nyelvvizsgával illetve dolgozom is. Sajnos a kémia érettségim annyira rossz lett, hogy esélytelen az idei felvételim. Gyógyszerészetet jelöltem másodszorra, de ott még a tavalyi ponthatárt sem érem el. Tehát elég reménytelen minden. Utolsó helyre azonban biztos felvesznek, ez gyógytorna. Már januárban kitaláltam dolgokat, hogy mi lesz, ha csak 3. helyre vesznek fel, de nem gondoltam volna, hogy így lesz. Tehát gondoltam rá, hogy akkor ezt a gyógytornát elvégzem és mellette (persze fizetősön) vmilyen nyelvi szakot, anglisztikát vagy olaszt, mindkettőt szeretem. Illetőleg gyógytorna után el tudnám végezni az egészségügyi szakfordító-tolmács képzést, amit már egy ideje kinéztem és akkor is elvégezném, ha felvennének orvosira, mert szenvedélyem az angol nyelv. Annyi, hogy gyógyítani szeretnék, nem angolt tanítani.

Csak felvetődik a kérdés: boldog leszek így? Ezt a gyógytornát csak azért jelöltem be, hogy legyen vmi 3. helyen, és az egészségügyi képzések közül ez volt a legszimpibb. Néztem az órákat azok is tetszenek, de nem tudom. 5 éves korom óta orvos szeretnék lenni, de már így is kihagytam egy évet, ami kínszenvedés volt. Nagyon bántam, hogy minden barátom egyetemista én meg nem. És most se leszek az. Tudom, nem ebből kéne kiindulni, de tényleg nem tudom mit tegyek. Lehet megszeretném a gyógytornát és mellette még a hobbimat is tanulhatnám, de mi van, ha nem?

2012. jún. 17. 16:37
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát ez nehéz kérdés. De a legfontosabb, hogy hallgass a szívdre, mert ha valami olyasmit kezdesz el, ami nem érdekel, arra úgy sem fogsz tudni koncentrálni, és úgyis abba fogod hagyni. Bár én nem akarlak befolyásolni, mert ha a kémia ennyire nem megy, akkor meg lehet az orvosi se fog menni, de szerintem mindenképp próbáld meg az orvosit, és maximum, ha nem megy, akkor utána menj gyógytornásznak. Ja és sok embert nem vesznek fel elsőre, illetve sokan később váltanak, úgyhogy ez ne legyen szempont. Arra jelentkezz, amire most szeretnél, és ne arra, amit a szüleid erőltetnének rád. Persze azt is lehet, hogy "belekóstolsz" a gyógytornászba, és félévkor abbahagyod, ha nem tetszik, de ha jól tudom akkor azt vissza kell már fizetni, ha meg nem, akkor meg az orvosi vége lesz majd fizetős, ami nagyon drága asszem 1,5 milka / félév. De az is valószínű, hogy az orvosi mellett nem lesz időd más szakra járni, mert az nagyon nehéz. Huhh, hát nem egyszerű a helyzeted, de azt is meg kellene érdeklődnöd, hogy ha az orvosit elkezded, de abbahagyod, akkor mennyit kell fizetned utólag. Mert viszont ott lehet behajták rajtad a 1,5 millió*félév-et. Menj be a tanulmányi osztályukra érdeklődni.
2012. jún. 17. 22:35
 2/9 A kérdező kommentje:
Ahj nem tudom... belenéztem egy emelt kémia érettségibe és nagyon nehéz. Tudom, hogy optimistának kéne lennem, de nem fog menni a számolós része. Illetőleg nem is az, hogy nem fog menni, de a számolós része úgy ahogy van hidegen hagy. Tudom, hogy az orvosin is lesznek dolgok, amelyek nehezek, meg nem érdekel stb, de én bármit meg tudok tanulni, ha számolni nem kell nagyon sokat. De itt kell. Nem tudom. Ha nem kellene kémiából is emeltezni, akkor nem is lenne kérdés, mennék októberben megint középszinten, de az emeltet félek bevállalni, még tanárral is. Nem tudom. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit tegyek :(
2012. jún. 27. 20:29
 3/9 anonim ***** válasza:
Közé szintű kémiával nem vennének fel? Emelt biosz+nyelvvizsga elég pluszpont nem? Az már más kérdés, hogy lehet utána kibuknál. :(
2012. jún. 30. 19:57
 4/9 A kérdező kommentje:
Nem, mert jövőre bioszból és kémiából (vagy fizikából) kötelező emelt szintű érettségit letenni az orvosihoz.
2012. jún. 30. 21:39
 5/9 anonim ***** válasza:
Hát akkó tényleg kémiából lenne több értelme, mert az kapcsolódik jobban a témához. Bár a fizika is kicsit. Abból is reménytelen az emelt szint? A TO-n mondtak valamit arról, hogyha abba hagyod az orvosit, akkor vissza kell-e fizetned a félévenkénti 1 500 000 Ft-ot?
2012. jún. 30. 22:46
 6/9 A kérdező kommentje:
De nem, mert bioszból mindenképpen kötelező és mellette vagy fizika vagy kémia, de valamelyiket muszáj választani. És mindkettőből emelt szint kell. Én kémiát választottam, mert szerintem annak több értelme lesz egy kicsivel, mint a fizikának, de az relatív. Nem kérdeztem meg, hogy vissza kell e fizetni a pénzt, de ha felvesznek az orvosira, akkor semmiképpen sem fogom abbahagyni. Akkor max csúszok 1-2 évet, annyi félretett pénzem van, hogy kifizessek egy évnyi tandíjat. Sosem hagynám abba, ha már felvettek. Nagyon sok barátom van, akik orvosisok és ők mesélik, hogy milyen és egyre inkább csak szimpatikusabb.
2012. júl. 1. 09:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Na jól van akkor próbáld meg. Egyébként én is úgy értettem, hogy bioszból mindenképp emeltre mész, csak hogy mellé fizikából menj, ha a kémia ennyire nem megy. De persze ha az se megy jobban, akkor tényleg kémiából menj, mert annak szerintem is több értelme van. :)
2012. júl. 1. 20:01
 8/9 A kérdező kommentje:
Igazából jó fizikás voltam, épp ezért döntöttem a kémia mellett :D merthogy annak több értelme van, meg ha fizikából jó alapjaim vannak, akkor nekem logikusnak tűnt, hogy azt fejlesztem ami kevésbé megy. De megy a kémia is, nem is értem hogy ronthattam el az érettségit. Leblokkoltam, izgultam meg mi egyéb. Mind1, akkor megpróbálom megint. Kicsit el voltam bizonytalanodva, de anyum is azt mondta, hogy menjek megint, veszteni valóm nagyon nincs, maximum ez az 1 év az egész életemből, de ha nem jön össze, akkor majd jövőre elmegy ETK-ra. Az úgyis megvár.
2012. júl. 1. 21:04
 9/9 anonim ***** válasza:
Vagy esetleg azt is csinálhatod, hogy fizikából is mész, hogyha a kémia mégse sikerülne jól, akkor a fizikát számíttasd be.
2012. júl. 14. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!