Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Most hogy megszüntetik az...

Most hogy megszüntetik az állami támogatást egyetemeknél, minek erőltessem meg magam az érettségivel? Számít ez valamit? Így is, úgy is fizetnem kell, hogy tanulhassak.

Figyelt kérdés

Mocskok :@ :(

Meg miez hogy lediplomázom és a tanulmányi éveim dupláját kell itthon robotolnom??

Undorító komolyan..

2012. jan. 22. 18:39
1 2 3 4
 31/31 anonim ***** válasza:

Én már a felsőoktatásban vagyok, így csak részben fog érinteni a probléma, hiszen terveztem mesterképzésre is jelentkezni. Ez másfél év, így kb 3-at kell majd itthon ledolgoznom utána húsz éven belül, hát egye gatya... Az egyetlen dolog, ami az én nyelvemet böki az az, hogy vízgazdálkodó szakirányon fogok építőmérnökként dolgozni, ami azt jelenti, hogy több mint valószínű megalapoztam magamnak egy közalkalmazotti állást 6+ évnyi tanulás után 90 (!!!) ezer forintos kezdőfizetésért. Az egyetlen szerencsém, hogy ha jön az árvíz, márpedig az jön, ha kell ha nem, akkor ennek többszörösét tehetem majd zsebre, de ez már nem ide tartozik. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy lenne itthon munkám, viszont azt is nagyon jól tudom, hogy nem is kell olyan messzire menni, hogy ne 90 ezer forinttal kopjon fel az állam 20 év tanulás után, hanem havi 4000 euróval éldegéljek vígan... Komolyan mondom, ha ennek havi szinten csak a harmadát adnák itthon, eszembe sem jutna elmenni innen, sőt... még lehet hogy a negyedével is megelégednék.

Azt az egyet kéne megérteni, hogyha valaki diplomásként eltud helyezkedni külföldön, akkor neki baromira nem fog hatalmas problémát jelenteni esetemben pl másfél millát kicsengetni, mert az lazán megegyezne majdnem egy havi fizetésemmel...

Nem szabad ezt annyira túl filózni. Rosszul hangzik ez mind, ahogy elő lett adva, de ha jobban belegondol az ember érthető. A jelenleg felvételiző diákokat viszont őszintén sajnálom!! Unokahúgom is ebben a helyzetben van, eddig azt hitte mindent tud a felvételivel, továbbtanulással kapcsolatban, most pedig olyan újdonságokat zúdítottak a nyakukba, hogy teljesen kétségbe van esve ő is, amit nem is csodálok. Kegyetlen dolog volt ezt így utolsó pillanatban közölni és aki megvan áldva némi empátiával, az ezt megérti... Egyszerűen ha én jogi pályára készültem amióta az eszemet tudom, mindent úgy alakítottam, hogy biztos voltam benne, hogy felfognak venni, aztán most egy hónappal a jelentkezések előtt ráébrednék, hogy mégsem, akkor még is mit csináljak? Menjek el mérnöknek, mert arra van szükség, aztán csináljam életem végéig, amit teljes szívből gyűlölök?

A másik része az új diákhitel. Sokan azt mondják milyen kedvező kamatokkal kell visszafizetni stb. Számolt már valaki utána, hogy hány millió minusszal indítja egy diák így az életét? És rátette a várható kamatokat? Ezt a részét abszolút nem értem, örülnék ha valaki szolgálna rá érthető magyarázattal. Tehát: Ha én államin vagyok, akkor tartozok az államnak, amelyet a munkámmal, adózással fogok visszafizetni (kötelezve vagyok rá). Ha nekem hitelt kellett felvennem, tartozok az államnak (azt hiszem hozzájuk került az ügyintézés), nekik kell visszafizetnem, kötelezve vagyok rá... Gyakorlatilag a kettő teljesen ugyan az, ugyanannyi pénzt kell rááldoznia az államnak egy időben és ugyanúgy csak évek múlva térül meg. Ennek egyáltalán nem értem a lényegét még mindig, mert valljuk be a költséges diákok igen nagy százaléka fog élni a hitel szépséges lehetőségeivel.

Ja, és még valami ami engem érint és nem tetszik. Nálunk eddig a szakon nyelvvizsga hiánya miatt jó ha 15 ember kapott diplomát egy-egy évben. Most, hogy ideiglenesen nem kell majd nyelvvizsga, kapnak majd 60-an, a nyelvvizsgával rendelkezők hátrányára, hiszen így jóval több ember kerül egyazon szakról egyszerre a munkapiacra, akik vagy találnak állást, vagy nem. Ez engem szimplán azért idegesít, mert eddig meg voltam róla győződve, hogy még akár megkockáztatnám, hogy lehet állásajánlatot is kapnék utolsó félévben "ritka" diplomásként, ha viszont nem lesz ez olyan ritka, mert mindenki megkapja majd a papírját, akkor keresgélhetek azt hiszem egy darabig. Ezt a húzást sem igazán értem és valahol kitolásnak érzem azokkal szemben, akik azért öltek bele rengeteg pénzt a nyelvvizsgába, hogy megkaphassák a diplomájukat.

2012. jan. 23. 00:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!