Észrevettétek már, hogy az egyetemisták sok alapműveltségi kérdésre nem tudnak helyesen válaszolni?
Hát nem tudom, én is egyetemista vagyok, szerintem az lehet a gond, hogy egyrészt már majd mindenkit felvesznek, másrészt pedig a mértéktelenül nagy szezonális tanulás nem tesz jót...
Én speciel tudom
Kérjen bocsánatot tőlük a jó fráz fene.Egyébként nem mindenkire vonatkozik,csak a nagy többségre.Különben is,
akinek nem inge,az ne vegye magára.
Gyengébbek kedvéért:középiskolában nem tanítják a tiszavirág szaporodását(az ízeltlábúak szaporodása ált.iskola 7-es anyag)középiskola 12.-be pl.populáció genetikát és törzsfejlődést tanítanak.
Amúgy az ALAPMŰVÉLTSÉGET,amit egyszer megszerzett valaki,az semmilyen szezonális tanulás és 6db több
száz oldalas könyv bemagolása által sem felejti el.
Ez egy ostoba és gyatra kifogás.
Kérdező! Azt mondod, minden egyetemista hülye és műveletlen, aztán meg kijelented, hogy akinek nem inge, ne vegye magára... Most akkor mit is állítasz? Azt, hogy vannak hülye egyetemisták (ezt aláírom), vagy azt, hogy meg vagy győződve róla, hogy senki nem lehet olyan okos, mint pl. te, így a bizonyítással nem is kell törődni?
Egyetértek abban, hogy ha már egyszer egyetemista az illető, akkor legyen egy bizonyos alapműveltsége, de azzal is, hogy az egyetemista jobban teszi, ha a saját szakterületére koncentrál, és nem akar mindenkinél okosabb lenni.
Mondok valamit neked, csak úgy mellékesen: tudni kell rólam, hogy egy darabig komoly kvízjátékos voltam, 14 évesen tagja voltam a "Mindent vagy semmit!" Baráti Klubnak, ahol az egykori autónyertesek gyűltek össze havonta egyszer az ország minden tájáról, és kvízeztek, csak a szórakozás kedvéért. Komoly emberek, orvosok, jogászok, közgazdászok, egyetemi tanárok voltak ezek az emberek. Ennek a kvízes múltamnak köszönhetően később a regisztrálás után két nap alatt meguntam a nagy sikerű Honfoglalót, mert minden játékot megnyertem, minden kérdésre tudtam a választ. Játékostársaim szóhoz sem jutottak mellettem, azt gondolták, hogy "renickes" vagyok, ami azt jelenti, hogy új accountot csináltam, mert így akartam az előzetesen megismert kérdések és a jó válaszok tudatában több pontot elérni... :)
Hogy ezt miért mondtam el? Azért, mert egy alkalommal érdekes eset történt meg velem. Anyámmal együtt néztem a Legyen Őn is milliomost, és az első kérdés így hangzott: Milyen színűre van festve a rácsos kapu az ismert népdal szerint?
Nem tudtam a választ, életemben nem hallottam azt a népdalt, de még a címe sem derengett. Teljesen kiakadtam, hogy a komoly kvízes múltammal és a 14 éves létemre egyetemet végzett emberekkel vetélkedő tudásom most egy 10 000 forintos kérdésnél csődöt mondott. Ekkor lépett be a szobába apám, aki egyszerű szabolcsi parasztfiú volt nyolc általános végzettséggel, és rávágra: zöldre. El is kezdte énekelni a nótát...
A dalt pedig azért nem ismertem, mert semmilyen tankönyvben nem volt, soha nem tanultam se iskolában, sem népdalkörben, vagy énekkaron - német iskolába jártam, magyar népdalokat csak ímmel-ámmal tanultunk. Helyette viszont tanultunk egy csomó sváb népdalt, amiket te, kedves kérdező, valószínűleg nem ismersz, hacsak nem jártál te is sváb iskolába, óvodába, és nem egy sváb faluban nőzzél fel.
Ha ezt a bizonyos kérdést én egyetemistaként kapom meg, akármilyen primitívnek tűnik, lehet, hogy kiesek az első körben, pedig akár a milliós kérdéseket is megválaszoltam volna. :) Ha láttál volna a tévében, amint leszerepelek, mert nem tudok egy ilyen egyszerű kérdésre válaszolni egyetemista létemre, akkor azt mondod: "Milyen hülye is ez a csaj, nincs is agya, miért jött el egyáltalán ebbe a műsorba? Ha minden egyetemista ilyen hülye, hogy nem tudja, milyenre van festve a rácsos kapu, akkor megnézhetjük magunkat..." És nem lenne igazad. Úgyhogy kérlek, ne általánosíts: lehet, hogy ezek a hülye egyetemisták tudnak valamit, amit te nem tudsz. Sőt, biztos, hogy tudnak: mégpedig hogy a műveltség mindig egyénfüggő, és sosem lehet általánosítani. Az egyetem arról szól, hogy az ember elmélyedjen egy szakterületen.
Sajnos én sem tudok már annyit kvízezni, mióta egyetemre járok, mert jobb dolgom is van a kvízezésnél. Most pl. szigorlatra, illetve államvizsgára készülni. Azért egy ilyen nem vethető össze a kvízműsorokban mért műveltséggel... A tudásom elkezdett kopni az utóbbi időben, és jó lenne visszahozni a régi szintjére. Majd egyszer... Addig meg megpróbálom elhitetni az emberekkel, hogy az egyetemisták úgy en bloc nem idióták. Vannak közöttünk idióták, persze, vannak szakbarbárok, és nem is szeretjük őket. De általánosítani nem kellene, a rápirítást meg nem kéne elintézni egy ilyen "akinek nem inge..."-kezdetű riposzttal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!