Miért gondolják azt sokan, hogy a főiskola/egyetem manapság időpocsékolás?
Nem szeretnék annyira belemenni a politikai részébe, de anno a Fidesz találta ki, hogy "mindenkinek" főiskolára és egyetemre kell menni. Ennek következtében túlságosan megszaporodtak a felsőfokú oktatási intézmények, aminek persze 80%-a nem ér semmit. (Lásd ZSKF, GDF, Kodolányi, GAMF és társai)
Aminek még van neve és ér is valamit az ottani képzés (persze csak a megfelelő szakon) az a Corvinus, ELTE, BME, Debreceni Egyetem, SZTE, Pécsi Tudományegyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem, Semmelweis, és a Miskolci Egyetem. Főiskolák közül is van pár jó, azokat most nem sorolnám fel. De a többinek semmi értelme.
Arról nem is beszélve, hogy az államilag támogatott hallgatók nagy részét feleslegesen képzik, mert semmi szükség nincs egy 500. szabad bölcsészre vagy művelődésszervezőre.
Viszont egy jó diplomával és kellő motivációval sokra lehet vinni. A baj csak az, hogy az egyetemisták 70% nem rendelkezik ezzel.
Vegyünk egy hasonlatot. A diploma olyan, mint egy gyémánt. A gyémánt drága, és sokra becsülik, mert kevés ember teheti meg, hogy vásárol belőle. Ezért, drága gyémántgyűrűt viselni különleges dolog. Viszont, ha minden 2. embernek hatalmas gyémántköves gyűrű lenne az ujján, máris nem lenne nagy szám, hogy te magad is beszereztél egyet... Hisz már majdnem mindenkinek van.
A diplomával is ez van. Mivel alacsonyak a ponthatárok, bárki mehet egyetemre..mindenféle mondvacsinált szakra. Így egy lapra sorolják az összes diplomást (holott, nem mindegy, h milyen diplomád van)... Tehát, mivel mindenkinek van, így már nem érték.. Olyan, mint az érettségi. Régen ritka volt az érettségizett ember. felnéztek rá, okosnak tartották az emberek. ma meg már hülye vagy, ha nincs érettségid kb.
Érted?
Szerintem a legtöbben rosszul közelítenek a kérdéshez. Az egyetem nem arról kéne szóljon, hogy megtanulsz egy szakmát és azt csinálod utána. Hanem inkább arról, hogy ha kiemelkedően jó vagy valamiben, akkor abból továbbfejleszd magad és lehetőleg mozdítsd egy kicsit előbbre a világot.
De ma ez senkit nem érdekel, a legtöbb fiatalban nincs semmi hivatástudat, csak azt látják, hogy amíg egyetemisták, addig se kell dolgozniuk. És egyébként hatalmasat tévednek, mert ha egyetem alatt is dogloznának, a végén frissdiplomások lennének, legalább 2-3 év szakmai tapasztalattal (nyilván elsős nem tud még a szakmában dolgozni, ezért nem 5 évet írtam). Egyébként ez elég jó fokmérője az illető hozzáállásának, így meg tudom érteni a munkaadókat is, miért ez a kritérium: nem akarnak olyan munkaerőt, aki csak azért járt egyetemre, hogy addig is eltartsák a szülei.
"Miért gondolják azt sokan, hogy a főiskola/egyetem manapság időpocsékolás?"
Mert akik mondjak, azok nem akarjak elfogadni a tanulas elonyeit.
37F
"Apu! Igaz, hogy az igazi szepseg belulrol fakad?"
"Nem fiam, ezt a ronda emberek szoktak mondani..."
Nem, a tanulás fő célja az, hogy ne legyen minden ember alkalmas minden szakmára, legyen mi alapján rostálni. Nincs xy diplomád - Nem felelsz meg xy feladatra.
Pedig a szakmák nagy része pofonegyszerű, és bárki meg tudná tanulni, például nem az a legjobb informatikus, aki a legjobban teljesített a vizsgákon, hanem az, aki tényleg ért is hozzá, van hozzá tehetsége. Nem csoda, hogy tizenéves suhancok kenterbe vernek több éves tapasztalatokkal rendelkező, diplomás szakembereket.
A diploma az egy keretállományt ad meg a munkáltatónak, és megvédi attól, hogy bárki jelentkezhessen az állásra, mert akkor aztán egy állásra 100.000 jelentkező lenne. Így viszont megadnak 5 kritériumot, és máris szűkebb a kör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!