Miért gondolják azt sokan, hogy a főiskola/egyetem manapság időpocsékolás?
Mert nem éri meg a befektetett energiát.
3000 Eurot keresek Ausztriában érettségivel, ezt szorozd be 36, vagy 60 hónappal (+13, 14. havi).
Mire elvégzik az egyetemet 22-25 évesen ott állnak csupasz seggel vagy adóssággal, és akkor örülnek ha munkát kapnak 100-150 ezres fizetéssel.
Sajnos azért, mert mivel egyre több a diplomás, egyre kevésbé vannak megbecsülve, még olyan szakokról kikerültek is, akiknek tényleg ér is valamit a diplomájuk.
Viszont vannak olyan szakok, amit OKJ-n vagy egyéb iskolában nem lehet tanulni, csak egyetemen/főiskolán, amit tényleg érdemes elvégezni.
Az a gond, hogy a legtöbb munkaadó nem a tényleges tudást nézi, hanem a legtöbb helyen elvárás az adott szakmában szerzett felsőfokú végzettség és a nyelvvizsga. Ilyen esetben hiába tud egy OKJ-s esetleg többet, ha nincs meg a munkához szükséges papírja... ezért sokan inkább elmennek akkor is diplomát szerezni, ha nem is érdekli őket annyira a szakma, mert úgy gondolják, hogy majd így több esélyük lesz munkát szerezni, sajnos pont az ilyenek miatt értékelődött le a diploma, és a kör ezzel be is zárult...
sajnos manapság már majdnem olyan mint régen az érettségi. szinte minden második embernek van és nagyon sokaknak olyan "szakma" amivel dunát lehetne rekeszteni.
én azt mondom hogy nem időpocsékolás mert lassan már szinte minden álláshoz kell diploma is.
Vannak szakok, amik kifejezetten jók, de ahhoz tanulni kell és gürizni. pl. gépészmérnök, villamosmérnök. Két kézzel kapkodnak utánuk itthon is, külföldön is.
Divat fősulira menni és elvégezni valami büfé-ruhatár szakot, aztán majd lesz valahogy. Dolgozni? Ugyan már, hiszen diplomám van, csak nem megyek melózni! Hoci, ide egy igazgatói széket, mert összepuskáztam a 3 évet.
Természetesen vannak, akik komolyan gondolják a tanulást, de náluk meg is látszik az akarat.
Érettségim, 3 szakmám van, irodában dolgozom, többért, mint egy diplomás. Sok diplomás kollégám van, egy hajszálnyival sem tudnak többet, mint én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!