Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért gondolják azt sokan,...

Miért gondolják azt sokan, hogy a főiskola/egyetem manapság időpocsékolás?

Figyelt kérdés
2011. szept. 7. 11:41
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
77%
Mert elértéktelenedett a diploma. Ma már szégyen kétkezi munkából élni. Már szinte mindenkinek van diplomája viszont sajnos ebben az országban egy jó szakembert nem lehet találni vagy ha igen akkor hónapokat kell rá várni ( nálunk a kőművesre 4 hónapot, mert annyira be van táblázva )
2011. szept. 7. 11:55
 12/31 anonim válasza:
76%
Mert agrármérnökként egy évig munkanélküli voltam, majd étterembe dolgoztam felszolgálóként. A szakmámban majdnem 3 év után tudtam elhelyezkedni, de pénzt alig viszek haza, pedig állandóan túlórázok, persze ezt még soha nem fizették ki.
2011. szept. 7. 11:57
 13/31 anonim válasza:
57%

Mert nem éri meg a befektetett energiát.

3000 Eurot keresek Ausztriában érettségivel, ezt szorozd be 36, vagy 60 hónappal (+13, 14. havi).

Mire elvégzik az egyetemet 22-25 évesen ott állnak csupasz seggel vagy adóssággal, és akkor örülnek ha munkát kapnak 100-150 ezres fizetéssel.

2011. szept. 7. 11:58
 14/31 anonim ***** válasza:
64%

Sajnos azért, mert mivel egyre több a diplomás, egyre kevésbé vannak megbecsülve, még olyan szakokról kikerültek is, akiknek tényleg ér is valamit a diplomájuk.

Viszont vannak olyan szakok, amit OKJ-n vagy egyéb iskolában nem lehet tanulni, csak egyetemen/főiskolán, amit tényleg érdemes elvégezni.

Az a gond, hogy a legtöbb munkaadó nem a tényleges tudást nézi, hanem a legtöbb helyen elvárás az adott szakmában szerzett felsőfokú végzettség és a nyelvvizsga. Ilyen esetben hiába tud egy OKJ-s esetleg többet, ha nincs meg a munkához szükséges papírja... ezért sokan inkább elmennek akkor is diplomát szerezni, ha nem is érdekli őket annyira a szakma, mert úgy gondolják, hogy majd így több esélyük lesz munkát szerezni, sajnos pont az ilyenek miatt értékelődött le a diploma, és a kör ezzel be is zárult...

2011. szept. 7. 12:00
 15/31 anonim ***** válasza:
85%
Azért mert van pár egyetem fősuli ahol tényleg az, "büfészakok" amik semmire nem jók és gyakorlatilag nulla tudásért adnak valami diplomát aztán kész. Ámbár azonban van azért még rengeteg szak ahol megéri tanulni főleg mérnökszakok, orvosi stb... mert talán ez a legjobb módja hogy hogy kiszabadulj a nyomorodból :)
2011. szept. 7. 12:00
 16/31 anonim ***** válasza:
55%
Igaz, hogy sok a munkanélküli, de sokan csak egy egyszerű kis fősikolai szakkal, középfokú nyelvtudással azt hiszik, hogy mostmár megválthatják a világot és akárhova elmehetnek dolgozni. Kell a diploma. De csak nyelvtudással. Kíváncsi vagyok, hogy egy szabadbölcsészt 3 felsőfokú tudással hova NEM vennének fel dolgozni...
2011. szept. 7. 12:02
 17/31 anonim ***** válasza:
50%

sajnos manapság már majdnem olyan mint régen az érettségi. szinte minden második embernek van és nagyon sokaknak olyan "szakma" amivel dunát lehetne rekeszteni.

én azt mondom hogy nem időpocsékolás mert lassan már szinte minden álláshoz kell diploma is.

2011. szept. 7. 12:04
 18/31 anonim ***** válasza:
67%

Vannak szakok, amik kifejezetten jók, de ahhoz tanulni kell és gürizni. pl. gépészmérnök, villamosmérnök. Két kézzel kapkodnak utánuk itthon is, külföldön is.

Divat fősulira menni és elvégezni valami büfé-ruhatár szakot, aztán majd lesz valahogy. Dolgozni? Ugyan már, hiszen diplomám van, csak nem megyek melózni! Hoci, ide egy igazgatói széket, mert összepuskáztam a 3 évet.

Természetesen vannak, akik komolyan gondolják a tanulást, de náluk meg is látszik az akarat.

Érettségim, 3 szakmám van, irodában dolgozom, többért, mint egy diplomás. Sok diplomás kollégám van, egy hajszálnyival sem tudnak többet, mint én.

2011. szept. 7. 12:06
 19/31 anonim ***** válasza:
64%
Diplomától függ. A 100. szabad bölcsész persze, hogy kitörölheti a fenekét vele, de ha én végzek a tanulmányaimmal (orvosi), biztosan lesz munkám. Sőt, már elsőévesként hívtak ápolónak, olyan hiány van. Szerencsére van néhány szak, ami ér is valamit, és nem vészmegoldásként, munka helyett választják a diákok, hanem, mert tényleg tanulni akarnak.
2011. szept. 7. 12:07
 20/31 anonim ***** válasza:
41%
+: Nézem a szomszédokat, van villanyszerelő, víz-gáz szerelő, kőműves. Maszekolnak, ha kedvük van egy nap, dolgoznak, ha nem, vagy más dolguk akad, aznap nem dolgoznak. Ha kedvük van, 6-kor mennek, és délben végeznek, ha nem, mennek 10-kor. Szabadok. Vannak egyetemet végzettek is, agyonhajszolva, reggel 1/2 8-ra járnak, kártyát lehúzni, 1 perc késés sem lehet. Sokakkal úgy beszél a főnök, mint a kutyával, túlóráznak kifizetetlenül, ráadásul olyan munkát végeznek, amihez legfeljebb érettségi, vagy nyelvtudás kell, de diploma semmiképp. Szabadságra novemberbe mehetnek, meg februárba, de mobil legyen bekapcsolva ám!Keresnek nettó 100000-et, a szakmunkás meg feleannyi munkával 3-400000. Mennek a busszal, a szakmunkás meg a terepjáróval. Szerintem ma a legjobb érettségit is adó szakképzőbe menni, aztán, ha úgy gondolja, neki muszáj egy diploma is a szekrénybe, munka mellett nyugodtan szerezhet egyet.
2011. szept. 7. 12:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!