Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Büfészak? És milyen az, ami...

Büfészak? És milyen az, ami nem büfészak?

Figyelt kérdés
Sokszor mosolygok, hogy emberek nagyvonalúan lebüfészakoznak mindent, de igazából kíváncsi lennék rá, hogy ők vajon milyen szakon tanulnak? És hogy valóban el tudnák-e végezni ezeket a büfészakokat.
2011. ápr. 14. 15:31
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezt arra mondják, ami általában könnyű szak (könnyebb, mint pl. vmilyen mérnök szak), vagy olyan, amit hiába végzel el, mert utána nem találsz vele munkát. Pl. ennyi média meg kommunikáció szakos se fog munkát találni, de egy magyar vagy töri szakos se nagyon, hacsak nem akar tanítani. Én az ELTE-n végeztem el az olasz szakot nagyon jó eredménnyel, de azzal se találok munkát, szóval nem egyszerű a helyzet.

De főleg egyeteme válogatja, hogy mit ér a diploma, és nemcsak a szak számít.

2011. ápr. 14. 16:02
 2/6 Silber ***** válasza:
66%

Én is szoktam "bölcsészezni". Vegyészmérnöknek tanulok. Véleményem szerint ez az egyik olyan szak, amely semmilyen módon nem sorolható a büfészakok közé.

Hogy válaszoljak: Nem, nem tudnék elvégezni egy büfészakot.

Hogy miért?

1.: Nem érdekel.

2.: Nincsenek meg a megfelelő asszociációs készségem hozzá, hogy megértsem az irodalmi művel rejtett, nehezen érthető mondanivalóját (megnyugtatlak, sokszor sikerült).

3.: Nem érdekel.

4.: Nem látom semmi értelmét annak, hogy olyan dolgot tanuljak ami nem növeli az ország életszínvonalát (csupán morális fejlődést visz véghez).

5.: Nem érdekel.

6.: Időpocsékolásnak tartom azokat az órákat (mert tudok ilyenről), amelynek a 95 százalékán projektoron képeket nézegetnek hotelekről "Turizmus és vendéglátás" oktatás címszóval.

7.: Nem érdekel.

8.: Nem lenne pofám odaállni a főiskola vagy egyetem elvégzésekor a szüleim elé, hogy "Nesztek elvégeztem, aztán semmit nem érek vele", míg ők évekig támogatták és dolgoztak érte.

9.: Nem érdekel.

10.: Mert mérnökhallgatóként (nem nagyképűségből) elmondhatom, hogy nagyobb rálátásom van (lesz) a világra, mint a "konkurens" hallgatóknak. A bölcsészek (már aki tanult) is sokat tudnak, viszont egy relatíve szűk területen (irodalom, történelem, előadások vagy konferenciák szervezése, nyelvek). Viszont attól hogy egy szűk területen kitűnő az ember, még nem fogja tudni használni is a képességeit.

Egy mérnöknek egyízben kell lennie mérnöknek, minőségellenőrnek, műszerésznek, folyamatirányítónak, tanárnak, matematikusnak, fizikusnak, vegyésznek, gépésznek, informatikusnak (programozónak). Ezen kívül ma már ELVÁRJÁK a nyelvtudást. Ezen kívül (akár hiszed akár nem), a mérnökök sem olyanok mint a lovak, amelyeken szemkötő van. Nem csak egyetlen téma az ő "kis világuk", hanem igen sokrétűek. Nem egy emberről tudok aki a szakmája mellett verseket és könyveket ír, vagy éppen szobrászkodik. Nem tudom, hány bölcsész dolgozik az iparban, vagy foglalkozik természettudományokkal.

Hozzátenném: én nem leszólni kívántam őket most sem, csak elmondtam a tényállást. Én személy szerint azért szoktam "szidni" őket, hogy valakin levezessem a feszültséget :)

P.S.: Annak ellenére hogy nem vagyok bölcsész, mégis megtanultam helyesen írni, és választékosan fogalmazni. Egy büfészakos vajon tudja Newton axiómáit? Hetedikes tananyag.

2011. ápr. 14. 16:09
 3/6 Silber ***** válasza:
82%
Mielőtt szó érné a ház elejét: Igen, több mondatot ugyanúgy kezdtem, viszont mentségemre legyen szólva, ilyen kis ablakban nehéz áttekinteni az előzőleg leírtakat :)
2011. ápr. 14. 16:21
 4/6 anonim ***** válasza:
90%

- van annyi bizadalmam a szellemi képességeimben, hogy ha egy adott tárgy tényleg érdekelne, akkor azt a szakot el tudnám végezni.

- aztán vannak azok a szakok, amiket akkor is, ha totál nem érdekelnek. No, én nagyjából ezeket hívom büfészaknak (ahol simán átevickél az ember, nem pedig azokat, amiknél van követelmény, csak nehéz velük elhelyezkedni). Tehát a fenti definíció alapján igen, úgy vélem, hogy el tudnám végezni ezeket, még úgy is, hogy igaziból nem igazán érdekelnek - elég sok embernek sikerül ez így is minden évben, és nem úgy látom, hogy olyan borzasztóan nehéz lenne hozni azt a szintet, amit ők produkálnak.

Egy matematikus

2011. ápr. 14. 16:42
 5/6 anonim ***** válasza:
87%

Nekem az nem tetszik, hogy egyesek csak azért mennek egyetemre, mert "jó buli". Az ilyenek nem reál szakot választanak, mert általában jellemző rájuk, hogy a matekot nem bírják.

Múltkor hallottam a buszon beszélgetni bölcsészeket. Valami ilyesmi hangzott el:

"Előző félévben hajtottam az ösztöndíjra, de rájöttem, hogy minek, nem éri meg annyit tanulni vacak 20 ezer forintért, anélkül is megvan az átlag 3-as". Nem pont ez volt, de a lényeg benne van. Nos ahova én járok (mérnöknek tanulok) az ember széttanulja a fejét, néha nem is alszik (hajnali 4-kor feküdtem le tegnap is beadandók miatt) és még így is örömtáncot lejt, ha kap egy kettest.

De az is igaz, hogy mostanában a reálosoknak elég nagy lett a szájuk (főleg BME-n). Én örülök neki, hogy kevesen (kevesebben) vagyunk.

2011. ápr. 14. 16:51
 6/6 anonim ***** válasza:
70%
Számomra a "büfészak" az olyan szakokat jelenti, amit könnyű elvégezni tanulás nélkül is, viszont a diplomával meg kitörölheti az ember a hátsó felét. Ilyen pl: szabad-bölcsészet, kom.-média (ami valóban komédia), andragógia etc. Tartom magam annyira jó eszűnek, hogy simán elvégezném őket, sokkal kevesebb tanulással, mint ami az én szakomhoz szükséges (orvosis vagyok), hiába nem kifejezetten érdekelnek. Rengeteg volt osztálytársam bölcsészkarra ment (abból is a könnyebb szakokra, hogy tudjanak sokat bulizni), és csak a vizsgaidőszakban történő ritkás tanulással simán megvolt a 3-as-4-es átlaguk. Én meg vért pisiltem szeptember óta, és összetehettem a két kezem, hogy nem buktam meg semmiből, és 3-as lett az átlagom. Szóval feljogosítva érzem magam arra, hogy meg legyen a véleményem ezekről a szakokról...
2011. ápr. 14. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!