Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elmondanátok, hogy mit jelent...

Elmondanátok, hogy mit jelent a "büfészak"? Egy kicsot öreg vagyok és el sem tudom képzelni, mit takar.

Figyelt kérdés
2011. júl. 1. 12:35
 1/7 anonim ***** válasza:
87%
Azt jelenti, hogy kapsz egy diplomát, ami leginkább a fiókodban porosodik, mert nem lehet elhelyezkedni vele, főleg azért nem, mert túl sok embernek van ilyen diplomája, vagy egyszerűen nincs olyanra szükség. Sok ilyet látni a mekiben dolgozni, sok közöttük a bölcsész... ez persze nem azt jelenti, hogy minden bölcsész szak büfészak, de érdemes átgondolni, hogy el tudsz e vele helyezkedni. Konkrét példa: sógorom történelmet és politológiát tanult az egyetemen. Most a vodafone-nál eladó....
2011. júl. 1. 12:38
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

Büfészak olyan szak, amit minimális tanulással el tudsz végezni. Aki minimális tanulással, ketteskékkel végzi el, az általában nem tud a szakmában elhelyezkedni. Ez főleg a "csak legyen egy diplomám, onnantól sínen van az életem" felfogású fiatalokra jellemző, aki normálisan tanul és dolgozik az egyetem alatt, az el fog tudni helyezkedni.

Summázva a lényeg az, hogy egyetem választásakor nem a követelmény nehézsége alapján kell választani, hanem azt, amit valóban akarsz is csinálni és jó vagy belőle.

2011. júl. 1. 12:48
 3/7 anonim ***** válasza:
67%

"mert nem lehet elhelyezkedni vele,"

Az igazi nagy baj az hogy nem ad valós tudást. Olyan mint az általános érettségi.Azt hogy irodalmat tanult valaki semmihez nem ért.Csak azért végzett hogy diplomája legyen holott gépszerelőként több hasznosítható tudása lenne.

2011. júl. 1. 12:49
 4/7 anonim ***** válasza:
79%

Ennek a szónak "kettős" a jelentése, két esetben szokták használni.

Az egyik a már leírt "tömegszak", vagyis sokan szereznek ilyen diplomát, pl. kommédia.

A másik pedig az, hogy nagyon egyszerű elvégezni -talán ez lehet az igazi jelentése.

A kettő jelentés néha egybevághat, de nem mindig.

Egyébként lehet mondani sok mindent a bölcsészekre meg a diplomás munkanélküliekre, ellenben ők mégis jobban keresettek, mint a szakmunkások.

2011. júl. 1. 14:17
 5/7 anonim ***** válasza:
86%

Nem értem ezt a bölcsészesdi dolgot - a bölcsész szakok 80%-a nyelvszak, ami az angol-német-et leszámítva általában keresett (pl. el sem tudjátok képzelni mennyit fizetnek 1-2 északi vagy keleti nyelvért), és jól fizet, az előbbi kettő meg hát megy nyelvtanárnak. Vagy szakosodhat tolmácsnak. A magyar-töri, stb. szakosok nagy részéből egyértelműen tanár lesz vagy a magyarosokból sokszor újságíró, de én nem hiszem, hogy ezek lesajnálandó szakmák lennének.

A bölcsész karon belül amire elsősorban a büfé jelző alkalmazható, az a filozófia, kommunikáció, média, szabad bölcsészet, informatika és könyvtárhasználat és hasonló szakok. Ezeknek valóban nincs értelmük, de kb. 10%-át teszik ki az összes bölcsész képzésnek, szóval még mindig nem értem az általánosítást.

Sokan egyébként azért büfézik élből a bölcsészetet, mert az ott szerzett diploma nem ad konkrét szakmát, mint pl. "mérnök" vagy "orvos", csak egy végzettséget, amivel több irányban is el lehet indulni (pl. idegenvezetés, tanítás, kapcsolattartás, tolmácsolás, fordítás, nyelvészet, újságírás). Sok ember el sem tudja képzelni, hogy mit lehet kezdeni ezekkel a képzettségekkel, és feltételezi, hogy az összes a mekiben végzi. Az igazság az, hogy ugyanaz a réteg végzi a mekiben a bölcsészek és minden más karra járók közül: akiknek nincs egy határozott elképzelésük arról, hogy mit akarnak magukkal kezdeni, csak legyen meg, aztán lesz valami. Ugyanúgy ismerek ilyeneket a pl. a BME-n is, mint a bölcsész szakokon...

2011. júl. 1. 20:29
 6/7 anonim ***** válasza:
86%
Egyetértek az előttem szólóval. Nem tudom, mióta könnyű idegen nyelven tanulni irodalmat, történelmet, kultúrát. Más kérdés, hogy btk-n tényleg több az elvont fazon. De aki komolyan gondolja, az jól megtanítja majd a leendő (műszakis) tanítványoknak a(z idegen) nyelvet, ami mindenhova kell. És igen, nagyon durva a műszaki képzés, de lehet, hogy egy mérnök meg épp fogalmazni nem tud. Minden szentnek maga felé hajlik a keze. És mindenki másban jó. Vagy aki humán beállítottságú, az menjen a süllyesztőbe? Nem tudom, miért kell ,,presztízskérdést" csinálni ebből a bölcsész kontra közgazdász-mérnök-orvos különbségekből. Nehogy már az legyen az ember értékének a fokmérője, hogy miből jó.
2011. júl. 1. 21:45
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszaitokat.
2011. júl. 1. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!