Anglisztika szak érdemes?
A maradék párszázezer angoltanár :))) nem azt mondom, hogy nincs szükség rájuk, de túl sok van.
Egyébként a tolmácsképzésre külön intézet van (elte fordító és tolmácsképzés), 1 felsőfokú és 1 középfokú + anyanyelv a minimum hozzá. Anglisztikán nem fogsz megtanulni tolmácsolni.
Nekem szóltak a bölcsészes kérdések? Én japánt, svédet és koreait tanulok, az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem a svéd a főszakom... (mielőtt megkapnám: a japánt a keresettsége és nem az anime miatt választottam, az utóbbit ki nem állhatom :), mivel ezenkívül angolból felsőfokúm van, franciából és spanyolból pedig középfokúm, ha megoldható szeretnék majd tolmácsolással/fordítással/idegenvezetéssel/kapcsolattartással foglalkozni a későbbiekben (japánból és svédből már voltak ajánlataim, nyáron előreláthatólag fogok is dolgozni svédül, most meg idegenvezetni japánul). Ha nem nekem szólt a kérdés, akkor bocsi a belepofázásomat :)
Egyébként úgy vagyok vele valahogy, hogy az anglisztikán kívül a legtöbb nyelvszak elég hasznos a BTK-n, keresnek más nyelvekkel embereket (persze azért itt nem is az ó-héberre gondolok:), viszont az anglisztika szakos ismerőseim még csak diákmunkát sem találnak a szakjuknak megfelelően, más szakosok (pl. én is) viszont igen. Szóval nem az előítélet beszél belőlem, hanem a tapasztalat/hallottak.
Sziasztok!
Idén szeretném beadni a jelentkezésem anglisztika szakra. Napok óta bele vagyok mélyülve a véleményekbe, gondolatmenetekbe a szak előnyeiről és hátrányairól. Én 2 éve élek Angliában, kb. nulla nyelvtudással érkeztem és mára nem csak, hogy természetesen elsajátítottam a nyelvet, de bele is szerettem. S nem csak abba, hogy angolul tudok, hanem, hogy már szinte mindent angolul szeretek olvasni, vagy épp tévézni, megbeszélni. :)
Azzal, hogy mivel is foglalkozik pontosan az anglisztika szak csak most ébredek rá. Kemény kulturális, történelmi "nyavaja" mind angolul tanítva. Láttam írták, hogy nyelvtudásról szó sincs. Szerintem ennél jobban meg se lehetne tanulni - mármint ha ennyi mindent az adott nyelven tanulsz. Én sem az iskolapadban, meg szavakat, szabályokat magolva kaptam meg a felső fokú vizsgám, hanem a sok olvasás, társalgás, gyakorlat. Abban pedig kezdek kételkedni, hogy ez a szak nem érne semmit. Mindazok számára, akik félvállról veszik és szenvedélyük nem is az angol nyelv és kultúra, valóban haszontalannak tűnhet. Abban is hiszek, CSAK angollal se lehet sok mindent kezdeni (max tanár - Ámen), ezért kell specializálódni az évek közben valamire.
Idén jelentkezők írhatnak, szívesen dumálok mással is :)
Nem tudom Te mennyire vagy járatos az angliai oktatási rendszerben, de ez erős túlzás volt :) Mármint az általános iskolásokra vonatkozó rész mindenképp. Plusz, a hétköznapokban rész sem egészen helytálló :) Hidd el, itt se észlényeket gyártanak.
Ettől eltekintve, én részben igazad adok, sajnos erre nem sok igény van MO-on, meg sok más bölcsész szakra sem. A másik, hogy a rendszerváltás óta alapvetően mindenből túlképzés van - jogász, közgazdász, tanár stb. Ha valaki humán beállítottságú akkor mik a kilátások? Ássuk el magunkat? Nem fogok nekiállni este 11-kor politizálni, de itt nem a szakkal/szakokkal van a probléma, hanem a rendszerrel.
Én azért remélem, hogy tetszeni fog nekem és más jelentkezőknek is az anglisztika szak. Szerintem a egyetem arról szól, hogy azt tanuld, afelé orientálódj, ami érdekel, amit szeretsz, élvezel és nem utolsó sorban, amiben tehetséges vagy. Mert eddig azt tanultad, amit mindenkinek kellett, amit előírtak, innentől te döntesz. S ha ez az angol irodalom, fonetika, s minden amit az anglisztika takar, akkor hajrá. Az úgy sem lesz soha elég, amit egyetemen tanítanak és ez mindig is így volt, mindenből. Ezek is csak alapok, amire neked kell építeni innen-onnan. Saját erődből. BGF-es marketinges barátnőm 3 év fősuli után jött rá, hogy amit ott tanult fabatkát se ért, s amit most piackutató gyakornokként kell elsajátítani annak semmi köze a sulihoz :) Szóval, kb. erről ennyit :) Van egy ME-n végzett marketinges barátnőm, aki szintén ezt vallja. Szóval szerintem kicsit tudni kell elvonatkoztatni, hogy húú csak angol irodalom blabla.. vegyük le a szemellenzőt. Én abban bízom, a sok negatívum ellenére sikerül kreatívan nekivágni, átvészelni és elvégezni a szakot - már ha felvesznek egyáltalán :D
Egyéb humán beállítottságú alternatíva is more than welcome! :)
M
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!