Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Annyira utálom a matekot,...

Annyira utálom a matekot, hogy legyek túl rajta?

Figyelt kérdés

Már 3 éve halogatom a vizsgát és pár nap múlva megyek vizsgázni, egyszerűen már kikészít, hogy keményen fél éve tanulom, járok magántanárhoz is és egyszerűen nem tudok megoldani egy feladatsort sem. Nem is érdekel igazság szerint, csak nyűglődöm felette és marhára idegesít, ha ezzel kell foglalkoznom, pedig tudom, hogy diplomát csak így kapok.

MI a ****** csináljak?

2010. dec. 9. 19:17
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:

mert olyan feladatom is van, hogy

log (alsóindex 2) (3-4x^2)^5

de azt hiszem én még ahhoz is hülye vagyok, hogy értelmezzem, ami kijött a wolfram-ba.

2010. dec. 9. 20:52
 22/34 anonim ***** válasza:

igen, ez pont olyan dolog, amit nem tudok. De megnézem neked, hátha megtudok valamit. Nem sokmindent találtam róla. Azt tudom, hogy az e alapú logaritmust simán értelmezi (ha benyomod hogy ln), de hogy 2-es alapú logaritmust...

Mi a feladat?

2010. dec. 9. 20:59
 23/34 A kérdező kommentje:

le kell deriválni amit leírtam

köszönöm szépen! :)

2010. dec. 9. 21:04
 24/34 anonim ***** válasza:

Rájöttem,kicsit próbálgattam, de megvan.

Így csináld: log_2(x)

például.

log_2 jelöli hogy kettes alapú logaritmus.

A zárójelet csak azért írtam, hogy ne higgye azt a program, hogy az az alaphoz tartozik.

2010. dec. 9. 21:05
 25/34 A kérdező kommentje:
a lefekvősnek üzenem, hogy nagyon poénos.
2010. dec. 9. 21:07
 26/34 A kérdező kommentje:

[link]

például ehhez meg van az igazi megoldásom, de a weboldalon totál más a megoldás.

2010. dec. 9. 21:10
 27/34 anonim ***** válasza:

[link]

Beírtam, hogy a logaritmust hogy kell deriválni.

Leírva szóban: egy per x szer ln kettő

az ln= e alapú logaritmus.

Semmi esetre se keverd össze valahány alapú logaritmust és az ln-t. Az ln-nek 1/x a deriváltja.

a^x-nek viszont a^x*lna

Magyarul ha egy konstans (vagyis random szám)-ot emeled x-edikenre, akkor a^x*lna

De mutatok egy példát:

5^(x^2+2)

deriválva:

5^(x^2+2)*ln(5)

Ezután mivel ez egy összetett függvény a belső függvényt is deriválod, és szorzásként utána írod (ez a láncszabály. Először kintről mész egyre belljebb és deriválsz.

x^2 deriváltja 2*x, konstans deriváltja 0

5^(x^2+2)*ln(5)*2*x

Így néz ki deriválva. de beírom neked wolframba.

[link]

Ugyanazt írta eredményül, csak más sorrendben.

Én ezt írtam:

[link]

Amúgy a deriválás nem nehéz, csak tanuld meg az elemi deriválásokat, aztán nyert ügyed van.

Hogy ezt hogy csináld? Nehogy elkezd magolni, meg megjegyezni. Válassz egy feladatot, és csináld, és nézd hozzá lépésről lépésre, hogy mit hogyan kell.

Ha ezt csinálod, 2-3 óra alatt megtanulhatsz egész jól deriválni.

2010. dec. 9. 21:13
 28/34 anonim ***** válasza:

Nem hinném, hogy más megoldás jött ki neked. Csak ez a program hajlamos arra, hogy mindent rendezett alakba írjon át, így azért máshogy néz ki ránézésre, mint egy teljesen natúr lederiválás.

És azt ne feledd, hogy sin^2x vagy log^2x az egyenlő (sinx)^2 vagy (logx)^2

2010. dec. 9. 21:15
 29/34 anonim ***** válasza:

Jajj, és még valami, ha deriválsz olyat, amiben van sin cos tg ctg, akkor lehet néha ilyen furcsaságokat ír ki: sec

az a szekáns, én se tudom pontosan mi az, de olyasmi ha mindenigaz mint a sin cos tg ctg, csak még sose tanultam.

Szóval az ilyeneket inkább ne próbált wolframmal.

2010. dec. 9. 21:18
 30/34 A kérdező kommentje:
najó, ez nekem mára már magas, megkereshetlek majd privben, ha lesz kérdésem? :)
2010. dec. 9. 21:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!