Kedves jelenlegi jogászok illetve joghallgatók ti hogy tanultátok meg a római jogot?
Én folyamatos ismétléssel... mindig apránként haladtam előre.
Ugye vannak, amiket szóról szóra kell és latinul... (civiljogi keresetek, vagy az öröklésjog, praetori perrend, császári perrend..)
A nap végén ismételtem át az előző napi anyagot... nekem ez jött be.
Ezt az iszonyatos mennyiséget (pedig államvizsgára sokkal több lesz az anyag, nem beszélve majd - ha eljutsz oda - a szakvizsgáról...) nem lehet máshogy.
Az a szívás a római jogban, hogy addig nem érted teljesen, míg a végére nem érsz, márpedig ha nem érted, nagyon nehéz tanulni.
Sajnos nincs más mód, mint újra és újra elolvasni a könyvet.
A szóról szóra definiciókat én külön kiírtam, és a szobámban körbe-körbe járkálva mondtam fel kb ezerszer.
Egyébként messze nem a római jog a legnehezebb tárgy, ez csak a köztudatban van így. Valójában sokkal könnyebb bizonyos későbbi tárgyaknál, mert logikusan fel van építve a könyv, és nem törvényekből és ilyen-olyan jegyzetekből kell megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!