Ha 53 évesen diplomát akarok mégis akkor mik azok a szakok amit ennyi idősen már nem éri meg elvégezni s mi az ami kifejezetten jó még ennyi idősen is? A cél az lenne hogy azért még lehessen belőle egy kis karrierecske.
Ami közös: minden szakon, a leggyengébben is tanulni kell valamennyit, van, ahol nagyon sokat (kérdés: vágysz-e erre? - ezt - ha munkahely nem kényszerít rá, különben elbocsátanak alapon - akkor csakis és kizárólag neked kell eldönteni, hogy van-e ehhez kedved, erőd, energiád), van, ahol jóval kevesebbet.
Én pl. 2005-ben végeztem az első diplomámmal (idestova 18 éve lesz heteken belül, június közepén),az egyik szakom láblógatás volt, a másikon meg annyit kellett tanulni, hogyha valaki csak a vizsgaidőszakban vagy közvetlenül azelőtt kezdett volna el tanulni, az már vehette volna akár úgy is, hogy a tárgyak többségében be van neki írva eleve az egyes.
Hogy hol mi könnyű és mi nehéz, azt az adott iskola (egyetem, főiskola) adott tanszékére bemenve biztos elmesélik az ottani hallgatók, tőlük érdemes megkérdezni.
Nyilván azért itt sem minden fekete-fehér, a könnyű szakokon is vannak rázósabb tárgyak, nehezebb eset, követelménytámasztó, szigorú tanárok, nehéz, sok anyagot átfogó vizsgák, szigorlatok, miegyebek, ezeken egy könnyűnek mondott szakon sem lehet úgymond az utcáról besétálva, semmit sem tudva, tanulás, energiabefektetés, időráfordítás nélkül átmenni.
Az meg, hogy mire mennyit kell tanulni, teljesen egyéni, tanár, tárgy és személyfüggő.
Nekem volt olyan tárgyam (spec.koll.), amin ott voltam az órán, tanultam rá 2 órát, átnéztem a füzetet (tankönyv nem volt) és pipa, sima volt az ötös vs. volt olyan tárgyam, amire hetekig tanultam és úgy lett 3-as (de olyan is volt, hogy csak kettes lett úgy, hogy a fél évfolyam megbukott, mert 60%-tól volt meg a kettes, és 95%-tól volt 5-ös - így talán érződik a szórás, az eloszlás, minden.)
Ami fontos, hogy - ha már tanulsz - akkor olyat tanulj, amit szeretsz, de legalább utána hasznát is vedd.
Ha most vagy 53 éves, azzal számolj, hogy mire végzel, csúszások nélkül is leszel 54-55. Ennek fényében mérlegelj. Illetve, hogy nagyon nehezen fog az ember agya már a saját tíz évvel ezelőtti énjéhez képest is. Brutális mennyiségű tananyagról kell számot adni nagyon rövid idő alatt.
Én jövőre fogok, 50 évesen végezni, első diplomával, amibe kicsit bele is választottam, mérnökképzés, a mai eszemmel nem kezdenék bele, annak ellenére sem, hogy gyakorlatilag évfolyamelső vagyok. Teljesen leterhel szellemileg, munka, család mellett, egy perc szabadidőm sincsen.
Ln nő vagyok. Nekünk egyébként is nehezebb a munkaerő piacon. Én most már inkább szakmát választanék, főleg férfiként. Annyi mindenhez értesz, ha sorban elkezded elvégezni, is hamarabb meglesz, mint a diploma, és van releváns gyakorlatod is benne, valamint érted, amit csinálsz.
De én a világért nem beszéllek le ettől függetlenül az egyetemről, csak jelzem, hogy készülj fel mindenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!