Magyarországon miért ciki ha valaki PhD-t csinál?
Nem tudom nem feltenni ezt a kérdést, mert nagyon bosszant az egész. Én PhD-ra járok de nem egyedül én, rajtam kívül bőven van még más doktorandusz is az országban, a volt gimnáziumomból is többen elkezdték már, ki milyen témából: orvosi, pszichológia, irodalom, történelem után, valaki gazdasági területen.
Miért van az, hogy Magyarországon semmibe nézik a doktoranduszokat és úgy tekintenek rájuk mintha alapszakos egyetemisták lennének? Miért tesznek mindig megjegyzéseket?
Ha valaki PhD-t csinál és nem dolgozik, akkor az ciki, akkor úgy tekintenek rá, mint aki tanul, pedig nem is ugyanolyan. Kaptam már olyan megjegyzést is, hogy meddig akarok még tanulni. Mintha nem lenne mindenkinek joga akkor tanulni, dolgozni, kutatni, amikor akar.
Ha egyszer valakit az a téma érdekel, miért ne foglalkozhatna vele?
A PhD már nem teljesen olyan mint egy alap/mesterszak. A doktorandusz saját kutatómunkát végez, önálló tudományos eredményei vannak. Rendszeresen előad konferenciákon és publikál. Sok esetben az egyetemen is tanít a kutatómunkája mellett vagy valamilyen szinten segíti a tanszék munkáját. Majdnem ugyanazt csinálja mint egy adjunktus vagy egy docens, de mégis az szokott lenni, hogy ha valaki azt mondja, hogy az egyetemen tanít mint adjunktus, akkor nem nézik le mások, nagyon is elismerik, de ha valaki hasonló tevékenységet doktoranduszként végez, az már egy értéktelen nulla.
A doktorandusz ösztöndíjat is kap, ami ugyan nem sok, de arra elég, hogy ne a szülei tartsák el és ha kevés ez a pénz, akkor is szerezhet plusz bevételt. Sokan magánórákat adnak, valakik cégnél dolgoznak, mások pedig teljes munkaidős munka mellett csinálják a PhD-t. Természetesen valaki teljes munkaidős állás mellett levezőn csinálja.
Ha szereti ezt a tevékenységet és nem is a szülei tartják el, akkor az emberek 90%-a miért érzi szükségét, hogy piszkálódó megjegyzéseket tegyen?
Ha nem dolgozik semmilyen formában a PhD mellett, még akkor sincs joga senkinek emiatt lenézni. Összedől a világ ha nem az első két évben dolgozik mellette hanem csak a PhD harmadik és negyedik évében? Vagy fordítva?
Komolyan nem értem, hogy nálunk miért nézik hülyének azt, aki PhD-t csinál, nem dolgozik a szó hagyományos értelmében vagy nem dolgozza végig a PhD-képzés mellett azt a 4 évet, aki érdeklődik valamilyen konkrét téma iránt és azzal akar foglalkozni, közben amúgy saját magát eltartja.
Külföldön tanultabbak az emberek, többen beszélnek idegen nyelvet, több ember vesz részt doktori képzésben, itt nálunk meg szinte ciki.
Szerintetek mi ennek az oka? Az miért nem számít semmit ha valaki önálló kutatási eredményeket ér el valamilyen területen? Miért ér ez kevesebbet mint az, amikor valaki reggel 8-tól délután 16-ig egy irodában, cégnél, hivatalban, akárhol dolgozik? Nem hazudok, kimondom őszintén, én ezen fel vagyok háborodva és nem is értem.
Én például idegen nyelven fogom írni a disszertációmat és a publikációim nagy részét szintén, valószínűleg 2-3 nyelven fogok publikálni (a magyart nem számítva), időt és energiát fektetek valamibe, ami érdekel, nem is tudom ez miért ciki.
Soha senkit nem hallottam volna, hogy cikinek titulálta volna. Nem lehet, hogy te akarod csak rosszul értelmezni?
De azért egy bölcsész doktorandusz közel sem ugyan az, mint egy természettudományis doktorandusz.
A PhD-val kapcsolatban az utolsó dolog lenne ami az eszembe jut, hogy ciki lenne, vagy lenéznék.
Ellenkezőleg.
Én 15 éve csináltam meg, a versenyszférában dolgozom, és nem kaptam volna meg a mostani állásomat PhD nélkül.
Nem a PHD ciki, hanem az, hogy valaki diplomával, sok év tanulás és komoly tudományos munka után is azzal foglalkozik, hogy valami ciki-e vagy sem.
Szerintem menj el pszichológushoz, mert ez elég súlyos önértékelési problémára utal. Talán már a diplomát és a PHD-t is azért választottad, hogy mások elvárásainak megfelelj és ez a tudományos fokozat után is egyre komolyabb gondokat eredményezhet, ha mindig valami olyantól remélsz elismerést, amiért aztán úgysem találod meg. Márpedig, ha a diploma és a PHD után még mindig ilyenekkel foglalkozol, akkor ennek elég nagy az esélye. Tényleg érdemes ezt szakemberrel helyre tenni, nagyon sokat javíthat az önértékeléseden és az életminőségeden is, ha képes leszel egyszer túllépni azon, hogy mások mit gondolnak.
Tudod, ez az egész arra hasonlít, amikor magamra szedtem 15 kilót. Tudtam, hogy sok, hogy látszik, és minden mondat mögött azt láttam, hogy ez a súlyom miatt volt.
Ne magyar valóságozz, hanem békülj ki magaddal, vagy változtass.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!