Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Magyarországon miért ciki ha...

Magyarországon miért ciki ha valaki PhD-t csinál?

Figyelt kérdés

Nem tudom nem feltenni ezt a kérdést, mert nagyon bosszant az egész. Én PhD-ra járok de nem egyedül én, rajtam kívül bőven van még más doktorandusz is az országban, a volt gimnáziumomból is többen elkezdték már, ki milyen témából: orvosi, pszichológia, irodalom, történelem után, valaki gazdasági területen.

Miért van az, hogy Magyarországon semmibe nézik a doktoranduszokat és úgy tekintenek rájuk mintha alapszakos egyetemisták lennének? Miért tesznek mindig megjegyzéseket?

Ha valaki PhD-t csinál és nem dolgozik, akkor az ciki, akkor úgy tekintenek rá, mint aki tanul, pedig nem is ugyanolyan. Kaptam már olyan megjegyzést is, hogy meddig akarok még tanulni. Mintha nem lenne mindenkinek joga akkor tanulni, dolgozni, kutatni, amikor akar.

Ha egyszer valakit az a téma érdekel, miért ne foglalkozhatna vele?

A PhD már nem teljesen olyan mint egy alap/mesterszak. A doktorandusz saját kutatómunkát végez, önálló tudományos eredményei vannak. Rendszeresen előad konferenciákon és publikál. Sok esetben az egyetemen is tanít a kutatómunkája mellett vagy valamilyen szinten segíti a tanszék munkáját. Majdnem ugyanazt csinálja mint egy adjunktus vagy egy docens, de mégis az szokott lenni, hogy ha valaki azt mondja, hogy az egyetemen tanít mint adjunktus, akkor nem nézik le mások, nagyon is elismerik, de ha valaki hasonló tevékenységet doktoranduszként végez, az már egy értéktelen nulla.

A doktorandusz ösztöndíjat is kap, ami ugyan nem sok, de arra elég, hogy ne a szülei tartsák el és ha kevés ez a pénz, akkor is szerezhet plusz bevételt. Sokan magánórákat adnak, valakik cégnél dolgoznak, mások pedig teljes munkaidős munka mellett csinálják a PhD-t. Természetesen valaki teljes munkaidős állás mellett levezőn csinálja.

Ha szereti ezt a tevékenységet és nem is a szülei tartják el, akkor az emberek 90%-a miért érzi szükségét, hogy piszkálódó megjegyzéseket tegyen?

Ha nem dolgozik semmilyen formában a PhD mellett, még akkor sincs joga senkinek emiatt lenézni. Összedől a világ ha nem az első két évben dolgozik mellette hanem csak a PhD harmadik és negyedik évében? Vagy fordítva?

Komolyan nem értem, hogy nálunk miért nézik hülyének azt, aki PhD-t csinál, nem dolgozik a szó hagyományos értelmében vagy nem dolgozza végig a PhD-képzés mellett azt a 4 évet, aki érdeklődik valamilyen konkrét téma iránt és azzal akar foglalkozni, közben amúgy saját magát eltartja.

Külföldön tanultabbak az emberek, többen beszélnek idegen nyelvet, több ember vesz részt doktori képzésben, itt nálunk meg szinte ciki.

Szerintetek mi ennek az oka? Az miért nem számít semmit ha valaki önálló kutatási eredményeket ér el valamilyen területen? Miért ér ez kevesebbet mint az, amikor valaki reggel 8-tól délután 16-ig egy irodában, cégnél, hivatalban, akárhol dolgozik? Nem hazudok, kimondom őszintén, én ezen fel vagyok háborodva és nem is értem.

Én például idegen nyelven fogom írni a disszertációmat és a publikációim nagy részét szintén, valószínűleg 2-3 nyelven fogok publikálni (a magyart nem számítva), időt és energiát fektetek valamibe, ami érdekel, nem is tudom ez miért ciki.

2022. okt. 30. 18:17
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
93%

Sztem nem ciki, inkább csak azt nem tudom, hogy a 40 milliós panel lakások korában visszafog-e jönni anyagilag ez a kepzes vagy sem. Én azt éreztem, hogy 23 korul is későn kezdtem el keresni olyan árak vannak

.

2022. okt. 30. 18:22
 2/38 anonim ***** válasza:
91%
Nekem cikis, csak itthon a kutatómunka nincs túlságosan megbecsülve, emiatt pedig kutatóként túl sok pénzt nem tudsz keresni hazai keretek között, emiatt pedig nem túl népszerűek a phd képzések
2022. okt. 30. 18:25
 3/38 A kérdező kommentje:

Azt értem, hogy nem népszerű a PhD, de miért nem lehet megbecsülni, értékelni azt, aki ezzel foglalkozni? Ha nem is értékelik, de miért nézik hülyének?

Az tény, hogy nem népszerű, bár szerintem azért ez változó. Abban az évben, amikor én felvételiztem oda, akkor rengeteg jelentkező volt, a következő évben alig. Én csak II. évfolyamon vagyok szóval nem olyan régen volt ez.

2022. okt. 30. 18:28
 4/38 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, amit írsz, én is Magyarországon szereztem fokozatot (igaz, majdnem 10 évvel ezelőtt), de soha nem találkoztam ilyesmivel. Sőt, a közvetlen környezetemben irigység tárgya volt, ha valakinek sikerült eljutni a PhD-ig.
2022. okt. 30. 18:39
 5/38 anonim ***** válasza:
97%

Miért, ciki???

Nem hallottam még ilyet!

2022. okt. 30. 18:45
 6/38 anonim ***** válasza:
100%

Én azt nem értem, diplomás, komoly kutató munkát végző és másokat tanító szakemberként miért érdekel téged olyanok véleménye, akik semmit nem tudnak se rólad, se a munkádról, se az eredményeidről, meg te sem róluk és az ő életüktől. Miért kell ezzel foglalkoznod? Ő gondol valamit, te meg mást gondolsz. Neked attól se jobb, se rosszabb nem lesz, hogy ő mit gondol. Minek foglalkozol vele?

Ha még az általánost se jártad volna ki, ahhoz se lenne senkinek semmi köze és akkor se kéne magad kevesebbnek érezni, csak mert valami seggfej beszól neked. Ha neked így jó, ahogyan élsz, akkor tök mindegy, hogy ki mit gondol, vagy mond rólad. Ha neked nem jó ahogyan éled az életed, akkor meg ne azzal foglalkozz, hogy ki és mit mond róla, hanem azért tegyél, hogy te jobban érezd magad a saját életedben.

Esetleg keress fel egy pszichológust, ha ennyire megviselnek ezek a kritikák.

2022. okt. 30. 19:14
 7/38 anonim ***** válasza:
75%
Mit vársz egy olyan országban, ahol azt mondják, jogos hogy a mekis dolgozó többet kap mint egy tanár, mert ő futkos, a tanár meg csak áll a táblánál. És a mekiben sokkal nagyobb a felelősség is (pl. összetéveszti a sima hamburgert a sajtossal).
2022. okt. 30. 19:16
 8/38 anonim ***** válasza:
82%

Nem ciki egyáltalán. Ha valaki az akadémiának vagy a tudománynak akar hódolni, szabadon megteheti és szükség van olyanokra is, akik mívelik a tudományt. Nem tudom milyen területen vagy, de természettudományoknál szerintem ez tök jó és hasznos. Én elméleti közgazdasági-pénzügyi illetve informatikai vonalon tanultam és már a mestert is kicsit feleslegesnek éreztem, mivel nagyon erős alapjaim voltak. A munkahelyeimen egy PhD-s kolléga sem tudott felmutatni semmi extrát. Szóval versenyszférában sem fognak lenézni és piszkálódni, de nem fogják megbecsülni a belefeccölt plusz éveidet, mert többnyire felesleges, hacsak nem valami egetrengetően hasznos kutatási területed van. (magánvélemény és tapasztalat vége)

Egyébiránt meg mit törődsz Magyarországon olyan emberek véleményével, akik még az érettségiig is alig tudnak eljutni? :)

2022. okt. 30. 19:25
 9/38 anonim ***** válasza:
86%

Én nyáron végeztem az egyetemen. Több oktatóm volt, aki éppen PhD-zett (meg sokan, akiknek a végzettségük már megvolt), és néhány csoporttársam is arra ment tovább. Engem személy szerint marhára nem érdekelt ez az irány, mert a szakdogámat is elég nehezen írtam meg, de ennek ellenére soha nem tapasztaltam, hogy nálunk bárki lenézte volna a PhD-zőket, sőt. Bizonyos szinten irigylem is őket, hogy bírnak ennyit tanulni, kutatni. Egyszer (online) elmehettünk egy PhD védésre. Na ott döntöttem el végleg, hogy nekem ez túl sok meló, és jelenleg úgy érzem, hogy 20 év múlva is lesz ennél jobb dolgom.

Az egyetlen ok, amiért szerintem néhányan "lenézik" (ez nagyon nem jó kifejezés, mert tényleg soha nem hallottam olyat, aki lenézte volna a PhD-t, egyszerűen sokan kivitelezhetetlennek tartják, minden szempontból), az az, amit az első válaszoló írt. A mi területünkön egy átlag 8 órás munkából is marha nehéz megélni, nem hogy még ebből. A munkaerőpiacon nem lennék vele előrébb, és ha nincs másfajta bevételem, akkor még nehezebben/lassabban tudnék függetlenedni a szüleimtől, mint most. Egyszerűen nem érzem, hogy számomra adna bármi pluszt. Ha elképesztően érdekelne a kutatás, vagy legalábbis nagyon szeretnék egyetemen tanítani, akkor biztos sokat jelentene, de így nem. Ennek ellenére még egyszer leírom: kicsit sem becsülöm le azt, aki ezt csinálja. Cikinek pedig végképp nem gondolnám, hiszen tanulni sosem szégyen. Aki szerint az, az meg bocsánat, de idióta, és nem kell vele foglalkozni.

2022. okt. 30. 19:28
 10/38 anonim ***** válasza:
96%

Három oka is van az általad leírt jelenségnek:

1. Magyarországon feltűnően sok ember van, aki hajlamos ítélkezni azok felett, akik nem az ő értékrendje szerint élnek. Ezek az emberek csak egyetlenegy értékrendet tartanak elfogadhatónak, s mindenki más hülye.

2. Magyarországon sok a kisebbrendűségi komplexusos ember, aki úgy kezeli a kisebbrendűségi érzését, hogy mindenkit megkritizál, aki bármilyen téren messzebbre jutott, mint ő. Így tudja csak önmagát megnyugtatni, hogy ő nem kevesebb másoknál.

3. Magyarországon egyre több az elbutult, beszűkült ember, akinek az egész szellemi világa a szappanoperák és a bulvármédia szintjén mozog. Ők nem tudják hová tenni azokat, akik szellemi magaslatokba emelkedve, a tudománynak élnek. Furcsa, különc, becsvágyó embereknek tekintik őket.

2022. okt. 30. 19:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!