Kilátástalan az életem, mihez kezdjek?
27 éves vagyok, és még mindig egyetemista... 8 eve kezdtem el Pesten egy 5 éves képzést, de nem megy. Nagy nehezen elküzdöttem magam az utolsó évbe, de ősszel megint megbuktattak,így még egy év rájönne. Nincs párkapcsolatom, diakmunkán kívül semmi munkatapasztalatom... ha lenne motivációm,folytatnam az egyetemet... de kiégtem az évek alatt plusz onbizalmam a beka segge alá került, depresszioval, panikbetegseggel is küzdök. Mindezek az egyetem miatt alakultak ki. Ehhez hozza jarul, hogy a plusz 1 év 3 millio ft lenne( nagyon drága a képzés), persze diakhitelt kellene felvennem. Legutolso sorban pedig a sok kudarc miatt már nem szeretem a szakot, a tanarok is mar beskatulyaztak.
Mit csináljak? Ennyi idosen hagyjam abba? Semmi vegzettseggel, munkatapaszralat nelkul mihez kezdenék? Folytassam? Utálom mar az egeszet, szégyenlem, hogy lassan rám is igaz lesz, hogy "10 évet jart egyetemre...". Gondoltam ra, hogy kimegyek külföldre, mert itthon azt is szegyenlem, ha mekiben kötnék ki, es osszefutnek ismerősökkel. Egy kudarc az eletem, rament a mentális egészségem
Mit csináljak?
hogy ne hagyjam abba, ahhoz a kiégést le kellene küzdenem, újra motiváltnak kellene lennem. De mint már említettem, utálom már ezt a szakot
Nagyon köszönöm az eddigi támogatásokat, amit írtatok. Sokat jelent számomra. Mikor az ember már okyan kétségbeesett, hogy a gyakorikérdésekre írja ki a baját, jól esik, hogy vannak így ismeretlenül emberek, akik bíztatják.
Én idén leszek 27 éves, és mégcsak negyedéves vagyok jogon, tehát optimális esetben majdnem 28 leszek mire végzek, ha nem húznak meg a zv-ken. Nekem sincs munkatapasztalatom, saját keresetem, annyi hogy szüleim őstermelők, így minden nyáron megy a gürizés a gyümölcsösben, amivel keresek annyit hogy az év többi részében van egy kis pénzem. De amúgy otthon élek, esélyem sincs önálló lakásra, életre se, mivel párkapcsolatom sincs évek óta, lúzernek érzem magam amiért még mindig tanulok. Az utolsó kapcsolatom is arra ment rá, hogy folyton tanultam és emiatt nem maradt időm a másikra, így meg minek is akarnék magam mellé bárkit..
Tehát valamelyest átérzem a helyzeted kérdező, én se haladok az életemmel, azt se tudom hogy fogok ennyi idősen kezdőként állást találni. Viszont ha már 8 évet beleöltél a fogorvosiba, ami piszok nehéz szak, ne add fel a célegyenesben, meg fogod csinálni!
Semmiképpen NE hagyd abba most! Ha tudsz, gondold meg, hogy passziváltatsz! Az, hogy régen nem tudtad jól kihasználni a passzív évedet, nem jelenti azt, hogy most sem tudnád.
Ennyire a végén, főleg egy osztatlan képzésnek nem lehet abbahagyni.
Én is osztatlan vagyok, végzős, és a téli vizsgaidőszakban teljesen kivoltam, napokig sírtam, nem éreztem magamban az erőt a folytatáshoz, állandóan ott akartam hagyni, de ha az embernek már az egyik serpenyőben van 270 kreditje, a másikban meg egy érettségi, akkor ez egész egyszerűen nem reális lehetőség. Ilyenkor már csak előre lehet menekülni. Pszichológust próbáltad? (Én egy alkalommal beszéltem az egyetemivel, már tényleg ilyen végső kétségbeesésemben, meg hogy lássák, hogy törekszem a megoldásra; igazából nem vártam tőle semmit, nem mondom, hogy csodát tett, de volt pár apróság, aminek később hasznát tudtam venni.)
Sok sikert kívánok neked!
Azért jogászként, orvosként mindig lehet állást találni (nem kevés pénzért), ne vicceljetek már!
Lehet, hogy lúzernek érzed magad, de legalább jogász lúzer leszel. Érzed, hogy mennyire irracionális a félelmed? Kívülről nézve a helyzetet csak felnagyítjátok ezeket a problémákat.
Persze ha valaki családra vágyik és gyerekekre már húszon évesen, annak lehet a tanulás a karrierépítés a lúzerség, de akkor miért ment tanulni?
Nekem a tanulás fontosabb, mint a családépítés, ezért nem zavar, hogy 30-ig tanulni fogok.
Lehet el fogok menni pszichológushoz, bár szkeptikus vagyok abban,mennyire segitene. Oké, kivulalloként lehet ugy latszik, "felnagyitom" a problémát, de azért az, hogy 8 éve bukdácsolok, iskolapadban ülök( attól függetlenül, h milyen szak), egyáltalán nem normális.
És igazság szerint sosem voltam törtető karrierista, a család ezerszer fontosabb nekem. Anno 19 evesen, kitűnő érettségivel úgy voltam vele, hogy az egyetemre menés adta magát. Álmomban nem gondoltam, hogy 27évesen itt leszek párkapcsolat nélkül, tanácstalanul. Persze több tényezője is van a dillemmámnak, de igen, az egyik ez. Én, családcentrikus, egyáltalán nem karrierista beállítottságú,egyetemet rostokolok évek óta
16-os amúgy ez tévhit, hogy minden fogorvos egyből megkeres egy fel milliot. Magánrendelőben,meg ha anyuci-apuci az, és mar van egy paciens kör, akkor igen. De kezdőként egy körzetiben vagy rezidensként fele annyit se kapsz. Persze évek alatt lehet helyezkedni, magánrendelőt nyitni, de az elején jó pár évig még le leszek égve. Nincs olyan háttérszelem, hogy pl egy pesti, vagy osztrák határ menti magánklinikán milliókat keressek.
De nem is a péz érdekel. Sőt! Pont azért gondolkozom rajta, hogy abbahagyom a képzést, mert lehet kevesebb fizetessel, de boldogabb lennék valahol máshol. Mondjuk ezt persze nem lehet előre tudni
Szerintem depressziós vagy esetleg szoronghatsz, és emiatt negatívabb szűrőn keresztül látod a helyzeted. Oké, lehet hogy 27 évesen nincs még családod, de ez nem jelenti azt, hogy már nem is lehet! Sokan csak 30-35 között kezdenek el családot alapítani. A többségre nem az az ideális élet jellemző, hogy 23 évesen kikerülnek az iskolapadból, megházasodnak és gyereket szülnek. Ha pedig így történik, az egyáltalán nem garancia arra, hogy az illető boldog is. A többség kifelé nem mutatja, hogy milyen problémákkal küszködik, de abban biztos lehetsz, hogy 30hoz közeledve sokan vannak ilyen "egzisztenciális válságban", ez egyáltalán nem ritka, ahogyan az sem, hogy ilyenkor nagyon sokan ülnek még iskolapadban, vagy nem találják a párjukat. Mindez még nem ok a feladásra.
Nem kell magánrendelőt nyitni, elég ha valaki ott kap állást, én pl. egy alkalommal majdnem 40 ezer forintot hagytam ott, pedig csak egy általános szűrővizsgálaton, RTG-n és fogkő tisztításon vettem részt. Gyökérkezelésért, fogszabályzásért, fogpótlásokért még ennél is többet hagy ott az ember.
Szerintem keress fel egy pszichológust, akinek kiventillálhatod magad, mert meglátod, hogy mennyire megkönnyebbülsz, miután megosztottad a fájdalmaidat, aggodalmaidat egy olyan személlyel, akiben meg tudsz bízni.
Ne add fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!