Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemisták, ti hogyan tanultok?

Egyetemisták, ti hogyan tanultok?

Figyelt kérdés

Teljesen el vagyok keseredve. Sosem szorultam rá arra, hogy tanuljak, mindig jó jegyeim voltak a középiskolában 0 készüléssel, viszont az egyetemen nem jutok egyről a kettőre. Ez a 4. szemeszterem, de már annyi tárgyból lemaradtam, hogy jó esélyem van arra, hogy a következő szemeszterben kibukok, pedig rengeteget tanulok mióta egyetemista vagyok.

Elsősorban olvasom a tankönyveket, az előadásokon is részt veszek, a könyvből jegyzetet szoktam írni és ezeket olvasom, sokszor hangosan is és egy egy oldal után visszamondom magamnak, hogy miről olvastam. De sajnos, mikor számot kell adnom a tudásomról, nem mutatkozik meg a sok tanulás. A mostani vizsgaidőszak alatt 7 tárgyból 5 nem sikerült sajnos. Pedig ahogy elkezdődik a félév tanulok, hallgatom az előadást, olvasom a könyvet. Tehát nem a vizsgaidőszakra hagyom a készülést. Mások 3-4-szer elolvassák a könyvet és jól teljesítenek. Arra gondoltam, hogy lehet a tanulási módszerem hibás?

Ezért érdekelne, hogy ki hogyan tanul és készül a vizsgáira?

2022. jan. 27. 19:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Én pl célirányosan készülök. Szorgalmi időszakban nem tanultam, csak a zárthelyikre. A célirányosan készülés alatt azt értem,hogy nem olvasok el 1-2.. könyvet 1 tárgyhoz,hanem csak azt tanulom meg,amit muszáj. Persze ha csak fel van adva 1 könyv,hogy tanuld meg,akkor nehezebb,de több tárgyamnál is az előadások prezentációja volt számon kérve,pedig volt nem 1 könyv is felsorolva. Lehet te túl sok mindennek nézel utána, sok mindent olvasol el. Ha csak az adott előadások jegyzetét,prezentációját tanulnád meg, lehet hogy könnyebben sikerülne a vizsga.
2022. jan. 27. 19:46
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Én is jegyzetekből tanulok. Mindent leírok, megpróbálom magamtól leírni utána. Szóval nálam az írás a kulcs. Ha olvasom, hanem marad meg. Persze figyelek szorgalmi időszakban, de többnyire zh-ra tanulok meg vizsgára, nem óráról órára. (Ezek mellett is tanulok a szakomhoz kapcsolódó dolgokról a munkám miatt, de egyetemre célirányosan)

Egyhuzamban csinálom, egyszerre egyet. Nem biztos, hogy így ideális, de nekem így jobb.

Nagyon fontos, hogy megpróbálom magamtól is kidolgozni a tételeket. Gyakorolok ezzel a számonkérést.

2022. jan. 27. 19:54
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Aktívan. Egy ideig én is csináltam ezt a passzív olvasgatós baromságot, de nem volt hatékony. Azóta igyekszem úgy tanulni, hogy minél több dolgot azonnal fel tudjak idézni saját kútfőből. Pl megnézek a témában egy feladatmegoldást és próbálok onnantól magam megoldani feladatokat, eleinte keresgélve a neten, majd teljesen egyedül, flashcardokat használok (quizlet), egyszer elolvasom az anyagrészt és igyekszem leírni minél pontosabban, amit olvastam, elindítok egy stoppert és úgy oldom a feladatokat, ilyesmik.

Illetve én nagyon sok saját jegyzetet készítettem, sok órát felvettem hangra és otthon jegyzetelgettem a diasorhoz, amit utólag megkaptunk, így nagyon érthető volt minden. Meg volt, hogy teljesen vakon dolgoztam ki az anyagot a kötelező olvasmányból és addig gyúrtam, amíg el nem tudtam magyarázni az alapján az anyagot másnak is. Ezek során ténylegesen nagyon keveset foglalkoztam tanulással, mert mire kész lettem, mindent értettem, néztem elég videót, kerestem választ a felmerülő kérdéseimre, amik miatta homályos volt az anyag.

Meg én szeretem a szakom, van, hogy olvasgatok a témában anélkül is, hogy muszáj lenne, szóval ragadnak rám dolgok 😅

De napi 4 óránál többet csak akkor tanulok, ha véletlenül megcsúsztam az idővel, akkor is 2x-3x 4 órákat szoktam. Nekem ez a 4-es bontás nagyon bejött, akár egyben, akár reggel-este 2-2 órát.

2022. jan. 27. 20:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A könyv nem mindig fedi le pontosan egy tárgy tematikáját. Ezért az a legfontosabb, hogy az előadásokon figyelj nagyon és jegyzetelj, otthon pedig tisztázd a jegyzeted (én mindig csináltam hangfelvételeket előadáson). Ha valami nem volt tiszta, olvass utána az adott témának a könyvben vagy a neten, de felesleges minden jegyzetet más forrásokból kiegészíteni. Muszáj prioritásokat felállítani: inkább arra törekedj, hogy mindent úgy nagyjából, olyan jó közepesen tudj, minthogy egyetlen dologra rákattanj és abból az apró betűnek a lábjegyzetébe is belemélyedj miközben az anyag többi részét egyáltalán nem tudod.
2022. jan. 27. 20:51
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy milyen szakon vagy? Inkább "humánabb", ahol sok a nagy terjedelmű, írott anyag de azok olvasmányosabbak vagy inkább "reálabb" szakon, ahol készségeket kérnek inkább, pl matematikai számolásokat, programozást?
2022. jan. 27. 20:53
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld meg azt, hogy elmondod hangosan, de ne úgy ahogy a könyvben van, hanem mintha egy óvodásnak magyaráznád el. Abból láthatod, hogy tényleg tudod-e vagy csak bemagoltad. De persze lényeges az is, hogy milyen szakon vagy. Érted azt amit tanulsz?
2022. jan. 27. 22:19
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Általában sírva.
2022. jan. 28. 11:22
 8/12 A kérdező kommentje:
5-ös, jogász szakon vagyok hallgató. Muszáj a könyveket is feldolgoznom, mert levelezős vagyok és az előadások nem fedik le az anyagot sajnos. Kifejezetten a könyvet is ajánlják nekünk, hogy abból készüljünk és persze az előadásból.
2022. jan. 28. 16:47
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Épp csak ezt a lényeget nem mondtad eddig. Ha középiskolában egyáltalán nem tanultál (és így nem is tanultál meg tanulni), akkor a levelező joggal elég nagy fába vágtad a fejszédet... Az elején mindenkit, aki nincs tanuláshoz szokva, sokkhatásként ér mikor eljut egy olyan szintre a tanulmányaiban, ahol a "csak figyelek órán" már nem működik. Ez kinek általánosban, kinek gimiben, kinek még később jön el, de sajnos előbb-utóbb muszáj hozzászokni az aktív tanuláshoz (szóval nem csak fél-passzív olvasgatás, babramunka) és egy tudatos tanulási stratégiát kialakítani. Egyetemen, pláne levelezőn (bármilyen szakon) nagyfokú önállóság kell... Én csak azt nem értem (igazából sajnálom) miért csak most a 4. szemeszterben jutottál el oda hogy ezen komolyan változtatnod kell. Nemcsak félév közben lehet tanulni, én nyáron is simán tanultam előre, ha úgy éreztem szükség lesz rá. Felsőbb évesektől elkuncsorgott korábbi anyagok, jegyzetek (vagy csak úgy az ő személyes tapasztalataik) nagyon hasznosak tudnak lenni.
2022. jan. 28. 21:57
 10/12 A kérdező kommentje:

Azért most jutottam el idáig, mert eddig sikerültek a vizsgáim. Egy volt, ami előző félévben sem sikerült és most sem. Pedig úgy éreztem, hogy menni fog… Egyébként nekem nem az órán odafigyelésből voltak jó jegyeim középiskolában (mindig aludtam az órák alatt). Egyszer elolvastam az anyagot az óra előtti szünetben és az elég volt akkoriban. Persze össze sem hasonlítható az a pár oldal azzal, amit a felsőoktatásban kérnek 1-1 vizsgára. Természetesen, amiből nem sikerült a vizsga abba sem fogom hagyni a tanulást, de sokszor azért nem tudok előre tanulni, mert nem tudom, hogy milyen könyv kell egy új tárgyra, ez általában csak az első előadáson derül ki, vagy legalábbis a félév kezdetén töltik fel a követelményekhez. Felsőbb éveseket nem ismerek, kb 5x voltam az egyetemen, mivel végig online oktatásban tanultunk eddig. Jegyzetekhez egyébként hozzájutok szerencsére, ezek tényleg sokat segítenek.

Kvízkártyákat is szoktam készíteni (mint a quizlet), csak kézzel. Azokkal elég jól tudok tanulni, de most ez sem volt elég.

2022. jan. 29. 10:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!