Mi értelme van a szakdogának/záróvizsgának/szigorlatoknak?
Ez olyan 20-30éves elavult rendszer, hogy az nem igaz. Szakdoga semmit nem ad azoknak akik nem az oktatásban/kutatásban fognak elhelyezkedni. Semmi gyakorlati tudást és tapasztalatot nem ad, csak k*rva sok időt vesztegetsz el vele.
A záróvizsga meg a szigorlatok?? Most évente nézik, hogy még mindig megvan a féléve okatott anyag, aminek szintén nincs sok értelme?
(szaktól függ, gazdasági szakokon lóf*sz az egész, fél év gyakornokság alatt többet tanultam, mint 2év alatt egyetemen) Nyilván orvosi/jogászoknak van értelme az egyetemnek, de itt corvinuson csak a papír miatt... 2021 és alig van programozás egy pénzügy/közgáz stb. szakon az egy vicc.
/rant over
A szakdogának az az értelme, hogy megtanulsz egy viszonylag nagyobb lélegzetű anyagot (többé-kevésbé) igényesen összedobni (ideális esetben). Persze, ha összedobod, osszeollózod, esetleg megíratod mással, akkor valóban felesleges. De szerintem egy szakdoga elég alap elvárás egy diplomástól, és csak magát minősíti, aki "sír" miatta meg előadja a hattyú halálát, hogy milyen "jaj, de szörnyen nehéz", mert nem az.
A szigorlat lezár egy tárgyat, több félévet kell átismételni. A záróvizsgán meg a legfontosabb tanultakat kell szintén átfutni. A szakdolgozathoz képest ezeknek tényleg kevesebb hasznuk van, mert amivel foglalkozni fogsz, az úgyis bevésődik, amivel nem, azt meg úgyis elfelejted.
A szigorlat/záróvizsga megkérdőjelezhető (bár az utóbbinak kifejezetten van értelme szerintem), ellenben a szakdolgozat mellett maximálisan kitartok.
Mérnökin végeztem, és valami hihetetlenül imádtam a szakdogával járó munkákat. Mind a kutatási, tervezési, implementálási fázisokat, és az írásmű elkészítését is. Nagyon jó képet ad arról, hogy milyen ember vagy és mekkora tudásra tettél szert a 3-4 év alatt. A szakdogában lehet villogni szakmailag, tipográfiailag, nyelvtanilag, fogalmazásilag, stb. stb. Pontosan olyan lesz a mű, amit te beleraksz.
Meg lehet írni igénytelen, link módon is egy olyan témából amit kényszerből csinálsz, de meg lehet írni igényesen egy neked kedves témából is.
Ja, iparban helyezkedtem el, nem akadémiában.
A záróvizsga miatt kicsit én is haragudtam, mind a két szakom esetén. Az a baj, hogy van egy csomó 1-2 féléves tárgy, amiknek vége mondjuk 2., 3. vagy 4. félévben és nem épül rájuk semmi. Aztán úgy kell záróvizsgázni belőle, hogy amúgy 1-2 éve nem is foglalkoztál az adott témákörökkel, lényegében 0-ról kell újratanulni őket.
Mindig azzal kábítottak, hogy az XY záróvizsga tétel 2 oldal kidolgozva és majd átlapozom a buszon. Aha, persze. Csak a definíciós-tételes beugró tizenX oldal volt annak idején, amikor vizsgáztunk ...
"hogy el kell hozzá olvasni 20-30 másik kutatást elég fölösleges" - na pont ez az, hogy nem az! Legalább egyszer az életben vegyen az ember szakirodalmat a kezébe, legalább abban a témában, amit ő maga választott ki!
"Olyat például nem nagyon fogsz soha csinálni később munka alatt" - pedig kellene, mert annak a nagy része, amit az egyetemen tanulsz, az már kb. akkor elévült, mikor leadják, de mire diplomázol, tuti. Aki igényes a munkájára, az követi a választott szakmája legújabb trendjeit, de legalább az őt érdeklő részét (vagy legalább törekszik rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!