Havonta ennyiből ki lehet jönni egyetemen? Jól számoltam?
Most leszek elsőéves, jelenleg van 150k a számlámon (nem sok, de több, mint a semmi), szüleim nem fognak tudni segíteni, ezért fogok Diákhitelt felvenni, havi 70-80k körül.
Ezek lennének a fő költségeim: koli 23k, bérlet (helyi+vidéki) 11k, étkezés 5-6k/hét (ez reális egyáltalán?, otthon tudnék vinni néhány napra elegendőt) -> ez ilyen 55-60k/hónap
Nem vagyok nagy bulizós, de egyszer-kétszer jó beülni valahova, úgyhogy arra nem szórnám a pénzt ezután se.
Egyetem alatt majd megpróbálok dolgozni, de nem akarom, hogy a tanulás rovására menjen, úgyhogy ilyen heti 20-25 óránál többet nem hiszem, hogy fogok tudni (gimi alatt dolgoztam heti 30-32 órát)
+Ti mennyiből jösztök ki egy hónapra?

Az félév elején számolj még a rengeteg jegyzettel, főleg ha nyelvórád is lesz, a nyelvkönyvek rendkívül drágák. De figyeld a hirdetőtáblát, illetve kérdezz körül a koliban a felsőbbévesektől, hogy van-e eladó használt jegyzetük. És ne vegyél meg mindent azonnal, rengeteg olyan tárgy van, aminek a jegyzetét kb. két napig használod a vizsgaidőszakban, aztán hajíthatod is el. De persze ez attól is függ, hogy hol, milyen szakon tanulsz.
Az étkezés nagyban függ attól, hogy
1. Van-e hűtő. Hiába tudsz otthonról kaját vinni, ha az fél nap alatt megromlik.
2. Van-e főzési lehetőség, legalább egy mikró. Mert ugye ha már egy rántottát össze tudsz dobni, akkor az nagyban növeli a komfortérzetedet, és nem érzed szükségét már szerdán, hogy rendelj egy pizzát. (Mellesleg a pizzát is elég költséghatékonyan el lehet készíteni, ha van sütő.)

A szobában van hűtő, a szinten pedig konyha mikróval, gáztűzhellyel stb, úgyhogy tárolni és főzni is fogok tudni:)
Kéthetente szeretné anya, ha hazajárnék (de majd még meglátjuk), buszjeggyel annyira nem számottevő a különbség, kb 1000-1200 ft-ot spórolnék.

Én kb 20-at költöttem kolira, 10-et utazásra és 40-et megélhetésre. Ez így 70. Kaptam még plusz 10-et, mint ösztöndíj, ebből jártam havi egyszer kozmetikushoz, meg egyszer a barátokkal fizetős helyre, buli, vagy kajálda.
A diákhitel mellé kb nincs is szükséged jövedelemre, ha nagyon alapon megakarsz élni.
Nyilván ehhez okosan kell enni, főzni. Ha mindennap ebédre 1000 Ft-os hambit eszel, máris ott vagy, hogy nem fogja futni a havi étkezésed 30-40 ezer forint. De ha mondjuk befőzöl chilis babból, akkor kb 1500 Ft-ból kijössz 2-3 napra. Fasírtot is tök egyszerű összeütni, 3 napig eheted rizzsel például, az is max 1000 Ft.

#4 Tudok főzni köszönöm szépen, a kérdésem arra irányult, hogy az összeg reális e egy hétre. Azzal, hogy viszek ételt, csupán spórolni szeretnék.
#6 Szeptemberre megveszem a bérletet, mert többször kellesz mennem (beiratkozás, beköltözés stb), később valószínűleg nem fogom, de most jobban fogok kijönni így.

Én a plazmaadást ajánlom neked, ha csak havi egyszer mész, az is már valamennyire kisegít.
Itt találsz bővebben infót róla:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!