Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Havonta ennyiből ki lehet...

Havonta ennyiből ki lehet jönni egyetemen? Jól számoltam?

Figyelt kérdés

Most leszek elsőéves, jelenleg van 150k a számlámon (nem sok, de több, mint a semmi), szüleim nem fognak tudni segíteni, ezért fogok Diákhitelt felvenni, havi 70-80k körül.

Ezek lennének a fő költségeim: koli 23k, bérlet (helyi+vidéki) 11k, étkezés 5-6k/hét (ez reális egyáltalán?, otthon tudnék vinni néhány napra elegendőt) -> ez ilyen 55-60k/hónap

Nem vagyok nagy bulizós, de egyszer-kétszer jó beülni valahova, úgyhogy arra nem szórnám a pénzt ezután se.

Egyetem alatt majd megpróbálok dolgozni, de nem akarom, hogy a tanulás rovására menjen, úgyhogy ilyen heti 20-25 óránál többet nem hiszem, hogy fogok tudni (gimi alatt dolgoztam heti 30-32 órát)

+Ti mennyiből jösztök ki egy hónapra?

2021. aug. 19. 21:06
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az félév elején számolj még a rengeteg jegyzettel, főleg ha nyelvórád is lesz, a nyelvkönyvek rendkívül drágák. De figyeld a hirdetőtáblát, illetve kérdezz körül a koliban a felsőbbévesektől, hogy van-e eladó használt jegyzetük. És ne vegyél meg mindent azonnal, rengeteg olyan tárgy van, aminek a jegyzetét kb. két napig használod a vizsgaidőszakban, aztán hajíthatod is el. De persze ez attól is függ, hogy hol, milyen szakon tanulsz.

Az étkezés nagyban függ attól, hogy

1. Van-e hűtő. Hiába tudsz otthonról kaját vinni, ha az fél nap alatt megromlik.

2. Van-e főzési lehetőség, legalább egy mikró. Mert ugye ha már egy rántottát össze tudsz dobni, akkor az nagyban növeli a komfortérzetedet, és nem érzed szükségét már szerdán, hogy rendelj egy pizzát. (Mellesleg a pizzát is elég költséghatékonyan el lehet készíteni, ha van sütő.)

2021. aug. 19. 21:26
 2/10 anonim ***** válasza:
97%
Amúgy a vidéki bérlet biztosan kell neked? Nem lenne olcsóbb, ha jeggyel utaznál hazafelé? Pláne, ha találsz munkát, és csak háromhetente jársz haza...
2021. aug. 19. 21:28
 3/10 A kérdező kommentje:

A szobában van hűtő, a szinten pedig konyha mikróval, gáztűzhellyel stb, úgyhogy tárolni és főzni is fogok tudni:)

Kéthetente szeretné anya, ha hazajárnék (de majd még meglátjuk), buszjeggyel annyira nem számottevő a különbség, kb 1000-1200 ft-ot spórolnék.

2021. aug. 19. 21:46
 4/10 anonim ***** válasza:
99%
Na akkor irány a konyha. Írod, hogy szüleid nem tudnak támogatni, szóval otthon sem lazacot esztek reggelire. Kérd meg anyukádat, hogy mutasson csóró recepteket, illetve ha abszolút nem ismered ki magad a konyhában, akkor kezdjen el tanítani az alapokra, van még két hét. Plusz az internet is tele van olcsó kajákkal.
2021. aug. 19. 21:54
 5/10 anonim ***** válasza:
99%

Én kb 20-at költöttem kolira, 10-et utazásra és 40-et megélhetésre. Ez így 70. Kaptam még plusz 10-et, mint ösztöndíj, ebből jártam havi egyszer kozmetikushoz, meg egyszer a barátokkal fizetős helyre, buli, vagy kajálda.

A diákhitel mellé kb nincs is szükséged jövedelemre, ha nagyon alapon megakarsz élni.

Nyilván ehhez okosan kell enni, főzni. Ha mindennap ebédre 1000 Ft-os hambit eszel, máris ott vagy, hogy nem fogja futni a havi étkezésed 30-40 ezer forint. De ha mondjuk befőzöl chilis babból, akkor kb 1500 Ft-ból kijössz 2-3 napra. Fasírtot is tök egyszerű összeütni, 3 napig eheted rizzsel például, az is max 1000 Ft.

2021. aug. 19. 22:20
 6/10 anonim ***** válasza:
97%
én anno hetente jártam haza (az kb havi 8 út), és még úgy se érte meg a bérlet. te 2hetente akarsz menni, az 4 út havonta. olcsóbb lesz a jegy mintha havi bérletet vennél.
2021. aug. 19. 22:40
 7/10 A kérdező kommentje:

#4 Tudok főzni köszönöm szépen, a kérdésem arra irányult, hogy az összeg reális e egy hétre. Azzal, hogy viszek ételt, csupán spórolni szeretnék.

#6 Szeptemberre megveszem a bérletet, mert többször kellesz mennem (beiratkozás, beköltözés stb), később valószínűleg nem fogom, de most jobban fogok kijönni így.

2021. aug. 20. 00:59
 8/10 Sajtadó ***** válasza:
90%
Szerintem jól számolsz, de ha nem nagyon-nagyon nehéz szakra jársz (orvosi, mérnöki), akkor érdemes átgondolni, hogy diákhitel helyett nem akarsz-e dolgozni inkább mellette. A diákhitel csalóka dolog, sokan "elmerülnek" benne akár egy évtizedre is... ha nincs más lehetőség, akkor végső megoldásnak jó, de lehet, hogy érdemesebb inkább valami munkát keresni inkább.
2021. aug. 20. 07:40
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
20 óránál nagyon ne vállalj be több melót egy héten, persze ha sok időd van vagy könnyebb szakra jársz,később mehet több de az elején szerintem ez elég, rázódj kicsit bele
2021. aug. 20. 17:44
 10/10 anonim válasza:
33%

Én a plazmaadást ajánlom neked, ha csak havi egyszer mész, az is már valamennyire kisegít.

Itt találsz bővebben infót róla:

[link]

2021. aug. 21. 22:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!