Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A doktori címek hogy vannak?

A doktori címek hogy vannak?

Figyelt kérdés

Addig tudom, hogy van a "Phd.", a "Dr." és a "dr." és a "Prof.", de ezek között mi a különbség? Jól tudom, hogy a "Phd." a legnagyobb fokozat?

És mitől függ, hogy a doktori előtagot hova írják?

Pl. "Dr. Lakatos József" vagy "Lakatos Dr. József", ez mindkettő helyes? De láttam már olyat is, hogy "Dr. Lakatos Dr. Urbán József". Ennek így mi a jelentése, miért van kétszer a doktori fokozat benne megemlítve?

Lehet halmozni is a fokozatokat? Pl. Phd. Dr. Lakatos József (olyan ugye van, hogy Prof. Dr. Lakatos József)?

2021. júl. 13. 17:37
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
9. De! Mivel a dr lakatosné a ferjehez való tartozást jelöli.
2021. júl. 13. 19:05
 12/22 anonim ***** válasza:
75%
10. De, egyértelmű!
2021. júl. 13. 19:06
 13/22 anonim ***** válasza:
90%

Nem akarsz doktor lenni, ugye?

A lényeg, mindig az elé a név elé kell a dr.aki valóban doktor.

Ha én doktor vagyok akkor Lakatosné dr.Urbán Ibolya vagyok.

Ha a férjem doktor akkor Dr.Lakatosné Urbán Ibolya vagyok.

Ha mindketten azok vagyunk akkor Dr.Lakatosné Dr.Urbán Ibolya vagyok.

2021. júl. 13. 19:08
 14/22 anonim ***** válasza:

Kerdező, itt minden verziót megtalálsz a nevviselessel kapcsolatban a dr tekinteteben

[link]

2021. júl. 13. 19:09
 15/22 anonim ***** válasza:
70%
És egy férfi nem tudja a neje nevét felvenni doktorral?
2021. júl. 13. 19:43
 16/22 A kérdező kommentje:
#11 Na jó, de ez így visszaélésre adhat okot. Egy szélhámos a férje doktoriját beveszi a nevébe és azt gondolják, hogy ő a doktor (a nő)...
2021. júl. 13. 23:48
 17/22 anonim ***** válasza:
75%

Nem, aki tisztában van ezekkel, az nem gondolja azt, hogy ő a doktor!

Te most tényleg ennyire nem érted, amit magyaráznak vagy mi van?

Abszolút nem visszaélés, ha egy mezei ember felveszi a férje nevét, aki esetleg doktor.

2021. júl. 14. 00:06
 18/22 A kérdező kommentje:
Kettőnk közül szerintem te nem érted. :) Én azt írtam, hogy visszaélésre adhat okot. Egy szóval sem mondtam, hogy visszaélés.
2021. júl. 14. 00:07
 19/22 anonim ***** válasza:
23%
Ha a férje doktor, és fel akarja venni a nevét, azt nem a nő dönti el, hogy bekerül-e az ő nevébe is a “Dr.”, hanem az automatikusan hozzátartozik!!! Ez nem kívánságműsor.
2021. júl. 14. 00:08
 20/22 anonim ***** válasza:
89%

Csak akkor használhatja a férje nevét, ha “-né” formában veszi fel. Ha csak sima vezetéknévként veszi fel, akkor nem. Tehát ha Dr. Kovács a férj, és az eredetileg Nagy Mária nevű feleségből Kovács Mária lesz, akkor nem lesz belőle Dr. Kovács Mária. Csak és kizárólag a Dr. Kovács Béláné formában veheti fel a Dr-t is. Ezért nem lehet vele visszaélni sem, bár való igaz, hogy általában véve rengeteg nő tetszeleg a férje doktori címével.

Ha már tetszelgésről van szó, az eleve faramuci, hogy egyes foglalkozások (jogász, orvos, gyógyszerész (wtf?) stb.) doktori címet viselhetnek, ezzel értéltelenné téve a rendes (PhD-s) doktorok címét. Én például emiatt nem is használom a doktori címemet, nincs jelentősége már.

2021. júl. 14. 06:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!