A doktori címek hogy vannak?
Addig tudom, hogy van a "Phd.", a "Dr." és a "dr." és a "Prof.", de ezek között mi a különbség? Jól tudom, hogy a "Phd." a legnagyobb fokozat?
És mitől függ, hogy a doktori előtagot hova írják?
Pl. "Dr. Lakatos József" vagy "Lakatos Dr. József", ez mindkettő helyes? De láttam már olyat is, hogy "Dr. Lakatos Dr. Urbán József". Ennek így mi a jelentése, miért van kétszer a doktori fokozat benne megemlítve?
Lehet halmozni is a fokozatokat? Pl. Phd. Dr. Lakatos József (olyan ugye van, hogy Prof. Dr. Lakatos József)?
A Phd az tudományos fokozat. Egyetem után lehet megszerezni, amennyiben végzel kutatásokat, tehát ott maradsz az egyetemen, publikálsz cikkeket, meg ilyensmi.
A dr és Dr között semmi különbség.
A Prof pedig munkahelyi fokozat.
a dr. és Dr. rossz régi berögződés. Nincs olyan, hogy "kisdoktor" meg "nagydoktor".
Akik diplomával együtt szerzik a doktori címet (jogász, orvos, gyógyszerész), vagy tudományos fokozatot érnek el (PhD) azok jogosultak doktori címet használni. Az hogy kicsivel, vagy naggyal írjuk, az attól függ, hogy a mondat közepén vagy elején helyezkedik-e el. Ha a közepén, akkor mindenki "dr.", ha az elején, akkor "Dr.". Névtáblákon, vagy nem mondatban mindenkiért naggyal kell írni.
A Prof. az oktatói ranglétra legmagasabb szinte. Alapvetően teljesen elkülönül a tudományos pályától, bár ha nincsenek kutatásaid, publikációid, akkor soha nem neveznek ki professzornak vagy docensnek, ugyanis ezeknek mindig előfeltétele a kutatás.
*előző vagyok
A Dr. címet csak a vezetékneved elé lehet kiírni. Tehát az általad leírtak közül csak a "Dr. Lakatos József" helyes. A Phd fokozatot ki lehet íratni a neved végére. (Dr. Lakatos József PhD.)
Ilyen, hogy Dr. Lakatos Dr. Urbán József nincs. Ilyen dupla doktor akkor lehetséges, ha egy női doktor felveszi saját, illetve a szintén doktor férjének a nevét. (Dr. Lakatosné Dr. Urbán Ibolya)
A nem azonos fokozatok viszont halmozhatóak. Így ha Lakatos Úrból professzor lesz, a neve Prof. Dr. Lakatos József-re változik.
"ha egy női doktor felveszi saját, illetve a szintén doktor férjének a nevét"
Tehát az csak akkor alkalmazható, ha a nő maga is doktor? Ha nem doktor a nő, akkor nem veheti fel a doktor férjének nevét olyan módon, hogy Dr. Lakatosné Urbán Ibolya, jól értem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!