Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A doktori címek hogy vannak?

A doktori címek hogy vannak?

Figyelt kérdés

Addig tudom, hogy van a "Phd.", a "Dr." és a "dr." és a "Prof.", de ezek között mi a különbség? Jól tudom, hogy a "Phd." a legnagyobb fokozat?

És mitől függ, hogy a doktori előtagot hova írják?

Pl. "Dr. Lakatos József" vagy "Lakatos Dr. József", ez mindkettő helyes? De láttam már olyat is, hogy "Dr. Lakatos Dr. Urbán József". Ennek így mi a jelentése, miért van kétszer a doktori fokozat benne megemlítve?

Lehet halmozni is a fokozatokat? Pl. Phd. Dr. Lakatos József (olyan ugye van, hogy Prof. Dr. Lakatos József)?

2021. júl. 13. 17:37
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
39%
Wikipedián szépen erthetően le van írva!
2021. júl. 13. 17:40
 2/22 A kérdező kommentje:
A feltett kérdéseim egyikére ad csak választ a Wikipédia.
2021. júl. 13. 17:43
 3/22 A kérdező kommentje:
Egyébként miért került ez át a tudományok/helyesírás témakörből ide? Szerintem ez tudományos kérdés, nem egészségügyi, de mindegy... Ugye nem csak egészségügyisek kaphatnak doktori címet.
2021. júl. 13. 17:44
 4/22 anonim ***** válasza:
66%
2021. júl. 13. 17:49
 5/22 anonim ***** válasza:
54%

A Phd az tudományos fokozat. Egyetem után lehet megszerezni, amennyiben végzel kutatásokat, tehát ott maradsz az egyetemen, publikálsz cikkeket, meg ilyensmi.

A dr és Dr között semmi különbség.

A Prof pedig munkahelyi fokozat.

2021. júl. 13. 17:50
 6/22 anonim ***** válasza:
63%
Az MTA doktora meg szinten cím es nem tudomanyos fokozat.
2021. júl. 13. 17:52
 7/22 anonim ***** válasza:
61%

a dr. és Dr. rossz régi berögződés. Nincs olyan, hogy "kisdoktor" meg "nagydoktor".

Akik diplomával együtt szerzik a doktori címet (jogász, orvos, gyógyszerész), vagy tudományos fokozatot érnek el (PhD) azok jogosultak doktori címet használni. Az hogy kicsivel, vagy naggyal írjuk, az attól függ, hogy a mondat közepén vagy elején helyezkedik-e el. Ha a közepén, akkor mindenki "dr.", ha az elején, akkor "Dr.". Névtáblákon, vagy nem mondatban mindenkiért naggyal kell írni.

A Prof. az oktatói ranglétra legmagasabb szinte. Alapvetően teljesen elkülönül a tudományos pályától, bár ha nincsenek kutatásaid, publikációid, akkor soha nem neveznek ki professzornak vagy docensnek, ugyanis ezeknek mindig előfeltétele a kutatás.

2021. júl. 13. 18:44
 8/22 anonim ***** válasza:
59%

*előző vagyok

A Dr. címet csak a vezetékneved elé lehet kiírni. Tehát az általad leírtak közül csak a "Dr. Lakatos József" helyes. A Phd fokozatot ki lehet íratni a neved végére. (Dr. Lakatos József PhD.)

Ilyen, hogy Dr. Lakatos Dr. Urbán József nincs. Ilyen dupla doktor akkor lehetséges, ha egy női doktor felveszi saját, illetve a szintén doktor férjének a nevét. (Dr. Lakatosné Dr. Urbán Ibolya)

A nem azonos fokozatok viszont halmozhatóak. Így ha Lakatos Úrból professzor lesz, a neve Prof. Dr. Lakatos József-re változik.

2021. júl. 13. 18:50
 9/22 A kérdező kommentje:

"ha egy női doktor felveszi saját, illetve a szintén doktor férjének a nevét"

Tehát az csak akkor alkalmazható, ha a nő maga is doktor? Ha nem doktor a nő, akkor nem veheti fel a doktor férjének nevét olyan módon, hogy Dr. Lakatosné Urbán Ibolya, jól értem?

2021. júl. 13. 18:54
 10/22 A kérdező kommentje:
Még valami eszembe jutott. Ha a férj nem doktor, de a nő igen, akkor Dr. Lakatosné Urbán Ibolya vagy Lakatosné Dr. Urbán Ibolya a használandó? Én az utóbbit érzem helyesnek, mert az előbbiben nem egyértelmű, hogy kinek van doktorija.
2021. júl. 13. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!