Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért tanulunk felesleges...

Miért tanulunk felesleges dolgokat?

Figyelt kérdés
Miért tanulunk olyanokat is az iskolában amikre az életben semmi szükségünk nem lesz. Helyettük inkább sokkal hasznosabb dolgokat kellene.
2010. aug. 10. 16:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
49%
Pl? neked mi a felesleges?
2010. aug. 10. 16:53
 2/14 anonim ***** válasza:
pl ?" mi
2010. aug. 10. 17:01
 3/14 anonim ***** válasza:
85%

Én sem értettem soha, hogy miért kell agyba-főbe nyomatni pl. a törit, amikor semmi gyakorlati haszna nincs, olyasmiket meg épp hogy csak tanítgatnak, amivel az ember találkozni fog.

De a válasz az, hogy: azért, hogy ne legyünk h*lyék. Bár az arányokkal nem értek egyet, elnézve, hogy természettudományos területeken milyen alulműveltek az emebrek, de bizony az iskola egyik célja, hogy midnen téren egy alapot magáraszedjen az emebr. Ebee ugyanúgy beletartozik a matematika, nyelvtan, biológia, történelem, informatika, kémia, stb.

Másik funkciója az iskolának, hogy megadja a lehetőséget, hogy akármilyen területen továbbtanulj. Mivel - teljesen jogosan - 10-12 évesen még az emebr nem döntheti el, hogy mi lesz neki fontos, és mi nem, ezért ugyanúgy midnenkinek meg kell tanulni a számára érdekes, hasznos, és a számára felesleges dolgokat is. (Ami viszont lehet, hogy másnak hasznos, és ami neked hasznos, az neki felesleges.)

Nagyon kiábrándító, amikor az emebrek alapvető dolgokat nem tudnak. Mondjuk ebben a kérdésben: http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker.. bár én épp ezért nem is tartom úgymond feleslegesnek a biológiát.

2010. aug. 10. 17:06
 4/14 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem azért fontos a töri, mert sokat lehet okulni a múltból, az akkor elkövetett hibákból, nehogy megismétlődjenek azok, pl. a világháborúk. Ráadásul egy emberhez, nemzethez hozzátatozik a múltja is. Régen rossz lenne ha Mátyás királyról csak annyit tudnának az emberek, hogy egy mesefigura aki folyton más gúnyát öltött.

Az viszont teljesen igaz, hogy a reáltárgyakat nagyon elhanyagolják, bár szerintem ennek az az egyik oka, hogy elbutítsák az embereket így könnyebb lesz őket irányítani. Ha pl az emberek tudnának rendesen kamatos kamatot számolni talán nem vennének fel irreális feltételekkel hiteleket.

2010. aug. 10. 17:14
 5/14 A kérdező kommentje:
A történelem az teljesen rendben van, mert tisztában kell lenni a saját múltunkkal. De pl.a biológiában, kémiában, matekban vannak olyanok aminek aztán tényleg semmi értelme.
2010. aug. 10. 19:31
 6/14 A kérdező kommentje:
Ja és én nagyon hiányolom az olyan dolgokat amikre viszont később szükségünk lehet. Pl. házimunkák, emberekkel való foglalkozás, mert sok gyerek nem tud beverni a falba egy szöget, vagy nem tud feltenni egy lámpát vagy bármi.
2010. aug. 10. 19:34
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek. Minden tudomány képviselői helyet kívánnak maguknak az oktatásban, csak sajnos rosszul csinálják, akadémikusan, teoretikusan. Ha képletek magoltatása helyett kisérletekkel, tapasztalati úton, látványosan, életszerűen tálalnák a természettudományokat, mint ahogy nyugaton teszik, nem kellene ilyen kérdéseket feltenni. És a tudomány képviselői is jobban járnának.
2010. aug. 10. 19:47
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

"A történelem az teljesen rendben van, mert tisztában kell lenni a saját múltunkkal. De pl.a biológiában, kémiában, matekban vannak olyanok aminek aztán tényleg semmi értelme."

Mennyivel fontosabb a múltad ismerete, mint a körülötted levő világé? Ráadásul mondjuk pont a biológia, fizika meg a kémia az, ami olyan értelemben semmiképp nem mondható feleslegesnek, hogy így tisztában lenne az ember a környezetének a működésével, amit nap, mint nap megtapasztal. Nem akarom megint belinkelni a fentebb linkelt genetikai kérdést. Nem akarom a töriseket szapulni, de mondjuk több haszna van a mindennapokban, mint hogy betéve tudd a törit. Attól, mert azt tudod, még nem fogsz semmiféle világégést megakadályozni. Ellenben nem árt, ha mondjuk tisztában vagy vele, hogy hogy a fenébe lehet kék szemű gyereked, ha te is, meg a párod is fekete szeműek. Nem árt, ha tisztában vagy az alapvető fizikával, vagy mondjuk a kémiával, és akkor egy csomó baleset és kellemetlenség elkerülhető lenne. (Jó, ez kicsit túlzás, hogy egy csomó, de több, mint a töri leckéktől.) Mondjuk úgy tudná az a sok háziasszony, hogy mi a fenéért nem szabad sósavat és hipót keverni, pedig de praktikus lenne. És akkor a rengeteg kémiai alapú házi praktikát még nem is említettem.

Szerintem több értelme van, mint hogy tudd a római császárok névsorát. ;-)

2010. aug. 10. 20:14
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Utolsóval kell egyetértenem... Például amikor ezt olvastam ez a kérdés jutott eszembe:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__macskak__1073812-a-ki..

Mégis mit csináljon, ha beleesik a vegyszerbe? ennyit nem tud... itt tart a mai természettudományos oktatás. De azt tudni kell, hogy Christoforo Colombo 1492-ben fedezte fel amerikát...

2010. aug. 10. 20:43
 10/14 anonim ***** válasza:

Az agyad befogadó kapacitását növelni kell minden téren.

Túl korán kezdődne a szellemi leépülés, ha nem tanulnál annyi mindent.

Ráadásul általános műveltség is létezik a világon. Jobb körökben kellhet, amit földrajzból vagy énekből tanultam, pedig nem ezekből van diplomám.

2010. aug. 10. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!