Egyetemisták, melyiket választanátok? Saját lakás, vagy kollégium és tied a bérleti díj?
SOS kérdés, a héten aktuális a kollégiumi jelentkezés.
A teljesen tehermentes, jelenleg üres, örökölt lakás adott.
Mivel járok jobban, ha kiadjuk és kollégista leszek magasabb bevétellel (~150 000 Ft/hó), vagy beköltözöm a lakásba, de alacsonyabb életszinvonalon élek? (~50-60 000/hó)
Pozitív, barátkozós személy vagyok, kollégista sosem voltam.
Az nem opció, hogy a az egyik szobát kiadjam, mert akkor már komoromisszumok terén ott tartok, mintha maradna a kolesz.
*
...,hogy az egyik szobát kiadjam, mert akkor már kompromisszumok...
Ez az egyéni preferenciádtól függ.
Én sosem tudtam volna beköltözni a koliba, pedig sok kolis barátom van, és megvannak az előnyei, de én nem az a típus vagyok, nekem kell a tér, és az, hogy nyugi legyen, meg az, hogy legyen saját szobám.
Én egyáltalán nem akarom erőltetni, de amúgy ha kiadnád a másik szobát, az baromira nem ugyanaz, mintha kolis lennél! A mi kolinkban pl. 3 ágyas szobák vannak, tehát ha van saját szobád, az már RENGETEGET számít a kolihoz képest! Amúgy meg csinálhatnád azt, hogy HA már szerzel barátokat az évfolyamon (vagy akár jövőre az alacsonyabb évfolyamon, de akár megismerkedsz felsőbb évesekkel év közben), akkor egy már olyan embernek adod ki azt a szobát, aki tudod, hogy hasonszőrű, és akivel jól kijössz.
Ne haragudj, de van, akinek létszükséglet a kollégium. Bár jobban járnál azzal, ha a lakást kiadnátok, nem korrekt dolog elvenni másoktól a még szűken megfizethető helyet.
Őszintén remélem, vagytok olyan anyagi helyzetbe, hogy amúgy sem jutnál be a koleszba.
Vagy a köztes megoldás, hogy beköltözöl és a másik szobát (ha van), akkor kiadod, így bevételed is lesz, társaságod is, és a lakásban is tudsz lakni. Szerintem, persze a koli se hülyeség, bár pár év után, már "fárasztó" lesz.
(Most olvasom, hogy az nem opció, de még így is jobban megérheti, mint a koli, ott akár egy emeletnyi (50-70) emberrel osztod meg a fürdőt/wc-t és a konyhát (nem azt mondom, hogy mindenhol így van, de nálunk igen), mintha kiadod a másik szobát és csak ketten osztoztok a közös helyiségeken). Persze ez csak egy vélemény, de ha mindenáron kolit szeretnél, érdemes akkor körbejárni, hogy melyik milyen, mert egy saját lakás színvonalánál mindegyik alatta van, és persze a koliban is kell kompromisszumokat kötni.
Az a gond, hogy nem voltam még ilyen élethelyzetben, így a pontos preferenciáim sem ismerem.
Nem tudom, hogy konkrétan mit várjak egy egyetemi kollégiumtól, ambivalens beszámolókat hallottam.
Egyébként úgy informálódtam, hogy 2 ágyas szobák vannak.
2 szobához csatlakozik egy vizesblokk, kvázi 4 emberre.
Hozzátartozik a történethez, hogy hetente hazajárnék, tehát várhatóan hétfőn reggel érkeznék, csütörtök este már indulok majd haza, ez a kolesz mellett szól, hiszen gyakorlatilag 3 éjjel a 7-ből.
Ha a 365 napra kalkulálok, akkor szerintem 100-at sem aludnék ott.
Az anyagi helyzetünk picivel átlag feletti, vezető beosztású alkalmazottak a szüleim, de van egy külföldön tanuló bátyám is, ami jelentős költség.
Ha a lakást kiadnánk, önfenntartó lennék, semmibe nem kerülnék nekik.
Ha nem, akkor 50-60 000 forinttal kalkulálhatnék havonta.
Nem érzem úgy, hogy mástól "venném el" a kollégiumi helyet.
Az egy szerencsés véletlen, hogy abban a városban van a lakás, ahol tanulni fogok.
A legjobb barátom Szegeden kollégista, pedig nagyságrendekkel vagyonosabbak.
Visszatérve a gondolatmenetem végére: ezen elv mentén az sem legyen kollégista, akiknek van +1 (vagy több) lakásuk/nyaralójuk az otthonukon felül?
Hiszen miért ne adnák el és vennének belőle az egyetem városában valamit?
Vagy a befolyó bérleti díjat miért nem fordítják lakásbérlésre az egyetem településéb?
Vagy akinek nincs plusz lakása, de a saját otthonuk 100 millió feletti ingatlan, ott a gyerek lehet kollégista, de ahol 15 milliós vidéki lakásban élnek, Pesten meg örököltek egyet pluszban, ott ne, mert elveszi a helyet?!
Ez a gondolatmenet akkor állná meg a helyét, ha beköltöznék a kollégiumba "csakazértis", a lakás meg állna kiadatlanul.
Szerintem a kollégiumot válaszd és a lakást ad ki, ha meg nem sikerül a kollégiumba bekerülni akkor marad a saját lakás.
A kollégium annyiból lenne olcsóbb hogy ott csak a szoba díját kell fizetned még saját lakásban a víz,az áram, az internet, tv előfizetés meg még stb. kellene fizetned.
Köszönöm a tippet, válaszokat.
Elképzelhető, hogy a szobakiadás mellett döntök, beszélek erről a szüleimmel.
Azért ment el nagyon a kedvem ettől előzőleg, mert az egyik volt osztálytársammal az volt a terv, hogy odaköltözik majd és rezsi+ valami jelképes összegért remekül elleszünk.
Sajnos őt csak a 3. helyre vették fel, így maradt otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!