Vesszőt hova tegyem? Többi lent
"Igyekszem beleadni mindent de lehet soha nem lesz az enyém."
A "de" és a "lehet" szavak környékén hova kell pontosan a vessző? Erről nem találtam sehol semmit neten.
Igyekszem beleadni mindent, de ...
Itt azért kell vesszőt tenni, mert a "de" kötőszó két tagmondatot választ el egymástól.
Igyekszem beleadni mindent, de lehet, soha ...
A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy"
kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.
Igyekszem beleadni mindent, de ...
Itt azért kell vesszőt tenni, mert a "de" kötőszó két tagmondatot választ el egymástól.
Igyekszem beleadni mindent, de lehet, soha ...
A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy"
kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.
#1 és #3 vagyok.
Bocs, kétszer küldtem el a választ.
az még hagyján, de ezzel a remek magyarázattal mit kezdjünk?... :-D
„A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy" kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.”
(lehet, hogy akkor két vessző is kéne egymás után?... :-)
----
én egyébként az ilyen típusú "lehet" után – amely mostanában nagyon gyakori, és amely után már nem is szokták úgy felvinni hangsúlyt, mint a "hagyományos" "lehet, hogy" esetén – már nem is tennék vesszőt... (kivéve, ha valamiért nagyon helyesen kellene írni – de ez ritka az ember életében)
az én fülemben ugyanis ez a "lehet" már elvesztette ige(i állítmány) jellegét, és ugyanolyan egyszerű módosítószó(?) lett, mint a talán vagy a valószínűleg vagy a szerintem.
beszédben egyáltalán nem úgy mondják, mintha kéne ott lennie vesszőnek. de "helyesírásilag" egyelőre még kell (szerintem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!