Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Vesszőt hova tegyem? Többi lent

Vesszőt hova tegyem? Többi lent

Figyelt kérdés

"Igyekszem beleadni mindent de lehet soha nem lesz az enyém."

A "de" és a "lehet" szavak környékén hova kell pontosan a vessző? Erről nem találtam sehol semmit neten.

2020. ápr. 19. 21:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Igyekszem beleadni mindent, de ...

Itt azért kell vesszőt tenni, mert a "de" kötőszó két tagmondatot választ el egymástól.

Igyekszem beleadni mindent, de lehet, soha ...

A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy"

kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.

2020. ápr. 19. 21:50
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Igyekszem beleadni mindent, de lehet, soha nem lesz az enyém.
2020. ápr. 19. 21:51
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Igyekszem beleadni mindent, de ...

Itt azért kell vesszőt tenni, mert a "de" kötőszó két tagmondatot választ el egymástól.

Igyekszem beleadni mindent, de lehet, soha ...

A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy"

kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.

2020. ápr. 19. 21:51
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#1 és #3 vagyok.

Bocs, kétszer küldtem el a választ.

2020. ápr. 19. 21:53
 5/5 BringaManó ***** válasza:
33%

az még hagyján, de ezzel a remek magyarázattal mit kezdjünk?... :-D

„A lehet után ebben az esetben azért kell vesszőt tenni, mert a vessző itt helyettesíti a "hogy" kötőszót, "hogy" kötőszó előtt pedig mindig vesszőt teszünk.”

(lehet, hogy akkor két vessző is kéne egymás után?... :-)

----

én egyébként az ilyen típusú "lehet" után – amely mostanában nagyon gyakori, és amely után már nem is szokták úgy felvinni hangsúlyt, mint a "hagyományos" "lehet, hogy" esetén – már nem is tennék vesszőt... (kivéve, ha valamiért nagyon helyesen kellene írni – de ez ritka az ember életében)

az én fülemben ugyanis ez a "lehet" már elvesztette ige(i állítmány) jellegét, és ugyanolyan egyszerű módosítószó(?) lett, mint a talán vagy a valószínűleg vagy a szerintem.

beszédben egyáltalán nem úgy mondják, mintha kéne ott lennie vesszőnek. de "helyesírásilag" egyelőre még kell (szerintem).

2020. ápr. 20. 02:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!