Mit tudok tenni, ha véletlenül bliccelek a metrón és elkapnak?
Tudom,a kérdés elsőre nagyon viccesnek tűnik,de kifejtem és érthető lesz.
Vidéki lány vagyok,nekem a metró városi luxus.Rosszul vagyok,ha Budapesten metrózni kényszerülök. Nagyon félek a mozgólépcsőktől,így amint átmegyek a beléptető kapun,átvált a szervezetem menekülő üzemmódba és elkezdek rettegni. Sajnos egyszer már meg esett velem,hogy nagy rettegésemben nem dugtam be rendesen a jegyemet a lyukasztóba,és nem lyukasztotta át. Szerencsére csak néhány megállót mentem,de amikor észrevettem,nagyon féltem hogy elkapnak.
Most megint metrózni kényszerülök,és most már nem csak a mozgólépcsőtől félek,hanem attól is,hogy megint elbénázom a jegyérvényesítést és elkapnak 8ezerrel,ami nagyon nem jönne jól.
Ilyen esetben,ha elmondom őszintén a sztorit,és ott van a kezemben a jegy,mindenképpen megbüntetnének? Vagy kifoghatok kedves ellenőrt,aki megsajnál,és nem húz le 8ezerrel a saját hülyeségem miatt?
Nem bűn, hanem szabálysértés. Csak érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet utazni. Buszon is rendszeresen eljátsszák, hogy egy jegy van náluk, és csak akkor lyukasztanak, ha jön az ellenőr. Nem szokták elfogadni, mert már eleve felszálláskor lyukasztani kellett volna. Így ha nem lyukasztasz, csak ha ellenőrzik, akkor rengeteg pénzt meg lehet spórolni.
Nem az a baj, hogy nem ismered a rendszert, hanem az, hogy ismered, tisztában vagy vele, és annyira leblokkolsz, hogy mégsem tudsz alapvető dolgokat véghezvinni. Na, ez az életképtelenség. Vagy kóros szorongás, de akkor irány a pszichológus!
"Legközelebb feltudnám használni,oké,ezt simán meg lehetne azzal oldani,hogy az ellenőr büntetés helyett elveszi a jegyemet,ennyi volt."
Ja, és ha boltból lopsz és elkap a biztonsági őr/rendőr, akkor is csak vegye vissza az ellopott árukat és ennyi volt? Ha meg nem kapnak el, akkor így jártak.
Vagy ha valaki kilopja a pénztárcád a zsebedből és elkapják a tettest, akkor csak adja vissza, aztán mehet a dolgára, igaz?
Attól hogy nem tárgyat, hanem szolgáltatást lopsz, az ugyanúgy lopás. Akkor is, ha állításod szerint nem szándékosan csinálod.
"Szerintem az,hogy nem nagyvárosban élek és nem tudok a metrózásról kb. semmit,az nem életképtelenség."
Pedig az! :)
Én falusi gumicsizmás szartaposó parasztgyerek létemre is tudok/tudtam közlekedni, metrózni Budapesten. Aki ott született annak is meg kellett tanulnia. No persze anyám először megmutatta a közös útjainkon, mi hogy működik.
A járatokat és a csatlakozásokat is meg tudtuk nézni, pedig majd' 30 éves voltam,mikor az internet (nem mobilnet) megjelent kis hazánkban.
:D
"Azt sem értem,hogyha megvettem a jegyet,ott van a kezemben,akkor miért olyan hatalmas bűn ha nem lyukasztottam?"
- ezt a bájos huncutságot sokan alkalmazzák ám!- a szőrös szívű ellenőrök meg nem fogadják el, hogy egy jegy = örök érvényű utazás.
Lehet, hogy neked napijegy éri meg legjobban. Vagy ha több napra mész, van 3 napos is kéthetes is.. És mindenhol kiváltható a csúnya metro felszíni közlekedéssel. A 4-esen meg mindenhol van lift.
"Vagy ha valaki kilopja a pénztárcád a zsebedből és elkapják a tettest, akkor csak adja vissza, aztán mehet a dolgára, igaz?"
ezzel mondjuk az a baj, hogy sok esetben így is működik :D nagyon ideális esetben beviszik pár órára, utána elengedik még akkor is, ha már a sokadik lebukása...:D
persze jó példa lehet ebből, ha azt nézzük, a kérdezőt is felháborítaná ez, hogy csak így elengedik a legtöbb piti tolvajt egy ejnye-bejnyével...akkor meg miért értetlenkedik? :D
Az egész országban kétféle jegykezelő létezik csak. Ugyanolyan lyukasztók és elektronikus jegyérvényesítők vannak a helyi járatokon.
Ha ilyennel már találkoztál, akkor nem kell semmi különösre számítanod.
A mozgólépcsőkért senki sem rajong, de meg lehet szokni.
Bár nem sok, de vannak olyan megállók is, ahol liftet használhatsz. Bár ott meg esetleg a bezártságérzés jöhet elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!