Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mit lehet tenni, ha törlik a...

Mit lehet tenni, ha törlik a vonatot? (máv)

Figyelt kérdés
Kb. 100 km-es szakasz lett volna az út, kezdő állomástól végállomásig utaztam volna, az első 20 km után az állomás utáni 2-300 méretnél leállt a mozdony. A kalauz azonnal jött tájékoztatni, hogy tönkrement, kertek másik mozdonyt, körülbelül 20-30 perccel később (amikor már a busz is elment, ami arról a helységről a célállomásra ment) ismét jött a kalauz, hogy nem küldenek másik mozdonyt, szálljunk át az eredeti indulástól számítva egy órával későbbi vonatra. Ilyenkor kárpótlást lehet kérni vagy nyelni kell egy nagyot és elviselni? Bérlettel utaztam, szóval anyagiakban nem viselt meg, de ha előbb szóltak volna, akkor inkább átszálltam volna a vonatra, mert egy nagyon fontos találkozom volt, ahonnan így elkéstem.

2017. júl. 31. 18:56
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
81%

Vis maior???

A mozdony meghibásodása a vasút felelőssége. Elvileg azért fizetünk nekik, hogy utazhassunk, tehát ez még csak nem is valami marginális dolog (pl. nem megy a klíma), hanem elsődleges fontosságú.

De ennyi erővel vis maior az is, ha én nem veszek jegyet a vonatra, mert nem találtam a gatyámat induláskor, így már nem volt időm. Aztán a MÁV meg bekaphatja.

Sajnos átalány kártérítés csak a feláras vonatok esetében jár. Ez annyit jelent, hogy a menetjegy x%-át kérdés nélkül visszatérítik bizonyos késés felett. De ettől függetlenül a vasút kártérítési felelősséggel tartozik minden vonata esetében, így ha kimutatható károd keletkezett a késés miatt, akkor érdemes benyújtani az igényedet feléjük.

2017. aug. 1. 13:02
 12/15 A kérdező kommentje:
Mutatható kárnak számít, ha a elkéstem a máv miatt egy számomra pénzbe kerülő foglalkozásról? Természetesen papírral alatamaszva. Most ezzel az esettel mar nem foglalkoznék, de ha megtörténne meg egyszer akkor lepnek.
2017. aug. 1. 14:06
 13/15 anonim ***** válasza:
0%
Nem a MÁV tehet róla, hogy a mozdony elromlott indulás előtt tehát igenis vis maior esemény... Neked akkor lenne igazad ha az a mozdony pl szerelőcsarnokban lett volna már és nem tudták volna megjavítani az indulásig. Na akkor az már nem vis maior, de itt ugye nem erről van szó.
2017. aug. 1. 16:10
 14/15 A kérdező kommentje:
De arrol a mav tehet, hogy ez minimum havi egyszer megtörténik ezen a vonalon...
2017. aug. 1. 16:13
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

# 13

Már hogy a viharba ne a mozdony tulajdonosa és üzemeltetője, a MÁV-START tehetne róla? Őket terheli a felelősség a mozdony megfelelő műszaki állapotáért. Ha elromlott út közben, akkor valami nem stimmelt a karbantartással. Ez nem úgy van, hogy addig kell felelősséget vállalni, amíg ki nem megy a szerelőcsarnokból.

Ennyi erővel semmiről nem tehet a MÁV-START, hiszen rá lehetne mondani, hogy "az előbb még nem volt gond vele".

Ugyanezzel a logikával nem én tehetek róla, hogy nem találom a gatyámat indulás előtt. Szóval fogadja el a MÁV-START, hogy nem vettem jegyet, mert ez vis maior, nem tehet semmit.

Na de komolyra fordítva a szót, szerintem nézz utána, mi a vis maior, ez baromira nem az, még csak fel sem vetődik, hogy az lenne.

2017. aug. 1. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!