Mik a vonatozás előnyei a buszozással szemben?
Hosszabb távon, a vonat a legjobb.
Egyrészt: két megálló között is fel tudsz állni, ki tudsz menni a mosdóba, ha olyan a vonatösszeállítás, akkor étkezőkocsi is van rajta. A csomagok is jobban elférnek az utasteren belül.
Rövid távon (40-50 km-en belül) inkább az dönt, hogy a megállóhelytől, állomástól hogyan lehet eljutni a célig (mennyit kell még utazni, gyalogolni)
Hosszabb távon egyértelműen a vonat van előnyben.
- kényelmesebb
- gyorsabb
Vonat előnyei:
-Van WC
-Fel tudsz állni és mozogni (2 óránál hosszabb úton nekem erre már van igényem)
-Wifi/konnektor néhány vonaton
-Jobban elfér a laptopom
Busz előnyei:
-Kényelmesebb
-Kevésbé érzékeny a forgalmi zavarokra
Mondjuk az sem mindegy, honnan hova mész.
Nyíregy-Bp távolság:
Busz: 3.950Ft, 3 óra út.
IC: 5.140Ft, 3 óra út.
Sima vonat átszállással: 4.430Ft, 4+ óra út.
Ilyen esetben azért nem mindegy, hogy +1 ezer forintért utazok, vagy kicsit többért +1 órát...vagy busz ami olcsóbb is, gyorsabb is. Hátrány mondjuk, hogy IC kb minden órában indul, busz meg napi 1-2.
Amúgy összességében ha az árat és a késéseket, fennakadásokat, felszálló kisebbségeket nem nézzük, akkor én is a vonatot szeretem.
Valahogy megvan a romantikája hogy nézed a tájat, este is hangulatos rajta utazni, tágasak a fülkék is, bármikor fel lehet állni, sétálni egyet, wc-re menni, szem előtt van a cuccom. Plusz régebben nyitottak voltak az emberek és lehetett beszélgetni, ismerkedni, el lehetett ütni az időt.
- Kerékpárszállítás. (Én azért szoktam bringázni Budapesten kívül is.)
- Mosdó. Rövid távon is jöhet jól pl kirándulás előtt-után, álltunk is 10 percet sorban haverokkal kirándulóvonaton.
- Tágasabb a jármű. Nemcsak mozogni tud a láb, fel lehet állni, alapból kellemesebb érzést kelt a nagyobb, tágasabb jármű mint egy szűk "doboz".
- Általában kevésbé zsúfolt, mint a buszok.
- Nem dobál, simán fut (kivétel a HÉV-ek)
- Gyorsaság (legalábbis pl. Budapest elővárosában mindenképp)
- Átláthatóbb menetrend (legalábbis Budapest elővárosában mindenképp)
- Biztonságosabb
- Pontosabbnak is érzem. Mondjuk én kötetlen idejű kiránduló vagyok általában, aki azonban hazafele menet már rendesen fáradt. Ősszel, tavasszal hűvös lehet, nyáron meleg és késő délután is tűz a nap. Idén figyeltem a menetrend tartását, volt olyan vasútvonal, ahol idén (többször is utaztam ott) 2 azaz kettő perc volt a maximum, amekkora késéssel a vonat érkezett a megállóba, ahol fáradtan és vártam. Busznál körülbelül mindenhol 10 perc késés volt az alap. Hidegben, melegben, sötétben, tűző napon alap plusz tíz perc várakozás. Valószínű, ha valaha napi ingázó leszek, más szemmel nézem, jobban fog érdekelni, mikor érkezem, nem az, hogy mikor indulok. Bár érkezésnél is csak 5-10 perc maximum késést tapasztaltam NÉHÁNYSZOR a vasútnál. Tehát egy szó, mint száz, én ugyan kirándulóként de saját tapasztalatok alapján a pontosságot is a vonat mellé írnám.
Már mások is felsorolták, szóval biztosan lesz ismétlés:
- Általában kényelmesebb, elfér a lábam.
- Nincsenek akkora fékezések, így ha nincs ülőhely, kevésbé kell kapaszkodni.
- Általában gyorsabb (vannak kivételek)
- Van wc
- Nagyobb a mozgástér
- Sötétedés után nagyobb eséllyel tudok olvasni (távolsági buszon általában lekapcsolja a sofőr, így nem kapcsolható fel a világítás)
- Laptop is elfér az ölemben
- Busszal nagyobb eséllyel lehet megjárni nyáron ha légkondis a busz, és nem megy a légkondi, mert csak a tető nyitható rajta, a légkondis vonatokon azért akad nyitható ablak
- Biztonságosabb
- Nincs az a kockázat, hogy sokan akarnak felszállni, és nem engednek fel. Nem változik heti szinten, hogy engednek-e fel álló utasokat.
- Egyes kisebb megállóknál nincs a para, hogy esetleg a buszsofőr nem hajt be oda.
- Nem próbál a buszsofőr zsebre dolgozni, hogy aztán az ellenőrnél te vigyed el a balhét.
- A csatlakozást van hogy megvárják, busznál természetesen sosem.
Az én helyzetemben inkább a buszt részesíteném előnyben... Bár most a hidegebb időkben inkább vonatozom, mert messzebb van a buszállomás, de tavasztól lehet, hogy megint buszozok.
Normál esetben vonatozni szeretnék jobban, de az akkor, lenne, ha a régi (mozdony + személykocsik) vonatok járnának felénk. Sajnos ezek a sz.r Desiro-k járnak felénk, és mivel 40 km-re járok, ezért nagyon idegesítő. 20 km után nagyon kényelmetlen és ezeket a 4-es üléseket utálom, főleg csúcsidőben...
A busz igaz, hogy dugóban áll reggelente, de legalább kényelmesebb, és 2-es ülések vannak nagyrészben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!