Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Nektek mi lenne a véleményetek...

Nektek mi lenne a véleményetek egy ilyen rendszerről? Örülnétek neki?

Figyelt kérdés
Mondjuk lenne egy olyan computer aki minden buszba be lenne építve, és ami érzéjelné a le és felszállókat (megkülönböztetve a kettőt egymástó), így mindig tudná, hogy épp mennyien vannak a buszon. A buszra a jegy, nem fix árú lenne, hanem a kereslet-kínálat fúggvényében változna. Ha pl. kevesen lennének a buszon, akkor olcsóbb, ha sokan akkor drágább lenne a jegy. A le- és felszállással folyamatosan változna a jegy ára: a felszállások (vétel) növelnék, a leszállások csökkentenèk jegy árát.

2015. jún. 25. 12:00
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Én kicsit máson gondolkoztam már többször, elvileg keleten van is, bár nem tudom, milyen eredménnyel.

Elnézést, most ide írom be, nem feltétlen ér meg külön kérdést.

Ma már nem ügy elvileg érzékelni az utasokat, elvileg pár BKK-buszban működik is ilyen rendszer.

Ha egyszer lesz felesleges pénze a BKK-nak, el tudnék képzelni olyan monitorokat, amik a vonatok (értsd metró, hév, hosszabb járművek) egyes vagonjaiban levő utasok számát írja ki, vagy %-ban a kihasználtságot és valami apró, akár aranyos de érthető ábrát a zsúfoltságról.

Érdekelne, ha a 2-es metró állomásain az Örs felé, vagy mondjuk... az 5-ös HÉV-en a Batyi felé ki lenne írva, hogy a következő vonaton az első kocsi kihasználtsága 90% és mellé ábra a zsúfolt kocsiról, a 4. kocsi kihasználtsága már csak 10-20%, és mellé ábra a majdnem üres kocsiról, nos, akkor hátrébb fáradnának-e az utasok a peronon a járműre várva.

2015. jún. 25. 13:48
 12/14 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Először is szeretném negköszönni, hogy ennyien válaszoltatok, ilyen kevés idő alatt! :) A válaszokra reagálva: Egy jópáran írták, hogy fordítva logikusabb lenne, mert a busz költségei az utasok számától független és ahol többen utaznak, több fele is oszlik el a költség. Ez rendben is van, csak ha végig gondoljuk logikusab a dolgot, akkor rájöhetünk arra, hogy ha egy egyébként is gyéren használt vonalat még drágábbá tennénk, azzal csak még jobban csökkentennénk az adott járatot választó utasok számát, míg a sűrűn használt járatokon az olcsó jegy miatt még nagyobb tumultus lenne. Magával a vonal alapú jegyrendszerrel én se értek egyet, így lehetne, alapvetően használatarányos is a rendszer. A műszaki kivitelezésről nem tudok sokat mondani, mivel nem értek, így ennyire ehhez az egészhez és a kérdés is az egész dolog elvi részére vonatkozott. Volt aki azt kfogásolta, hogy mi van ha valaki vár a megállóban, 300 Ft-tal aztán megjön a zsúfolt busz, amire a a jegy jóval drágább lenne. Ez szerintem is probléma lehet, így szerintem is jó ötlet, hogy ne ennyre rugalmas legyen a rendszer, hanem korábbi utasszámlálás alapján, hosszabb időszakon (pl. 1 év) keresztül, egy adott vonalon ne változzon az ár, és mindig év elején legyen pl. meghatározva, higy mely vonalak használata mennyibe fognak kerülni. Emellett szerintem azt is be lehetne vezetni, hogy a jövendőbeli dugó díj és a parkolási díjak egy részéből beszállni a tömegközlekedés részének a finamszírozásába. Az ebből származó többletjövedemből egyrészt csökkenteni lehetne a jegyek átlagos árát, másrészt pedig korszerűsíteni lehetne a járatokat.
2015. jún. 25. 15:06
 13/14 anonim ***** válasza:
"Ez rendben is van, csak ha végig gondoljuk logikusab a dolgot, akkor rájöhetünk arra, hogy ha egy egyébként is gyéren használt vonalat még drágábbá tennénk, azzal csak még jobban csökkentennénk az adott járatot választó utasok számát, míg a sűrűn használt járatokon az olcsó jegy miatt még nagyobb tumultus lenne. " Nézd, azok a járatok azért kevésbé kihasználtak, mert olyan útvonalon mennek, ahol kevesebb ember utazik. Ha nekem fix úticélom van, nem fogok tök másfelé menni, mert ott olcsóbb a jegy.
2015. jún. 25. 17:55
 14/14 A kérdező kommentje:
Másfele nyílván nem fog menni az ember, de azt már lehet, hogy megteszi, hozy inkább autóba száll és azzal közlekedik.
2015. jún. 25. 18:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!