Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A metró az hivatalosan vasútna...

A metró az hivatalosan vasútnak számít?

Figyelt kérdés
Tehát ezek is ugyanolyan vasútvonalak, mint a többi, csak föld alatt vannak? Vagy más kategória?

2013. ápr. 16. 10:18
 1/7 anonim ***** válasza:
Mivel a Metropolitan Underground Railways elnevezésből származik, ami földalatti városi vasutat jelent, a válasz igen.
2013. ápr. 16. 10:26
 2/7 anonim ***** válasza:

A vasúti törvény szabályozásai alá esik, tehát igen.

(Amúgy a 60-as villamos is vasút hivatalosan.)

2013. ápr. 16. 13:03
 3/7 anonim ***** válasza:
Igen, síneken vonatok közlekednek a föld alatt, miért ne lenne vasút?
2013. ápr. 16. 15:38
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert például a villamos nem az. Ezért van a HÉV és fogaskerekű szintbeli közúti kereszteződéseinél fénysorompó valahol félsorompóval kiegészítve (mert vasút), és nincs a villamosnak, mert arra a kresz vonatkozik (elsőbbségi, stb dolgokban).
2013. ápr. 16. 17:58
 5/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat :)

és ha már szóbakerült: ha a fogaskerekű vasút az vasút, akkor a BKV miért nevezi villamosnak?

2013. ápr. 16. 21:24
 6/7 anonim ***** válasza:
nekem sem tetszik a fogaskerekű villamosok közé sorolása. hogy a BKV-nek (vagy már a BKK-nak) miért volt jó, milyen indokkal csinálta, nem tudom. én legalábbis biztosan valami különlegesebb számot, nevet adtam volna neki!
2013. ápr. 17. 01:58
 7/7 anonim ***** válasza:

Igen vasút, csak más a neve, mert kicsit különbözik. A HÉV is vonatnak számít meg a villamos is. Csak a villamos ugye árammal működik nevébe benne van és az a városon belül megy az utak közt és utcákba megy be.

A metró is ugyan ez csak a föld alatt megy és gyorsabb és az áramellátását a sínekből nyeri, nem a felette lévő vezetékekből és gyorsabb is. Nem kell figyelnie a pályát meg az autókat hogy mikor megy elé valami idióta. Persze a metrónál is van hogy valami sötét kiugrik elé, de ez ritka szerencsére.

2013. máj. 22. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!