Miért nem olcsóbb a tömegközlekedés, mint az autó?
Most 1 BKV buszjegy majdnem annyiba kerül, mint egy liter benzin, a '80-as években 1 buszjegy árán kb 10 liter benzint lehetett venni.
Ha egyedül megyek vhova akkor átszállások számától függően kb ugyanannyiba kerül, néha BKV olcsóbb, DE családdal egyértelműen az autó az olcsóbb.
Ezt nem beszi észre a VEKE és a városvezetés?
Kérdező!!
Egy vonaljegy nem 360 ft,hanem 320!Így a 18 jegy nem 6480,hanem 5780 ft!De tudok jobbat.Veszel 3 db napijegyet darabját 1550-ért,ami 3 főre 4650,és már megint orrvérzésig utazhatsz 24 óráig.Ezt übereld saját autóval vagy taxival!!
pont az ilyen utóbbi esetekre találták ki:
Ez a családi jegy tényleg jó áron van 2200 forintért.
Ha tovább emelik a benzin árát, megfontolom, köszi.:)
Olcsóbb.
Vagyis: attól függ. De jellemzően olcsóbb.
Nekem éves BKV bérletem van, ami durván 100 rugó. Ezért egy évben annyit megyek amennyit akarok, este részegen is elvisz. Reggel nem kell a dugóban ácsorognom, telepöfögnöm szmoggal a levegőt, és az utazás alatt mást is tudok csinálni... Mindemellett a BKV csúcsidőben jópár viszonylatban gyorsabb mint az autó (stressz mentesebb is, de ezt már csak zárójelben jegyzem meg).
Amúgy ténleg minden attól függ, hogy miylen viszonylatban nézzük. A belvároson belül mindenképpen a BKV nyer, a külső kerületek között viszont valóban lehet nyerő az autó.
De az autósok viszont hajlamosak nem számolni az egyéb, állandó költségeket, holott azért azt sem ártana:
- KGFB: 30e
- éves kötelező szervíz: 30e
- műszaki vizsga ára leosztva: 10e
- néha az autót le kell mosni, apróságokat venni hozzá (ablakmosó, gumicsere, fagyálló, stb..):10e
- súlyadó: 10e
- ha meg akarsz állni valahol, szinte mindenhol fizetős a parkoló a belvárosban, illetve kérdés hogy hány háztömb kerülés után lelsz szabad helyet
A lényeg: az autó kb. évi 100e ft, és akkor még a benzint nem számolgattuk, "csak" van egy autót. Namost nekem az éves bkv bérlet ennyi, amennyi pénzért annyit megyek amennyit akarok. Stressz mentesen, gyorsan. Igaz, én belvárosban járkálok, külvárosba ritkán.
Van autóm is, de csak hobbi célra, csak riktán hétvégente veszem elő. Néha mentem vele csúcsidőben: hát azt embernek nem kívánom. Máskor a BKV-n egy teljes hét alatt nem idegeskedek annyit, mint azon a 30 perc alatt, amíg kocsival megyek. Nem lehet előre jutni, sokszor már a 5-6. villamost látom elhúzni mellettünk, telepöfögöm a levegőt, nem tudok beleolvasni nyugodtan egy újságba, mert addigra zöld lesz és menni kell, ha nem megyek be a zöldben a kereszteződés közepébe hogy ne álljam el, már dudálnak... Nem való ez nekem.
Felszállok a villamosra, az végigsuhan a körúton, nulla CO2 kibocsátással és hamarabb beérek mint autóval. A parkolóhely miatt sem kell stresszelnem.
Igen, mindez igaz.
Összegzésül elmondhatjuk hogy egy egyedülálló belvárosi számára olcsóbb a BKV, de egy külvárosi család számára sok esetben az autó olcsóbb lehet.
Ma 19:51:
Előszöris: nemcsak Budapest létezik... Másrészt: persze, lehet találni erre is, arra is példát.
Vidéken, nem egész 10km távon: bérlet közel 10000Ft, autóval kb 14000Ft egy hónapra az utazás. A busz kb óránként van, tömegnyomor, 2x10 perc a buszmegálló. Melyiket választod?
"10km távon: bérlet közel 10000Ft,"
Aminek 86%-át a munkáltató köteles fizetni.
Azt választom, hogy a munkáltató fiztesse a bérletem, így a bejárásom nekem csak 1400 pénz havonta.
Én autó párti vagyok meg is írom hogy miért
most 7500 Ft ba fog kerülni a biztosításom egy évre.Ebből 1 havi 10 km-es bérletet se (kb 10.000 ft) veszek és akkor még megvan szabva hogy csak 1 útvonalon mehetek ha már máshová is kell menni akkor venni kell jegyet.4000 be a súlyadó ami nem sok egy évre és kb 4,5-5 litert fogyaszt az autóm 100 on ami megint csak kibírható.
A kocsi nem késik nem kell rá várni nem koszos nem büdös nem ül melléd idegen,alkoholista,büdös ember ha karban van tartva nem gyullad ki télen fűtött,nyáron hűtött sose kell állnod és ha van nagyobb holmid az se kell cipelned. Oda mégy vele ahova akarsz nem vagy korlátozva ezt a buszokról nem mondható el mert nálunk pl 2 km ert kell gyalogolnom a buszmegállótól hazáig télen mínusz 10 fokba.(ami nem kellemes) ja és még az idegesítő kötekedő ellenőrökről nem is írtam akik megint csak ok nélkül minden sz*rért büntetnek.A rendőrök is ilyenek de velük csak fél évente 1 * találkozok hál istennek.A jegy is irreálisan magas pl BKV jegy 320 ft volánnál pl nálunk 155 forint 5 km 10 km 245 oda vissza már 500 forint amiből veszek egy liter benzint és kb 2 * oda vissza megjárom az utat belőle.
Maradok az autónál 1000 * jobban megéri akárki akármit mond ír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!