Autó vagy tömegközlekedés?
Ha van rá lehetőséged, tedd le a jogsit.
Attól függ hogy milyen viszonylatban és mennyit jársz. Belvároson belül a BKV leveri a kocsit mint vak a poharat. Nekem van autóm, de csak hétvégén használom hobbi autóként, hétköznapokon csakis BKV-val járok. Még este is, mert akkor meg iszom/fáradt vagyok, kocsi ilyenkor szóba sem jöhet. Plusz este sincs parkolóhely.
A BKV (ha ténleg sokat jársz) jóval olcsóbb mint az autó. Az éves bérlet 100e, és ettől kezdve annyit mész vele amennyit akarsz. Az autó 1 évre sacc legkevesebb legalább 300e ft, de a fél millát is simán elérheti...
Persze vannak olyan útirányok amiken a BKV ténleg nem éppen ideális, pl rákosborzasztóról budaörsig kijutni autóval sokkal gyorsabb (persze nem olcsóbb) mint BKV-val.
Ha 1-2 járművet veszel igénybe akkor maradnék a BKV-nál...
Egy autónak, ha naponta egy órát autókázol, olyan 70-80 ezer között mozog a havi ktg.-e.
A BKV-bérlet meg egy tízes.
Én nagyon sajnálnám a pénzt autóra. Tény, hogy kényelmesebb, gyorsabb.
De én azt az évi közel egy millából inkább elmennék üdülni, még ha a feláldozom a kényelmemet érte akkor is.
Vagy leteszem a pénzt, és 15-20 év múlva a gyerekednek tudsz belőle lakást venni.
Mielőtt bárki megkérdezné, hogy jött össze ez a 70-80 ezres összeg, arra is kell gondolni, hogy egy autóba nemcsak üzemanyag kell + biztosítás, hanem le is kell cserélni 6-8 évente.
Mégha el is lehet adni 1 milláért a régi autót, akkor is hozzá kell még tenni min. 2-2,5 milliót a következőre.
Tehát 6 év alatt ajánlatos összespórolni 2 millát, ez is nagyon megdobja a költségeket.
Mielőtt bárki megkérdezné, hogy jött ki ez az összeg, egy autóba nemcsak üzemanyag kell + a biztosítást fizetni, hanem 6-8 évente le is kell cserélni. Erről sokan hajlamosak megfeledkezni, ha a kocsi költségeiről esik szó. Min. 3 millió egy új autó, de inkább 3,5-4 egy normális.
Még ha el is lehet adni 1 milláért a régit, akkor is össze kell spórolni 2 millát 6 év alatt.
De lehet, hogy arról az 1 millióról (a régi kocsi ára) el is lehet feledkezni, ha netán néhány javításra van szükség az autón, és már nincs garanciában, akkor nem sok marad belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!