Milyen vonatok ezek az új fajta, , dizájnosabb"piros mozdonyok?
# 9/15
" Csak pár idóta találta ki ezt a flörtölést..."
Mert csak pár idióta mondja helyesen. A Flirt angol szó és bizony hivatalosan "Flört"-nek kell ejteni. Az, hogy Magyarországon miképp honosodik meg, az totálisan lényegtelen. Vannak vad magyar nyelvi koholmányok, s gondolom, Te sem sok angol órát látogattál. Néhány példa a rengetegből...
Windows XP
Magyarul:
- Windóz iksz pé
- Windouz iksz pé
Helyesen: Windouz ex pi
A Microsoft ügyfélszolgálatát is csípem...
Microsoft
Magyarul: Mikroszoft
Helyesen: Májkröszoft
Magyar vasút hangosbemondó:
EuroNight
Magyarul: Euronájt
Helyesen: Juronájt
EuroCity
Magyarul: Eurosziti
Helyesen: Jurosziti
Imádom, amikor két nyelv "katyvaszát" beszéljük. Erről ennyit! :D
"A Flirt angol szó és bizony hivatalosan "Flört"-nek kell ejteni. s gondolom, Te sem sok angol órát látogattál. "
Köszönjük Mr. Oktondi a modoros kioktatást, de sajnos ezért felesleges volt koptatnod a billentyűzeted. Megnyugtatlak, kellően sok angolórára jártam ahhoz, hogy nyelvvizsgával ismerjék el a tudásom...
Kettőnk között van egy nagy különbség: én tudom azt, hogy a FLIRT jelen esetben nem egy angol szó, hanem (lévén a motorvonat gyártó vállalata svájci) egy német betűszó. A Flinker Leichter Innovativer Regional-Triebzug (Fürge Könnyű Innovatív Regionális Motorvonat) rövidítése.
Arról már vitatkozhatunk, hogy ez véletlen-e, és valószínűleg nem, hanem tudatos, ezt a FLIRT testvére a KISS megjelenése óta sejthetjük... (komfortabler innovativer spurtstarker S-Bahn-Zug).
Ettől függetlenül amíg a gyártó által is felvállaltan ez egy német betűszó, addig bizony a helyes kiejtése FLIRT és nem flört.
Még ha 20 ide nem illő ócska példát felsorolsz mögé akkor sem. :)
Akkor mondok neked ideillőt:
Fast Light Innovative Regional Train
:)
Ezt is a Stadler használja. Na, akkor most FLIRT, vagy FLÖRT?
Akkor utoljára csak a te kedvedért:
A gyártó vállalat svájci, német ajkú területen gyártják. A hivatalos a flirt. Ha tetszik ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!