Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Hogy nem szakad be a metróalag...

Hogy nem szakad be a metróalagút a Duna alatt?

Figyelt kérdés
És amikor még csak fúrták az alagutat, azt hogyan oldották meg, hogy a folyó súlya alatt nem omlott be a föld?
2010. szept. 26. 20:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Folyamatosan alátámasztották. Valamint ha az alagút keresztmetszetét nézed, látod, hogy kör alakú, az a legstabilabb, mert elvezeti a súlyt.

Na meg nem közvetlen a Duna alatt van, hanem mélyebben, nem véletlen abban a metróban kell a legtöbbet mozgólépcsőzni :)

2010. szept. 26. 21:04
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A 2-es metrónál az összes mély alagutat túlnyomás alatt építették, a munkások sűrített levegőben dolgoztak. Amikor kivájták az alagút egy szakaszát, már tették is be tűbingeket (fémszerkezet). Nem tudott beomlani.

[link]

2010. szept. 26. 21:05
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a linket :)
2010. szept. 26. 21:11
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
21 05-ös vagyok. Ott voltam 1970-ben a 2-es metró első szakaszának bemutatásán (munkahelyről szervezték meg, én még inasgyerek voltam), nagyon érdekes volt, aztán az átadási ünnepséget is láttam. Mindenki élvezte, nem bántuk a nagy tömeget. Metrósok zöld egyenruhát hordtak és nem tartozott a BKV-hoz.
2010. szept. 27. 12:40
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Aztán azt se felejtsük el, hogy a víz jóval könnyebb a földnél. Az alagutak java ugye föld alatt fut. Ha ott nem szakad be a földréteg súlya alatt, ugyan miért szakadna be a lényegesen kisebb fajsúlyú víztömeg súlya alatt ? :)

maci

2010. szept. 27. 15:15
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A levegőtúlnyomás nem azért volt hogy a föld ne szakadjon be.

Levegőtúlnyomásban (keszonban) ugyanúgy beszakad a föld...

A túlnyomás a föld részecskéi közötti vizet és a futóhomokot hivatott távoltartani a munkaterületről.

Az új alagutaknál pedig a tübbingek tartják meg a föld súlyát, ezért nem omlanak be. Amíg a tübbinget be nem építik, addig pedig maga a gép tartja meg.

2010. szept. 27. 16:30
 7/7 anonim ***** válasza:
Te nem nézel natgeot meg discoverit?
2010. okt. 3. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!