Mozdonyvezetőknek nem kell jogosítvány?
Nem az. Személygépkocsira értem.
A tipusismeret más.
Nem kell, nem fog megállítani a rendőr.
Semmi köze a kettőnek egymáshoz.
"De ha megnéznéd a sajátodat"
Utolsó. Nekem nincs jogosítványom.
Miért kéne? Semmi köze a jogosítvány megszerzéséhez szükséges ismereteknek egy vasúti jármű vezetéséhez.
A vasúton senki nem fog előzni vagy sávot váltani, nincs egyenrangú kereszteződés, szóval semmi olyan nincs, ami a közúti közlekedésben viszont van. Viszont elsírnád magad, ha tudnád, mennyivel több minden tudnivaló van helyette. Szinte még az is le van szabályozva, hogy melyik mozdonyon hogy finghatsz bele a székbe. (nem vagyok mozdonyvezető, csak bele-beleolvastam a neten elérhető dokumentumokba).
A vasúti járművezetőknek is van jogosítványuk. Az alábbi rendelet írja le hogy minek kell rajta lennie, hogy kell kinéznie. Ez egy eu-s rendelet, 2010-ben cseréltük (kezdtük cserélni:D) le az összes régi, kinyithatós jogsit az újra.
A jogosítvány mellett van még több papír is amit a mozdonyvezetőnek magánál kell hordania. Az egyik a kiegészítő tanúsítvány amin például a fentebb említett típusismeretek is rajta vannak, meg még sok más adat is.
Vagy arra gondolsz, hogy a mozdonyvezetőnek kell-e autóra jogosítvány, vagy vezethet a mozdonyvezetői jogosítványával autót?
Igen kell neki jogosítvány közűtra és az adott járműkategóriára amit vezetni akar. Az egy teljesen más tészta mint a mv jogsi!
Közúti közlekedésben nyilván kell a mozdonyvezetőnek is (közúti) járművezetői engedély ugyanúgy , mint a burkolónak vagy a bolti eladónak.
A vasúti közlekedésben szintén kell vasúti járművezetői engedély és vasúti járművezetői tanúsítvány - utóbbi feleltethető meg leginkább a közúti járművezetői igazolvány hátoldalán szereplő kategóriáknak, csak vasúton a vezethető járműtípusok vannak rajta felsorolva és ennek nagyobb a helyigénye , ezért a külön dokumentum.
Ne legyetek már ennyire degeneráltak. Szerencsétlen kérdező arra volt kíváncsi, hogy feltétel e a mozdonyvezetői állásra való jelentkezéskor a B kategóriás jogosítvány. #5 Látom, Te is képben vagy, hogy a vonatközlekedésben melyik kártyára mi kerül.
Amúgy nem feltétel, de előny, mert például ha messze laksz a telepállomásodtól, vagy a jelentkezési helyeid egyikétől, és neked valami hajnali jelentkezésed van, akkor sanszos, hogy az első vonattal már nem érsz be, így az utolsóval kényszerülsz menni, de akkor meg jön a hajléktalankodás, stb... (egy mozdonyvezető)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!