Ha látunk egy agresszívan viselkedő kötekedő emberfélét a buszon vagy hordát akkor a többség miért nem áll ki az elszenvedő emberért?
Mert félnek.
Elég szomorú tény, de így van. Félnek, hogy végül őket verik meg, őket rabolják ki, vagy őket IS.
Benne van az általános töketlenség is, hogy mindenki lapít magának olyankor is, amikor igazából nincs veszélyhelyzet, csak simán ki kéne egy kicsit állni magunkért.
Mint amikor az IC-n lehalkíttattam egy emberrel a maxon üvöltő tabletjét, a mellettem ülő utas részéről meg annyi telt, hogy hátba veregetett, miután a delikvens már leszállt.
Ha ártalmatlanná teszed az agresszívan viselkedő kötekedő emberfélét a buszon és ezzel megvéded az ártatlan utastársad testi épségét és megakadályozod, hogy kirabolják, akkor annak legnagyobb eséllyel az lesz a következménye, hogy a kiérkező rendőrök téged is előállítanak, méghozzá garázdaságért. Ha nincs szerencséd, akkor nem a rendőrök érnek ki hamarabb, hanem a rokonok erősítésként, és szinte biztos hogy a kést beléd szúrják, de most ne ezt az esetet vizsgáljuk.
Nézzük az első esetet, ahol te ártalmatlanítottad a támadót és a rendőrök megérkeztek. Téged előállítanak garázdaságért, akit összevertél, az kap majd egy jó ügyvédet, rögtön kitalálják hogy rasszista indíttatású támadás volt, a buszon lévő utasok közül senki se fog tanúskodni, mert a verekedés látványa miatt elmenekülnek, a támadót rablás kísérlete miatt, téged pedig garázdaságért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek. Utána retteghetsz, hogy a támadóval vagy a hozzátartozóival ne találkozz még egyszer az utcán. És van egy felfüggesztetted. Szabadlábon vagy, de a támadó is. Megérte megvédeni a buszon az áldozatot szerinted?
Sajnos, a 8-as válaszadóval kell egyetértenem.
Nem mindenki Bruce Lee, vagy Terminátor.
Kötelességemnek érzem, hogy kiálljak az igazságtalanság ellen. Kalauzt is védtem már meg kétes alaktól.
Mikor négyen megtámadtak a vonaton középiskolás koromban egy teljes kocsi, ismerősök, kalauzok, utasok nézték végig a műsort. Megfogadtam, hogy nem hagyom hogy más hozzám hasonlóan egyedül maradjon egy ilyen helyzetben.
Vannak állampolgári minimumok, mint a rendőr hívás a sarokból... Meg van más is.
„Merek annyit, amennyit férfi merhet;
Aki többet mer, nem ember.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!