Tegyük fel a következő esetet: autóval megyek, egy kereszteződéshez érve elsőbbséget kell adnom a jobbról érkezőnek (stop tábla + jobbkéz szabály miatt is), csakhogy amikor odaérek azt látom, hogy a jobbról érkező autó még olyan távol van, hogy biztonságosan tújuthatok az adott kereszteződésen. Továbbgurulok az autóval, viszont még mielőtt elhagynám a kereszteződést, egy hirtelen forgalmi helyzet változás miatt (pl megáll az előttem haladó autó közvetlenül a kereszteződés után) nem tudok tovább menni, vagyis a kereszteződésben ragadok. A jobbról érkező autó eközben viszont odaér és belémhajt oldalról, mivel ő a sebessége megválasztásakor arra számított, hogy addigra én már nem leszek útban és kellően rutintalan ahhoz, hogy egy gyors fékezéssel elkerülje az ütközést.
Ilyen esetben mindenképpen vizsgálni fogják a baleset körülményeit. Legjobb az én példám: STOP táblánál megálltam, de aztán sajnos elektronikai probléma miatt leállt az autóm. Se előre se hátra. Akkor még javában nem volt ott senki. Épp szálltam volna ki, hogy félretolom, Abban a pillanatban Jött egy kocsi, de legalább 70-el és se vészfék, se dudálás DURR telibe a kocsim oldalát. A szemközti oldalon buszmegálló volt, ahol az utasok várakoztak, és azok tanúsították, hogy hiába volt elsőbbsége, nekiment egy álló autónak. Természetesen erősödött, hogy "Így elsőbbség, úgy elsőbbség" Aztán mikor rendőrt hívtunk, őt hozták ki hibásnak. Ugyanis ő azt állapította meg, hogy nem tett meg semmit a baleset elkerülése érdekében. Azt mondta neki, a rendőr, hogy "És ha egy kisgyerek állt volna az út közepén, annak is nekiment volna gondolkodás nélkül csak mert elsőbbsége van??" arra már nem mondott semmit, csak le hajtotta a fejét.
2022. szept. 19. 09:39
42/42 anonim válasza:
Ha féktávon belül kivágsz eléje, akkor mindenképpen te vagy a hibás, mert nem adtad meg az elsőbbséget. Ha viszont ott vagy egy ideje, de ő mégsem fékez le, akkor az már az ő hibája. Miért is? Mert álló jármű nem okoz balesetet. Pl ha a rádiót babrálta, vagy a telefonját nyomkodta, akkor előveszik őt is: akár láthatta is az álló autót, de mégsem tett meg semmit az ütközés elkerülése érdekében.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!