Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Elsőbbségadás mindenáron?

Elsőbbségadás mindenáron?

Figyelt kérdés

Tegyük fel a következő esetet: autóval megyek, egy kereszteződéshez érve elsőbbséget kell adnom a jobbról érkezőnek (stop tábla + jobbkéz szabály miatt is), csakhogy amikor odaérek azt látom, hogy a jobbról érkező autó még olyan távol van, hogy biztonságosan tújuthatok az adott kereszteződésen. Továbbgurulok az autóval, viszont még mielőtt elhagynám a kereszteződést, egy hirtelen forgalmi helyzet változás miatt (pl megáll az előttem haladó autó közvetlenül a kereszteződés után) nem tudok tovább menni, vagyis a kereszteződésben ragadok. A jobbról érkező autó eközben viszont odaér és belémhajt oldalról, mivel ő a sebessége megválasztásakor arra számított, hogy addigra én már nem leszek útban és kellően rutintalan ahhoz, hogy egy gyors fékezéssel elkerülje az ütközést.

Ilyenkor ki mulasztott? Kinek jár a büntetés?

2019. júl. 17. 12:40
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:
29: Válaszolni is fogsz, vagy csak ideböfögtél egyet?
2019. júl. 17. 19:39
 32/42 Koplárovics Béci ***** válasza:
25%

"vagyis bármikor leléphet egy-két gyalogos."

Na ebből (is) látszik, hogy nem vezettél még. Nem. Nem így működik, hogy a gyalogos bármikor lelép eléd. Körülnéz. És utána indul. Nos, amíg körülnéz, az alatt az 1-2 másodperc alatt már ott sem vagy(ok). Álló helyzetből. Nem állatkodva, teljesen normálisan. Ugyanis ha azt látja, hogy az autós jön, akkor nem fog elindulni. Nem fog. Nem hülye. Mert akkor folytathatod a sort, és nem délután ötig állsz a kereszteződésben, hanem két hétig. És ez már a tökölés, töketlenkedés. Ezért is meg fognak buktatni vizsgán.

"Ezen felül számos olyan kereszteződés van, amelyik közvetlenül a járda sarkánál van"

Ott meg nem " kóricálnak fel-alá a zebra melletti járdán". Mivel - mint írod - a kereszteződés sarkánál van. Azaz: vagy elsőbbséget kellett kapniuk ezeknek a gyalogosoknak azoktól az autósoktól, akiknek neked elsőbbséget kellett kapniuk, vagy elég jól láthatóan a zebra felé tartanak. Megjegyzem: a zebra felé tartásra nem kell elsőbbséget adni a gylogosnak autósként. És nincs olyan, hogy lelép a zebrára, és akkor neked abban a pillanatba meg kell állnod. Mint írtam (többször is) a gyalogosnak MEG KELL GYŐZŐDNIE arról, hogy tényleg nem fogják elütni. Legalábbis az értelmesebb része ezt teszi, a többi meg korán hal.

Szóval hányadik órádon vagy eddig túl?

2019. júl. 18. 07:01
 33/42 A kérdező kommentje:

" Nem így működik, hogy a gyalogos bármikor lelép eléd. Körülnéz. És utána indul. Nos, amíg körülnéz, az alatt az 1-2 másodperc alatt már ott sem vagy(ok)."

Nagy a fejed Béci, de nincs mire.. Ha egy gyalogos a gyalogátkelő hely előtt áll és körülnéz láthatóan átkelési szándékkal, akkor te ott jobb ha már nem indulsz rá, mert ha van egy rendőr a közelben, ezért már bírságolni fog.

(Gondolom forgalmi vizsgád még nincs meg.)

2019. júl. 18. 09:13
 34/42 anonim ***** válasza:
0%

32-esnek teljesen igaza van.

És mielőtt velem is kötekednél, kérdező, megvan a forgalmi vizsgám. 29 éve (!), és azóta vezetek.

Rólad viszont ordít, hogy gyakorlatai tapasztalatod nagyon nincs a közlekedésről, és teljesen légből kapott, elméleti problémákon lovagolsz.

A kérdésedet megválaszoltuk már korábban, azóta nem győzöd csűrni, csavarni.

2019. júl. 18. 10:36
 35/42 A kérdező kommentje:

Goldmund73: Igazság szerint nem érdekel, kinek mióta van forgalmi vizsgája. Koplárovics kolléga rugózik ezen állandóan, ezért tett kíváncsivá. Ha nem vetted volna észre, a kötekedést is ő kezdte. Mindegy..

Ami a gyalogos elsőbbségét illeti, jogi fórumról idézek egy megszívlelendő gondolatot: "Az autósnak észlelnie kell a gyalogos átkelési szándékát, és ha valós elsőbbségi helyzet keletkezik, meg kell állnia akkor is, ha a gyalogos még nem lépett le az úttestre. De ha nem észleli, és hirtelen mégiscsak ott van előtte a gyalogos, arra nincs mentség."

Ugyanis ha ráindítasz egy átkelési szándékkal nézelődő gyalogos előtt a kereszteződésre, és emiatt elütöd aki közben lelépett az úttestre (ami ugye várható volt), abból te sehogy nem fogsz jól kijönni, elhiheted.

Amúgy az említett fórumon is pont egy bírságolásról van szó, amikor is az autós nem állt meg a járdán várakozó gyalogosok előtt.

A rendőr nem véletlenül büntet ilyen esetben, mert bár a kresz szerint (de jure) a gyalogosnak csak akkor keletkezik elsőbbsége, amint lelép a járdáról, viszont - tekintve a gyalogosgázolások relatíve nagy számát - a napi gyakorlatban (de facto) a rendőri intézkedések során a gyalogos alapból elsőbbséget élvez egy ilyen szituban. Lehet hogy nem jogszerű, viszont a kresz sok forgalmi helyzetet (főleg az elsőbbségadásra vonatkozó szituációkat) nem szabályozza precízen (a kérdésemet is ezért írtam ki), így a jogértelmezés a napi gyakorlatban a sarki rendőrök szája íze (vagy központilag kiadott irányelvek) szerint történik.

Amit te "légbőlapott elméleti problémának" nevezel, azok nagyon is valós szituációk, amelyek nap mint nap előfordulnak az életben. És ha egy ilyen során baleset történik, akkor az a néhány másodperc amit te rutinból gondoltál megoldani, adott esetben a legapróbb részletekig elemzett elméleti szőrszálhasogatások alapja lesz az eljárás során.

2019. júl. 18. 11:30
 36/42 anonim ***** válasza:
#34: Szerintem nincs igaza 32-esnek. Ha látja hogy a gyalogos átkeléshez készülődik, akkor már jobb ha nem indul meg, mert nyilvánvaló hogy a gyalogos le fog lépni. Ilyenkor nem biztos, hogy gázadás után sikerül az autósnak kellő időn belül megállnia. Oké, jó esetben a gyalogos visszahőköl, autós elmegy, anyázás, aztán happy end. De ha baleset lesz belőle, az autós ebből nem fog tudni kimagyarázkodni.
2019. júl. 18. 11:51
 37/42 Koplárovics Béci ***** válasza:
41%

"Ha egy gyalogos a gyalogátkelő hely előtt áll és körülnéz láthatóan átkelési szándékkal, akkor te ott jobb ha már nem indulsz rá, mert ha van egy rendőr a közelben, ezért már bírságolni fog."

Ha a gyalogos az átkelőhely előtt átkelési szándékkal áll, akkor nem indulsz el a kereszteződés másik oldaláról. Te meg korábban arról beszéltél, hogy ha már elindultál. Meg hogy csak ott lézengenek a járdán. Most akkor melyik?

Összevissza beszélsz, meg találgatsz ki újabb és újabb lehetetlenséget. Azt sem tudod mennyi idő átérni egy kereszteződésen. És ha tudni akarod, levezettem párszázezer km-t, és még nem ütöttem el senkit, és dudálni sem szoktak rám... Rólad ezt még nem tudjuk.

"Ha nem vetted volna észre, a kötekedést is ő kezdte."

Én válaszoltam. Cáfoltam, hogy az általad elképzelt helyzetek léteznek. Szerintem teljesen jogos feltevés, hogy fogalmad sincs, hogy miről beszélsz.

"Ugyanis ha ráindítasz egy átkelési szándékkal nézelődő gyalogos előtt a kereszteződésre, és emiatt elütöd aki közben lelépett az úttestre (ami ugye várható volt), abból te sehogy nem fogsz jól kijönni, elhiheted."

Ez így van, de ismételni tudom magam. Az eredeti kérdésed pont az, hogy te már beleindultál a kereszteződésbe, amikor egy akadályozó tényező felmerül.

"Szerintem nincs igaza 32-esnek. Ha látja hogy a gyalogos átkeléshez készülődik, akkor már jobb ha nem indul meg, mert nyilvánvaló hogy a gyalogos le fog lépni."

Nálam az átkeléshez készülődés azt jelenti, hogy megáll a zebránál, és körülnéz. Esetleg már a zebrához közeledve (nem 5-10m-ről, hanem 2-3m-ről) körülnéz. Nem az, hogy körülnézés nélkül csak megy (mint) az eszetlen. És még ilyenkor is hányszor lehet rászaladni arra, hogy megállok, az meg csak bámul, meg integet, hogy "ja, én csak ideálltam".

2019. júl. 18. 16:43
 38/42 A kérdező kommentje:

"amíg körülnéz, az alatt az 1-2 másodperc alatt már ott sem vagy(ok). Álló helyzetből."

"Ha a gyalogos az átkelőhely előtt átkelési szándékkal áll, akkor nem indulsz el a kereszteződés másik oldaláról."

Már ez a két mondatod is tökéletesen üti egymást; úgyhogy erről ennyit, hogy kinek nincs fogalma arról mit beszél. Persze nyilván ezt is ki fogod magyarázni, ebben nagy vagy. De ez a része nem nagyon érdekel.

"Én válaszoltam. Cáfoltam, hogy az általad elképzelt helyzetek léteznek."

Cáfolni nem cáfoltad, csak tagadtad, az nem ugyanaz.

De még egyszer megismétlem: a kérdést azért írtam ki, mert a kresz az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat meglehetősen elnagyoltan tárgyalja, és amikor baleset történik, emiatt gyakran még hivatalos eljárás keretében is nehéz dönteni, hogy ki hibázott. Nem véletlen, hogy több fórumon is polémiák alakulnak ki egy-egy forgalmi szituáció értelmezését tekintve és jogegységi határozatokban próbálják később definiálni az irányelveket ezekre vonatkozóan (amelyeket aztán vagy figyelembe vesz az aktuális bíróság vagy nem).

2019. júl. 18. 18:53
 39/42 anonim ***** válasza:

"nem szabad behajtani egy kereszteződésbe, ha forgalmi okokból nem tudod elhagyni"

Ez csak lámpás kereszteződésre vonatkozik. KRESZ 9.$. (7) "Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni."

Az elsőbbséggel rendelkező autósnak is mindent meg kell tennie a baleset elkerülése érdekében. Ha azt látja, hogy egy autó nem tudja elhagyni a kereszteződést, akkor nem mehet neki.

2019. júl. 18. 20:58
 40/42 anonim ***** válasza:
47%

Több olyan kereszteződés is van mifelénk, amire illik a leírás, de soha életemben nem volt még ilyen probléma, pedig nem kis ideje vezetek már.

A helyzet az, hogy akit egy zebránál megfog a gyalogos és emiatt a másik autós közben odaér, az szimplán nem adta meg az elsőbbséget a STOP táblánál.

Ha gyorsan akarsz átsuhanni, akkor megnézed van-e gyalogos a zebra közelében, ha van, akkor nem indulsz el, mert nem biztos, hogy el fogod tudni végezni a manővert (hacsak szabálytalanul el nem suhansz a gyalogos előtt, de ebben az eshetőségben most inkább ne gondolkodjunk). Ha nem látod be a zebrát, akkor eleve el sem gondolkozol a gyors átsuhanáson, mert... nem látod lesz-e gyalogos.

Az egyik kommentelő megjegyezte, hogy a leírt szituáció balra kanyarodva telezöldnél elő szokott fordulni, csak ezzel az a baj, hogy az egy teljesen más helyzet, mint amit a kérdező feltett, ne keverjük ide.

2019. júl. 18. 22:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!