Előre leszögezem (még mielőtt megkapom a 'remélem legközelebb anyádhoz megy a mentő' jellegű kommenteket) hogy nyilván nem hajtok ki szándékosan mentő/tűzoltó stb elé még akkor sem, ha a 2 közül csak az egyik megkülönböztető jelzést használja. A kérdés csak elméleti.
Szóval a szitu a következő: haladok az úton, jön egy kereszteződés ahol egyébként elsőbbségen lenne. Alárendelt útról érkezik egy csak kék villogót használó mentőautó. Nálunk (vidéki nagyváros, nem tudom máshol hogy van) gyakori hogy ha nincs olyan forgalmi helyzet akkor csak a villogót használják. Na most ha sziréna+villogóval jön neki van elsőbbsége, de ha csak villogóval akkor nekem. Viszont mi van akkor ha a szirénát közvetlenül csak a kereszteződés előtt kapcsolja be? (kb 15-20 méterrel a kereszteződés vonala előtt, 40-60 km/h körüli városi sebességekről beszélünk)
10-es! Igazad van, de te sem a kérdésre válaszolsz. Ami arról szól, mi van akkor, ha csak az utolsó utáni pillanatban kapcsolja be a szirénát, túl későn.
2019. jún. 25. 15:29
12/15 anonim válasza:
Ez csak a jogszabály kiforgatása, nem bíróságon vagyunk. HA ő figyelmen kívül hagyhatja az elsőbbségre vonatkozó előírásokat, akkor nem elsőbbsége van. Mindenkinek csak akkor van elsőbbsége, ha meg is adják neki. Neked zölded van, de ő szirénázva villogva jön és nekimész, téged vesznek elő, nem őt, amiért nem győződött meg róla, hogy megkapja az elsőbbséget. A bizalom elve rá is érvényes, joggal bízik abban, hogy te figyelsz és el fogod engedni.
2019. jún. 25. 15:35
13/15 anonim válasza:
#12: ez nem igaz! Lehet, őt is előveszik, de a mentőst is...
Lásd a korábban említett békéscsabai mentős esetét:
Ezek után biztos sietni fognak a mentők, de ezt mondom, hogy ezt ki hogy értelmezi, nincs sehol leírva egyértelműen.
2019. jún. 25. 18:10
15/15 Majatom válasza:
11-es. Pedig a kérdésre válaszoltam, mert ha egyáltalán nem kapcsolja be a hangjelzést, akkor a tábla miatt elsőbbséget kell adnia. Ha bekapcsolja a hangjelzést, akkor csak akkor hagyhatja figyelmen kívül az elsőbbség adás táblát, ha meggyőződött róla, hogy elengedik, tehát akkor sem vágódhat ki a kereszteződésből, ha mégis így tesz, ő (is) hibás lesz. Ezek alapján teljesen mindegy, hogy mikor kapcsolja be. Egyébként félreértés ne essék, nem a kéklámpások ellen érvelek, én személy szerint akkor is lehúzódok, ha szemből jön, én nem kell senkit megelőzzön, de a jogszabály elég egyértelműen fogalmaz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!