Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a véleményed a tötymörgőkir...

Mi a véleményed a tötymörgőkirályokról?

Figyelt kérdés
Akik településen 30-al tötymörögnek, ha meg főútra tévednek akkor 60-70-el mennek. És nem a traktorokra, vagy a 1,5 tonna súlyt vivő kisterhekre gondolok, hanem a pár éves személyautókra.
2018. nov. 27. 11:42
1 2 3
 21/29 Alex Fly ***** válasza:
@19: akkor a legelső lehetőségnél megelőzöm és akkor 10 km/h-val nem fog visszaelőzni. Addig meg megyek mögötte -előfordult már ilyen eset. Mi a probléma?
2018. nov. 27. 20:58
 22/29 A kérdező kommentje:
És ha nem tudod visszaelőzni, mert szembe nagy a forgalom vagy előzni tilos van?
2018. nov. 27. 21:05
 23/29 Alex Fly ***** válasza:
@22: amit írtam.
2018. nov. 27. 23:39
 24/29 anonim ***** válasza:
14: Azt ne magyarázd be nekem, hogy a Pesti úton csúcsidőben az 50 helyett a 40 a legnagyobb bajod, mert nem hiszem el neked. Ácsorogsz úgyis a Kucorgónál, át kell engedni a gyalogost vagy 5 helyen és beengedni két buszt, aztán áll a sor az Elàgnál is. Hagyjuk màr ezt, tényleg nem egy kibírhatatlan dolog. És ismétlem, úgy mondom ezt, hogy én is haladósabb vagyok, 60 körül megyek városban, ha nincs előttem senki.
2018. nov. 28. 06:15
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

Egyik véglet se menti fel a másikat. A notórius lassan haladók éppúgy idegesítőek és veszélyesek, mint a notórius gyorshajtók. Két példát szeretnék hozni erre. Egyik nap 31-es főúton haladva lakott területen kívül egy autó 50-nel haladt. Aki ismeri a 31-est az tudja, hogy viszonylag nagyobb a forgalom rajta, kanyargós, és az út állapota sem a legjobb sok szakaszon. Na most, az 50-nel haladó szép kis sort csinált saját maga mögött. Persze a közvetlenül mögötte haladók nem igen akarták előzni. Az eredménye az lett, hogy sokaknál elszakadt a cérna, kivágódtak a sorból, és elkezdték a sort előzgetni. Egy olyan úton, ahol gyakorlatilag sok a kanyar, és mindig számolni kell a szembe forgalomra is, ez kifejezetten veszélyes. Én egész sokáig bírtam, de egy idő után nálam is elszakadt a cérna. Mivel előttem vagy 4 autó volt, így elég kockázatos volt az előzés, és mondanom sem kell, hogy ennyi autó előzése közben elég nagy távot teszel meg. Szóval rizikós előzés volt. Egy ilyen indokolatlanul lassan haladó iszonyat veszélyes helyzeteket tud teremteni.

Ma reggel. Otthonról megyek munkahelyre. Településemről kiérve megszoktam, hogy a kivezető úton szépen gyorsítunk felfelé. Ez nem történt meg, ugyanúgy 50-nel haladtunk. Nem tudom milyen megfontolásból, de talán a reggeli fagy miatt valaki úgy érezte, jobb lesz 50-nel haladni. Ez szerencsére kis forgalú út, és jól belátható hosszú egyenes szakasszal. Szembe forgalom nem volt, előzni biztonságos. A jelenet a következő volt. Előttem 3 autó haladt. A tötymörgő mögötti irányjelzéssel előzni kezd. Az előttem haladó nem csinál semmit, így én irányjelzek, és behúzok a belsőbe. A mögöttem haladó behúzódik szintén a belsőbe követve engem. Leelőzöm a tötymörgőt (meg nyilván előbb a mögötte haladó kocsit). Ekkorra már felgyorsítottam 50-ről 90-re. Ugye most jönne az, hogy az előttem előző mögé visszasorolok. Igen ám, de ő az előzés után az 50-es tempóról 70-es tempóra állt be. Így mivel szemből nem jött senki, nem soroltam be mögé taposva a féket, hanem előztem őt is. Azért remélem, követhető a jelenetsor. A mögöttem előző pedig már mögém sorolt vissza. Igazából ez egy hosszan elnyújtott előzés volt (a mögöttem jövőnek főleg). És mindezt azért, mert valaki nem képes felvenni a megengedett sebességet tiszta időben. Hadd ne mondjam már, hogyha ez nem egy kis forgalmú úton történik, akkor mennyire balesetveszélyes lett volna ugyanez. És itt a történetben szereplő járművek mindegyike jó állapotban lévő személyautó. Szóval semmi nem indokolta ezt. És én azt mondom, hogy aki a saját járműve képességeivel nincs tisztában, vagy nem érzi a járművet, az ne vezessen. Ez egy friss jogsisnak még elnézhető, de egy friss jogsis is törekedjen arra, hogy a forgalom tempóját felvegye. De amikor valaki évek óta vezet, és nem érzi a járművet, az ne vezessen. Aki fél a sebességtől, az ne vezessen. Mert ha normál útviszonyok és jó látási körülmények között ennyire bizonytalan, akkor hogy reagál majd egy vészhelyzetben? Vagy hogyan old meg egy neccesebb szituációt? Lehet mondani, hogy ezzel a tempóval érzi jól magát, és joga van így haladni, de valójában nem érzi a gépjárművet, és valószínűleg a reakció ideje sem a legjobb, ha fél a sebességtől. Mit ne mondjak? Egyik sem épp megnyugtató...

2018. nov. 28. 09:38
 26/29 anonim ***** válasza:
#14 talán félreérthetően fogalmaztam a Pesti úton inkább hétvégén járok, szóval lehet haladni általában, de gyakran megszívom, hogy beáll elém a papa és ugye az M0 lehajtó-Pest tábláig is 50-el megy, aztán meg 45-el végig. Egy pár percig nyilván nem zavaró, de aztán szépen felmegy az ember agyvize.
2018. nov. 28. 13:05
 27/29 Alex Fly ***** válasza:

Tehát az a veszélyes, ha valaki nem halad a maximális sebességgel, de az nem, ha rákényszerítenek valakit arra, hogy olyan sebességgel haladjon, amit nem érez biztonságosnak.

És a balesetveszélyt véletlenül sem az okozza, aki nem képes egy ideig mérsékelt sebességgel menni a másik mögött, hanem "elszakad a cérna"...

2018. nov. 28. 20:45
 28/29 anonim ***** válasza:

Alex, egy idő után mindenkinek elborul az agya, még neked is, hidd el. Tudod, olyan ez, mint a szex. Van, aki tovább bírja, van, aki kevésbé.

Nem 1-2 percről van szó, hanem arról, ha folyamatosan jönnek szembe, záróvonal, kanyar, stb... és mondjuk negyed, de akár fél órán keresztül 50-el mehetsz az előtted haladó miatt, mikor 90-el is mehetnél. Főleg, ha valaki időre megy, elég bosszantó tud lenni.

És nem azokkal van a probléma akik a maximális megengedettnél 5-10-el lassabban mennek, hanem ahogy már írtam, pl. kívül 50-el, lakott területen 25-30-al, stb. Aki nem meri a max. megengedettet legalább megközelítőleg tartani (persze normális útviszonyok mellett), annak buszon/vonaton a helye.

2018. nov. 28. 20:58
 29/29 anonim ***** válasza:
Nincs itt semmi probléma: a kreszbe szépen bele kellene foglalni, hogy ha az út és a látási viszonyok illetve a forgalmi helyzet lehetővé teszi, akkor a megengedett sebességre törekedni kelljen. Ha valakinek ez kevés akkor megelőzi azt a járművet, azonban ha nincs rá lehetőség addig legyen csendben.
2018. nov. 29. 09:47
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!