Vasúti sorompó, ezt miért nem lehet így?
Olyan vasúti kereszteződéseknél ahol lámpa is van meg sorompó is, ugye a vonat elhaladása után még addig pirosan villog, amíg teljesen függőleges helyzetbe nem kerül a sorompó.
Namost a kérdés, hogy miért nem lehet úgy, hogy nem kéne a sorompó felnyitást megvárni, hanem a vonat elhaladás után AZONNAL átváltana fehérre és már a sorompó nyitása idején is lehetne menni?
Oké, hogy csak pár másodperc, de egyrészt a vonat elhaladt => megszűnt a fő veszélyforrás, másrészt egyre türelmetlenebbek az autósok is, múltkor is volt az a videó, ahogy a HÉV elhaladása utána az a fekete autó végigelőzte a sorompó előtt álló kocsisort...
"nem kéne a sorompó felnyitást megvárni"
Hogy mész át, ha nem vatod meg míg felnyílik a sorompó?
"AZONNAL átváltana fehérre és már a sorompó nyitása idején is lehetne menni"
Fehér jelzés NEM ad szabad jelzést az áthaladásra. A fehér villogó jelzés a vasúti berendezés müködőképességét jelzi!
Tehát tedd fel újra, összeszedetebben, erthetően a kérdést.
A KRESZ szerint addig egyébként sem mehetsz át a vasúti kereszteződésen, amíg a sorompó mozgásban van. Ha nincs fényjelzés akkor sem. Sőt, a fehér fényjelzés sem azt jelenti, hogy nyugodtan átmehetsz, az csak azt jelzi, hogy a fénysorompó működik. Attól még ugyanúgy fokozott figyelemmel kell megközelítened az átjárót (sőt meg is kell győződnöd arról, hogy biztonságos-e az áthaladás).
Nem tudom, hogy a KRESZ-nek ezek a részei megvannak-e...
"másrészt egyre türelmetlenebbek az autósok is,"
Áthaladtam már a 11 év vezetésem alatt jó pár vasúti kereszteződésen, de sehol se láttam, hogy a vezetők türelmetlenek lettek volna... az meg, hogy felhoztál egy példát a napi több millióból, mit jelent? Hogy volt egy fekete faxagyú autós, aki azt hitte ettől lesz májer... ilyen nap mint nap van...
Április 1.-e van, a kérdező abszolút jogosan háborodik fel!
A faxom a sorompóba! Állítsák meg azt a tetves vonatot, hiszem én Ódi 3500-al vagyok, 6millió lóerővel, nincs időm várni!
Így kellene ennek működnie! :D
Gondolom a sorompó felnyillásakor zár valami végálláskapcsolót ami átváltja pirosra a lámpát.
Én mondjuk letojom ezt ,ha már van annyi hely hogy átférek a sorompón akkor megyek ha piros a lámpa ha nem. A kreszt meg olvasgassa aki akarja.
5-ös és az megvan, hogy a sorompókat figyelő kamerák a piros jelzés megszűntéig aktivak maradnak és ugye ez nem egy 10000 Ft-os tétel?
Kérdező: mivel nem mindenki pedálos gokarttal közlekedik, hanem magasabb építésű járművekkel, a felnyíló sorompót letörhetnék az éppen induló járművek. Ezért kell végállásba érkezniük.
Ráadásul ha a felnyíló fázisban újabb vonat érkezik a behatási pontra, a sorompó fel sem nyílik teljesen, hanem visszazár. Ha addigra odakerül a tömött csuklós Ikarus, akkor az vagy letöri a sorompót, vagy a pánikba eső sofőr megállítja a buszt az átjáróban... ne is folytassuk. Jól van ez így, abba a 3 másodpercbe nem fogsz belehalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!