Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szabályos-e, ha egyirányú...

Szabályos-e, ha egyirányú utcában mondjuk 100 métert visszatolatok parkolás céljából?

Figyelt kérdés
Egy életszerű példa, hogy az egyirányú utca végéhez legközelebbi parkolóhelyet keresem. Ehhez végig kell mennem az utcában, de ha az elején volt egy hely, és utána nincs, akkor vagy teszek egy hatalmas kört, vagy visszatolatok. Természetesen kis forgalú utcában, ahol nem tartom fel a forgalmat.
2017. nov. 13. 15:43
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
63%
Az ilyen baromnak eltörném a kezét mer' úgyse látja a rendőr :)
2017. nov. 13. 19:29
 12/26 anonim ***** válasza:
54%
Márpedig egyirányú utcában nem lehet tolatni, ha a KRESZt nézzük. Gyakorlatban pár méter tolatás simán beleférhet, ha tényleg nem zavarsz senkit. De 100 méter az már sok.
2017. nov. 13. 20:44
 13/26 anonim ***** válasza:

És ha nem lát rendőr, akkor jól pofán bszhatlak? Na ugye.

Remélem nem arra jársz kocsival, amerre én...

2017. nov. 13. 22:30
 14/26 A kérdező kommentje:

"Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat - anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné - rövid ideig akadályozza."

Ha én 100 méterrel túlmentem egy szabad helytől, akkor 100 méter hátramenet szükséges ahhoz, hogy beálljak oda. Ha szó szerint értelmezzük a KRESZ-t, akkor ezt megengedi! Nincs benne semmilyen távolság kikötés a tolatásra, csak az, hogy ne veszélyeztessünk/akadályozzuk a járműforgalmat.

2017. nov. 13. 22:36
 15/26 anonim ***** válasza:

Szerintem, ha szó szerint vesszük a KRESZ-t, akkor szabályos.

Sehol nem említ max. 1 autóhosszt vagy mit. Nem is értem az ilyeneket honnan szedik az emberek.

2017. nov. 13. 22:37
 16/26 anonim ***** válasza:
15-ös: az úttest széléhez való beálláshoz szükséges hátramenet a jelenleg forgalomba helyezhető leghosszab járműszerelvények esetén sincs meg 100 méter. Személyautónál kb 5 méterről beszélgetünk itt, a 100 az a KRESZ szerint is szabálytalan.
2017. nov. 13. 22:59
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

"Ha én 100 méterrel túlmentem egy szabad helytől, akkor 100 méter hátramenet szükséges ahhoz, hogy beálljak oda. Ha szó szerint értelmezzük a KRESZ-t, akkor ezt megengedi"

Hát nem, csak annyit mehetsz hátrafelé, amennyi a beálláshoz szükséges, nem pedig a parkolóhely megközelítéséhez. Jogszabályokat nem elég szó szerint értelmezni, a jogalkotó szándékát is figyelembe kell venni, ami itt elég egyértelmű.

2017. nov. 14. 09:55
 18/26 anonim ***** válasza:
59%

"A kresz meg hogy mit mond az csak egy ajánlás"

Remélem, hogy még ma este leadod a jogosítványodat! Ha te így gondolsz a KRESZ-re, akkor belegondolni sem merek, hogy miket csinálsz az úton

2017. nov. 14. 17:00
 19/26 anonim ***** válasza:

#12 Te nem ismered a KRESZ-t, "Márpedig egyirányú utcában nem lehet tolatni" - Szerinted akkor tolatva nem parkolhatok be vagy mi? nyilván túl kell mennem a helyen és 1 autón, hogy tutira betudjak tolatva állni (90 fokos hátrakanyarodás esetén)

És, de szabad tolatni az egy irányú utcában, csak betolatni az egy irányúba, na azt nem szabad.

Egyébként, ha nem jön senki, én simán hátra tolatnék 10 métert, többet azért nem lenne pofám.

Gyalogos meg valóban nézzen körül mielőtt kilép az útra, mert, ha elütöm ő jár rosszabbul.

KRESZ-t meg nyilván be kell tartani, de tudjuk, hogy van pár baromság benne és minden bekezdést nem fogunk tudni, ezért kell a vizsgán is a 80-90 akárhány %-t tudni.

Azért van a büntető pont is, belefér néha a szabályszegés, meg ki ne hajtana gyorsan? majd én tudom, hogy a 30-s táblánál, célszerű e 30-l mennem, vagy sem, mert sokszor 40-50 bőven biztonságos.

2017. nov. 14. 17:52
 20/26 A kérdező kommentje:

"Hát nem, csak annyit mehetsz hátrafelé, amennyi a beálláshoz szükséges, nem pedig a parkolóhely megközelítéséhez."

A szép magyar nyelvünkön megfogalmazott jogszabály egyszerűen csak azt írja, hogy a várakozó helyre történő beálláshoz szükséges hátramenet engedélyezett. Ha 5 méterre állok a parkolóhelytől, mennyi a parkolóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet? 5 méter. Ha 10 méterre állok, mennyi hátramenet szükséges ahhoz, hogy beálljak? 10 méter.

Mi van, ha látok magam előtt két szabad helyet, és úgy döntök, hogy a távolabbiba állok meg, majd mire odaérek, akkor veszem csak észre, hogy az egy kapubeállo, és ott nem parkolhatok. Szerintem visszatolathatok, hogy beálljak a korábbi helyre, hiszen a parkolóhelyre történő beálláshoz szükséges tolatás engedélyezve van.

A jogalkotó szándéka egyébként nem egy hülye szabály megalkotása volt, hogy 1 kocsihossznyit lehet hátra tolatni, másfelet, kettőt vagy huszat már nem, hanem a jogszabályból is elég egyértelmű, hogy a szabály célja, hogy ne veszélyeztessünk másokat, és ne tartsuk fel a forgalmat.

Egy kis forgalmú mellékutcában, ha nem jön senki, kit zavarok vele, ha 100 métert visszatolatok? Szerintem senkit.

2017. nov. 14. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!