Kivéve célforgalom jelölés esetén behajthatok?
Amikor kreszre jártam, erre azt mondták, hogy bármit lehet mondani, ez a cél dolog megfoghatatlan. Kb vicc kategória.
Hiszen neked az a célod, hogy ott parkolj le, mert közel van.
Aztán mikor vezetni jártam, nem egyszer gyakoroltuk ilyen helyen a parkolást, az oktató mindig elmondta, hogy akkor ide most behajtunk... céllel. Hiszen az volt a célunk, hogy ott gyakoroljunk.
Jók az eddigi válaszok, de az ismereteik pontosítása miatt idelátogató kezdők miatt említem meg, hogy a "Behajtani tilos" tábla alatt csak egyetlen kiegészítőtábla szerepelhet, amin egy kerékpár látható, és amin esetleg időkorlát is olvasható. Ez a tábla kör alakú tele-piros, a közepén egy vízszintes fehér vonalkával. Az egyirányú utcába behajtás ellen tilt.
Ami tábla alatt a "kivéve célforgalom" felirat olvasható, az szintén kör alakú, de fehér tábla, széle körben piros csíkkal. Ennek jelentése: "Mindkét irányból behajtani tilos". A fenti kérdés ennek a táblának az értelmezésére vonatkozik az alá kitett kiegészítővel együtt.
Egyszer úgy hozta a sors, hogy belefutottam egy ilyen "kivéve célforgalom" tábla által védett utcába. Murphy törvénye szerint jött is a rend mogorva őre. Kérdés: hová-hová, nem látjuk a táblát? Bennem megmozdult a kisördög. Biztos úr, én azért hajtottam be, mert -ahogy a tábla felirata is mutatja- nekem itt az a célom, hogy teljesen szabályosan, forgalmat képezzek.
Jaaa, hogyne, az más, akkor csak tessék, jó utat.
/aztán hosszan és bambán nézett utánam/ ;)
Kresz-ben ez áll: ""Kivéve célforgalom” felirat van, a tilalom nem vonatkozik arra a járműre, melynek úti célja a táblával megjelölt úton vagy övezetben van."
Nagyon egyszerű: áthajtani az ilyen utcán nem szabad, de ha már megállsz akár 1 mp-re is, már jó vagy.
"a tilalom nem vonatkozik arra a JÁRMŰRE"
Vagyis, az lényegtelen a rendelet szempontjából, hogy neked a szomszéd utcában van dolgod, vagy a szomszéd városban, a lényeg, hogy a járművel ott akarj megállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!