Tehetek-e feljelentést egy szabálytalanul kanyarodó, elsőbbséget meg nem adó autós ellen, aki majdnem elütött?
Újra leírom: nem gurulhatsz át a zebrán. Ott sem,ahol a járdán szabad kerékpározni. A zebra kijelölt gyalogos átkelőhely. A kerékpárján ülő nem gyalogos.
Az út alkalmatlanságáról: A veszélyessége nem elfogadható (pl. nagy forgalom miatt). Akkor alkalmatlan, amikor fizikailag nem tudsz haladni rajta. Sáros, erősen nyomvályús és hasonlók. Az akármit mondhatok kevéske.
"Akkor alkalmatlan, amikor fizikailag nem tudsz haladni rajta. Sáros, erősen nyomvályús és hasonlók."
És ez hol van leírva a jogszabályban? Ameddig nincs explicit definiálva mit jelent az "alkalmatlan", addig én bármit rámondhatok. Pl. ha biztonságosabbnak érzem a járdát, akkor ez máris egy indok rá, a rendőrnek meg sok sikert kívánok, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét!
# 32
"addig én bármit rámondhatok"
Persze, rámondhatsz bármit, de ez senkit nem fog érdekelni.
Ha nem fizetsz, hanem perelsz a véleményedet hangoztatva, akkor a bírót nem fogod meggyőzni.
A KRESZ-ben úttest alkalmatlansága van írva, nem a forgalom mérete. Még ha ez nincs is így kifejtve, de van egy szokványos jogalkalmazási gyakorlat.
Ha én 6 utast szállítok az 5 személyes autómban, akkor a rendőrnek azt is rámondhatom, hogy a 7 kevesebb, mint az 5. Mert az nincs benne a KRESZ-ben, hogy a 7 több, mint az 5.
„És ez hol van leírva a jogszabályban?”
Valóban nincs leírva sehol. Igazad van. Meggyőztél.
Keresem a rendeletben a Trabant, Audi, Volvo, ülésfűtés, megszakító relé szavat. Sehol. Hiába keresem a beton, az aszfalt burkolat műszaki paramétereit. A sáris út hatása a fékútra sincs sehol benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!