Kanyarodó főútvonal és "rakéta" tábla egyszerre, ez normális így? (képpel és részletesebben lentebb)
Tegnap egy útkereszteződésben haladva ez a tábla fogadott, ez így rendben van? Egyenesen (a főutat elhagyva) szerettem volna továbbmenni, azt se tudtam indexeljeke vagy sem.
Szóval a felső tábla szerint, ha előre megyek tovbb, elhagyom a főutat és balra kell indexelnem.
Az alatta lévő tábla szerint meg balra és jobbra van becsatlakozó út.
Ez a két tébla nem mond egymásnak ellent?
kepfeltoltes.eu/view.php?filename=881t_bla.jpg
Nem főút, csak a védett út kanyarodik.
A következő kereszteződésben neked van elsőbbséged, ha egyenesen mész. Ennyi...
Nem mond ellent.
A felső tábla figyelmeztet, hogy a főútba alacsonyabb rendű út fog csatlakozni. Ez egy "szabvány" tábla, amely csak a tényre figyelmeztet.
A kiegészítő tábla pedig tájékoztat, hogy melyik irányba tartó útnak van elsőbbsége.
Egyébként láttam már olyan táblát is (azt hiszem Kaposváron) hogy a két táblát egyesítették és a veszélyes útkanyarulat táblára ráfirkantottak két alárendelt utat.
De a szabvány szerint ez a helyes kitáblázás.
" A fenti esetben, ha egyenesen haladsz, valószínűleg eltérsz az út vonalvezetésétől, tehát indexelned kell. Van olyan oktató, aki szerint akkor is indexelned kell, ha jobbra (azaz a védett úton) haladsz tovább. Szerintem nem egyértelmű a KRESZ."
Pedig egyértelmű az. A KRESZ annyit ír, hogy főútvonalról való letéréskor kell irányjelzőzni. De egyébként bármikor lehet, ha azzal többletinformációt adsz a többieknek és nem megtévesztő.
A képen lévő kereszteződésben nincs főútvonal, tehát normálisan kell indexelni, ha jobbra mész jobbra, ha egyenesen, akkor semerre, ha balra, akkor balra.
Ha a képen főútvonal tábla lenne ugyanezzel a kieg. táblával, akkor egyenesen haladva balra kéne indexelni, jobbra kanyarodva pedig nem lenne kötelező jobbra indexelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!