Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tehetek-e feljelentést egy...

Tehetek-e feljelentést egy szabálytalanul kanyarodó, elsőbbséget meg nem adó autós ellen, aki majdnem elütött?

Figyelt kérdés
A mai nap folyamán, szegeden bicikliztem párommal, zöld fényjelzést kaptam az átkelőhelyen, körülnéztem, nem jött semmi és elindultam. Mikor majdnem elértem az úttest közepéig egy autó kb 50 Km/h-s sebességgel bekanyarodott arra az útra amin épp átkeltünk. A lélekjelenlétemnek köszönhető egyedül hogy nem történt baleset..
2017. okt. 28. 15:23
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:
Igen, ez az a kereszteződés. :)
2017. nov. 5. 12:46
 22/36 anonim ***** válasza:
54%

Nézegetem a helyet. Igazad lehet az autós szabálytalanságát illetően. A feljelentés lehetőségét már kitárgyaltuk. Nem tudod bizonyítani.

Szóval a helyszín alapján arra tudok gondolni, hogy talán itt az autósok nem kapnak egyértelmű tájékoztatást a kerékpárútról. Az egyéb jeleket meg nem figyelte.

Az Ortutayban a macisajtot kiegészíti tábla, ami mutatja, hogy kerékpárút van itt, s annak is elsőbbséget kell adni.

A Makkosházi körúton viszont semmi. A gyalogos-kerékpáros tábla nem neki szól, nem is olyan szögben és helyen áll.

Valami nagyon sántít a dologban. Gyakorlott autós és kerékpáros is vagyok. Így is, úgy is van elég tapasztalatom.

Le kellett volna szállni a bringáról, mondja a csaj, de az marhaság. De miért mondta?

Az Ortutay keskeny utca. Ha a lámpaváltáskor szabályosan, álló helyzetből indultál, akkor szinte még alig mozogsz. Még egy egyenletes sebességgel mozgó gyalogosnál is lassabb vagy, mire lendületbe jössz. Ha hátad mögül is érkezik az autós, feltétlenül érzékelni kellene a másikat autósnak, bringásnak is.

Autós arra számíthatott esetleg, ő rég átér, mire te elindulsz. Nem az van, hogy mégis csak rendes tempóval értél oda, s arra nem számított?

Fokozott óvatossággal kell megközelíteni a gyalogos átkelőhelyet akkor is, ha forgalomirányító lámpa van.

Elsőbbséget kellett volna adnia.

Ha a kerékpárút messzebb van 6 méternél, akkor már nem, de itt ez olyan kettő lehet.

Illene ilyen helyeken - főleg ha a kanyarodó járműnek és zebrának, bringásnak egyszerre van szabad jelzése, táblákat kitenni, sőt sárga villogót is.

2017. nov. 5. 13:25
 23/36 anonim ***** válasza:

"Le kellett volna szállni a bringáról, mondja a csaj, de az marhaság. De miért mondta?"

Feltehetőleg azért, mert a sárga mintákat nem vette észre, és azt hitte, ott csak gyalogátkelőhely van. Ahol tényleg le kellett volna szállni.

Nem tudom, jelenleg hol és milyen tábla van, ami erre a kerékpáros forgalomra figyelmeztet, de a Google-képen 4 éve még semmi ilyesmi tábla nem volt.

2017. nov. 5. 18:42
 24/36 anonim ***** válasza:
0%
Gyalogátkelőhelyen sem kell leszállni a bringáról. Általános tévhit.
2017. nov. 5. 21:03
 25/36 anonim ***** válasza:
71%
Mert nem is szabad a járdán bringázni, így le sem kell szállni róla.
2017. nov. 5. 21:53
 26/36 A kérdező kommentje:
Az utánam kommentelőnek: Nem "hasítottam át", megálltam a piros lámpánál, és a zöld jelzésnél indultam el, mikor még nem jött semmi. Az út felénél tartottam mikor rámkanyarodott az autós.
2017. nov. 5. 21:54
 27/36 A kérdező kommentje:
Régi a kép, már van elsőbbségadás kötelező tábla is, ami tudtommal azt jelenti, hogy elsőbbséget kell(ene) adnia mindenkinek...
2017. nov. 5. 21:55
 28/36 anonim ***** válasza:
0%
Szabad bringázni a járdán, ha nincs biciklisáv vagy kiépített bicikliút a szakaszon.
2017. nov. 5. 23:01
 29/36 anonim ***** válasza:
68%

Általában nem szabad, csak egészen kivételesen, akkor is csak lassan, s a gyalogosok zavarása nélkül.

54. § (1)344 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(2)345 Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

54.§ (4)

Kerékpárral

…A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

2017. nov. 6. 09:38
 30/36 anonim ***** válasza:
0%

Ez nem cáfolja meg azt, hogy ha nincs kialakított sáv vagy út a kerékpárosnak, akkor felmehet a járdára. A kulcsszó az, hogy "ha nem alkalmas az úttest", ezt meg bármilyen útra rámondhatom, ha nagyon akarom.

Az idézett 54.(4) pedig az úttest egyik oldaláról a másikra való áthaladásról szól, ahol nincs zebra. Ha zebrán akarsz áttekerni, akkor nem kell leszállnod!

2017. nov. 6. 10:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!