Van valami szabály arra, hogyan kell biciklivel áthaladni főúton?
Ha elmúltál 12 éves, akkor áttekerhetsz. (12 év alatt főúton tilos kerékpározni!)
A KRESZ csak a lakott területen kívüli főútról balra kanyarodáskor íja elő, hogy csak tolva szabad.
Táblától függ.
Ha magasabb rendű út keresztezi, neki van elsőbbsége. Ha sima elsőbbségadás kötelező tábla van, szétnézel, ha nem jön semmi, áttekersz. Ha jön, megvárod, amíg elmegy, azután tekersz át.
Stop táblánál megállsz, ha jön valami, elengeded. Ha nem elment, vagy nem jön semmi, akkor utána áttekersz.
A kerékpár jármű. Ha áttolod, meg is büntethetetnek, mivel lassítod a keresztirányú forgalmat.
Ami kimaradt: Ha te haladsz a magasabb rendű úton, és tábla jelzi az elsőbbségedet, akkor saját érdekedben meggyőződsz róla, hogy megadták, és mész tovább.
Tábbla nélküli kereszteződésben pedig jobbkéz szabály!
#1: Én nem tudok ilyenről, hogy csak tolva lehetne balra kanyarodni...
Másold már be légy szíves az erre vonatkozó részt!
Köszönöm
Attól még, hogy nem tudsz róla a szabály létezik, nem bonyolult megtalálni:
Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. §
(4)346 Kerékpárral
a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni
nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
A 3-asnak:
Tessék: 54. § (4)a
54. § (1)343 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2)344 Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
(3)345 Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
(4)346 Kerékpárral
a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
Kellő körültekintéssel áthaladhatsz, megadva az elsőbbséget a főúton közlekedőknek. Erre nagyon figyelj, mert lakott területen kívül - alapesetben - 90 km/óra a megengedett sebessége az autóknak, ami gyakorlatban 100-110 szokott lenni. A 90 km/h azt jelenti, hogy 25 métert tesz meg a kocsi másodpercenként. Vegyünk négy másodpercet arra, hogy teljesen átérsz. Ha a jobbról érkező 75 méterre van akkor, amikor megkezded az áthaladást, akkor menthetetlenül elcsap. Nagyon gyorsan és nagyon keményen kell vészfékezni ahhoz, hogy mégse.
Hibajavások
1. Nem a főúton halad, ha figyelmesen elolvasod, csak keresztezi a főutat.
2. A kerékpár jármű. Ha áttolod, meg is büntethetetnek, mivel lassítod a keresztirányú forgalmat.
Tévedés! Senkit nem fognak ezért megbüntetni.
„c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”
Jelen esetben indok: a közlekedő ezt érzi biztonságosabbnak. Kerékpározni bárki kerékpározhat, beteg, gyenge, bizonytalan ember is. Ennyi.
3. Nem én vagyok a kérdező, de tessék:
54. §
(4)346 Kerékpárral
nem szabad.
Köszönöm a bemásolásokat. Aki félreértelmezte: nem azt írtam, hogy nincs ilyen, hanem hogy nem tudok róla, ezért kértem, hogy másoljátok be, nem bizonyítéknak, szóval nyugodtan visszább lehet húzni az agyarakat. ;)
Belegondolva, az én életemből ez kimaradt, mifelénk a főútvonalak mellett van kerékpárút, ahol nincs, ott meg településen kívüli kereszteződés max a szántóföldekre visz...
És ok, látom, olvasom, értelmezem. De nekem akkor is életszerűtlennek tűnik... Ilyen helyzetben szerintem inkább másik útvonalat választanék. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!